Main Menu

Προσκλητήριο για πετρελαϊκές έρευνες σε 5 καινούριες περιοχές Κρήτης – Ιονίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε ώστε να έρθουν στην Ελλάδα η ExxonMobil, η Total και η Repsol, δηλαδή τρεις μεγάλες και καταξιωμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, φιλοδοξεί η κρατική αρχή υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ να προσελκύσει και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές για έρευνες στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σε workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το επόμενο βήμα θα γίνει με 5 νέα μπλοκ που έχουν ήδη μελετηθεί και θα επιδιωχθεί να ανατεθούν σε εταιρείες για έρευνες μέσα στο προσεχές 12μηνο.

Τα μπλοκ αυτά προέρχονται από τις περιοχές που είχαν περιληφθεί στο μεγάλο γύρο παραχώρησης του 2014, ωστόσο έμειναν αδιάθετα καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι επιστήμονες της ΕΔΕΥ προχώρησαν σε επανεπεξεργασία και σε νέα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και στη συνέχεια χάραξαν νέα μεγαλύτερα μπλοκ που έχουν έκταση από 8 έως 20 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. Στο πλαίσιο αυτό χαράχτηκαν 2 μπλοκ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης 2 μπλοκ στο Ιόνιο και 1 μπλοκ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου.

 

Η ΕΔΕΥ θα ξεκινήσει να κάνει το promotion των θαλάσσιων αυτών περιοχών σε διάφορα fora αλλά και σε στοχευμένες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τέτοιου μεγέθους εκμεταλλεύσεις. Μάλιστα η πρώτη τεχνική παρουσίαση των πέντε περιοχών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο workshop του ΙΕΝΕ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε διεθνή συνέδρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κάποια εταιρεία είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να προχωρήσουν οι έρευνες καθώς οι άλλες δύο διαδικασίες (γύρος παραχωρήσεων ή η πρόσκληση open door) είναι χρονοβόρες και συνεπάγονται σημαντικά κόστη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 12μηνου ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για τις εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένα τμήμα μόνο από τα 5 μπλοκ που βγαίνουν προς εκμετάλλευση.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι οι δύο περιοχές νοτίως της Κρήτης έχουν διαφορετική μορφολογία από τα θαλάσσια μπλοκ που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία ExxonMobil Total ΕΛΠΕ στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά τέλος το Ιόνιο, οι περιοχές που βγαίνουν σε παραχώρηση αποτελούν την συνέχεια της λεκάνης της Απούλιας στην Ιταλία.

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com