Main Menu

Ποιος ο ρόλος της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας στη Λατινική Αμερική;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι είναι αυτό που αναζητούν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα στη Λατινική Αμερική;

Οι τρεις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού επενδύουν εδώ και δεκαετίες στη Λατινική Αμερική, αλλά έχουν διαφορετικούς στόχους. Ας διευκρινίσουμε λοιπόν, τη σχέση μεταξύ των ασιατικών χωρών και της Λατινικής Αμερικής.

Πρώτα ήταν η Ιαπωνία, λίγο αργότερα η Νότια Κορέα και πιο πρόσφατα η Κίνα. Με αυτή τη σειρά, οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού άρχισαν να επενδύουν στη Λατινική Αμερική. Στη δεκαετία του 1960, το ενδιαφέρον της Ιαπωνίας προκάλεσε, μια συγκεκριμένη χώρα εστιάζοντας στο Μεξικό. Το Μεξικό έγινε ως εκ τούτου, αποδέκτης κεφαλαίων για την αυτοκινητοβιομηχανία, με την Nissan να κάνει την αρχή.

Η Νότια Κορέα προσέγγισε την περιοχή τη δεκαετία του 1980 και ο πρώτος στόχος της ήταν η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας στην Κεντρική Αμερική, πιο συγκεκριμένα στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ, αλλά η πραγματική επέκταση έγινε τη δεκαετία του 1990 όταν οι δύο χώρες αποφάσισαν να επωφεληθούν υπογράφοντας τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών και χρησιμοποιώντας το Μεξικό ως πλατφόρμα για τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από δυο χώρες με σχετικά χαμηλό μισθό.

Ενώ η Κίνα ήρθε στη περιοχή μόνο κατά τη δεκαετία του 2000.

Η διαφορά των κινεζικών επενδύσεων από τις άλλες δυο χώρες της Ασίας στη Λατινική Αμερική είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες άρχισαν να επενδύουν από το 2000 και συγκεντρώνονται κυρίως όχι στον μεταποιητικό τομέα, αλλά στην εξόρυξη πρώτων υλών, ιδιαίτερα στα ορυκτά και το πετρέλαιο.

Η σημασία της Λατινικής Αμερικής για την κινεζική εθνική στρατηγική είναι εμφανής, λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από τους ενεργειακούς πόρους που δεν διαθέτει.

Στη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, οι κινεζικές επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης φυσικών πόρων έχουν επίσης αυξηθεί, ενώ ο ρόλος του ασιατικού γίγαντα στη λατινοαμερικανική οικονομία αυξάνεται γεωμετρικά .

Οι επενδύσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, προέρχονται από ιδιωτικούς μικρούς επιχειρηματικούς ομίλους, σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική στην παραγωγική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα έχει περισσότερες από 1.000 εταιρείες διαφορετικών μεγεθών.

Η συνύπαρξη των ασιατικών χωρών στη Λατινική Αμερική, καθώς η Κίνα, η οποία έφτασε λίγο αργότερα, επενδύει σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, από τον οποίο κάνουν επενδύσεις η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι δεδομένη, καθώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους..

Εξετάζοντας την κατάσταση στο Μεξικό, οι επενδύσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αυξάνουν τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν συμβάλλουν, στη βελτίωση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ και δεν επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η κινεζική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων όμως, είναι υπεύθυνη για τα όποια καλά οικονομικά αποτελέσματα των χωρών αυτών.

 

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com