Main Menu

Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας σχολιάζει τα τεχνικά θέματα της συμφωνίας με την Ελλάδα για πρώτη φορά (Φώτο – Χάρτες – Βίντεο)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίρ Μπουσάτι μίλησε για πρώτη φορά τη Δευτέρα το βράδυ για τις τεχνικές λεπτομέρειες της  συμφωνίας  που έχει συναφθεί με τη γειτονική Ελλάδα.

Ο κ. Bushati δημοσίευσε τους χάρτες που δείχνουν τη διαίρεση των θαλάσσιων συνόρων.

Ωστόσο, ο Μπους είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη συμφωνία, αλλά ότι δεν υπάρχουν εμπόδια ούτε για την υπογραφή της συμφωνίας από τις δύο κυβερνήσεις.

“Η συμφωνία για την ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα υπό συζήτηση”, προσθέτοντας: “διαπραγματευόμαστε το πλήρες πακέτο που θα λύσει το θέμα μία για πάντα”.

Ο Bushati αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Είπε ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία συζήτηση με την Τουρκία σχετικά με αυτή τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά τα νησιά του Αιγαίου.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, “θα πραγματοποιηθούν σίγουρα διαβουλεύσεις με χώρες που έχουν εμπειρία σε αυτόν τον τομέα”.

“Η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια συμφωνία”, πρόσθεσε.

Ο Μπουσάτι επίσης μίλησε για τις κατηγορίες που προέβαλε η αλβανική αντιπολίτευση για την “ξεπούλημα” θαλασσίων υδάτων όπως υποστηρίζουν ή για τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα νερά της επιπλέον 12 μίλια.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη για το Vizion +, ο υπουργός  συνέκρινε τους θαλάσσιους χάρτες που ανήκουν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα το 2009 και εκείνη που συζητείται σήμερα.

“Στη συμφωνία του 2009, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευθεία γραμμή, αλλά μόνο μια μεσαία γραμμή. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Αλβανίας, αυτό είναι αδύνατο.

Το άρθρο 139 της συμφωνίας δείχνει τη δυνατότητα της εσωτερικής θάλασσας να ευθυγραμμιστεί με την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, η γραμμή που περιορίζει τις πλευρές είναι ίση. Από τεχνική άποψη, αναφέρουμε τις ίδιες αρχές που καθοδηγούν τη συμφωνία του 2009.

Εάν ληφθούν 2400 τετραγωνικά μέτρα είτε από εμάς είτε από την Ελλάδα, τότε μπορούμε να καταλήξουμε ο ένας στο πίσω μέρος του άλλου » είπε.

Εν τω μεταξύ, ο αλβανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αποφασίσει για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αλβανικών και ελληνικών κυβερνήσεων χωρίς τη δημιουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρώτα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπουστάτι λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιο εμπόδιο. “Σύμφωνα με όλα τα νομικά πρότυπα που διέπουν τις διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία πηγαίνει πρώτα στο Κοινοβούλιο προς έγκριση και μετά στο Συνταγματικού Δικαστηρίου”, δήλωσε ο Μποσάτι.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είπε ο Μπουστάτι, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να υπογράψουμε τη συμφωνία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αλβανία δεν είναι λειτουργικό, διότι η πλειονότητα των μελών του απαξιώθηκε από τη διαδικασία εξέτασης που πραγματοποιείται στο δικαστικό σύστημα.

Οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό το δικαστήριο θα τεθεί σε λειτουργία την επόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, μπορεί να συζητήσει τις περιπτώσεις που έχει λάβει.

 

Το βίντεο ανοίγει μόνο στο youtube

 

 

 

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

 

Πηγή: balkaneu.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com