Main Menu

ΟΟΣΑ: Το παγκόσμιο εταιρικό χρέος αυξήθηκε στο ύψος – ρεκόρ των 13 τρισ. το 2018 – Οι μεγαλύτερες αποπληρωμές από το 2020 έως 2023

 

Πρόκειται για ένα μέγεθος αντίστοιχο με αυτό του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ
Οι εκδότες εταιρικών ομολόγων θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ένα ποσό – ρεκόρ χρέους τα επόμενα χρόνια, εν μέσω μειωμένης διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και φθίνουσας ποιότητας των ομολόγων, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα πρέπει να αποπληρώσουν ή να αντλήσουν νέα δάνεια αξίας άνω των 4 τρισ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα μέγεθος αντίστοιχο με αυτό του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Παρά τη μείωση της καθαρής έκδοσης ομολόγων πέρυσι (σ.σ.: εκδόσεις νέων ομολόγων μείον τις αποπληρωμές παλαιών), ο όγκος του εταιρικού χρέους έφθασε σε επίπεδα – ρεκόρ μετά από μία δεκαετία που οι εταιρείες προσέφευγαν στην έκδοση ομολόγων εν μέσω των χαμηλών επιτοκίων-ρεκόρ σε πολλές χώρες.

Στο τέλος του περασμένου έτους, το ύψος του παγκόσμιου ανεξόφλητου εταιρικού χρέους, που είχε εκδοθεί από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ανερχόταν σε 13 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η καθαρή έκδοση ομολόγων μειώθηκε 41% πέρυσι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν άρχισε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Σημαντικό είναι ότι η καθαρή έκδοση επενδυτικά διαβαθμισμένων ομολόγων έγινε αρνητική το 2018, υποδηλώνοντας μία μειωμένη διάθεση ρίσκου μεταξύ των επενδυτών. Το μόνο άλλο έτος που συνέβη αυτό τις δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν το 2008».

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγηση Standard & Poor’s ανέφερε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η έκδοση ομολόγων αντιμετωπίζει μετωπικούς κινδύνους από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και τη βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Αν και οι εταιρείες ήταν όλο και περισσότερο εξαρτημένες από την έκδοση χρέους, η ποιότητα των ομολόγων που εκδίδανε μειώθηκε σε γενικές γραμμές.

Το ποσοστό των ομολόγων με αξιόχρεο ΒΒΒ- (που είναι η τελευταία βαθμίδα στην κλίμακα της επενδυτικής διαβάθμισης) αντιστοιχούσε στο 54%, που είναι το υψηλότερο ιστορικά καταγεγραμμένο από το 1980, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Σε αυτό το φόντο, οι εκδότες εταιρικών ομολόγων στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες αποπληρωμές από το 2020 τα επόμενα τρία χρόνια. «Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, όταν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης των εκδοτών αυξάνονται, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί αναπόφευκτα», σημειώνει η έκθεση.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com