Ολόκληρη η συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ στην εφημερίδα των Συντακτών που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την ελληνική εφημερίδα Εφημερίδα των Συντακτών, που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018
Ερώτηση:
Πώς θα χαρακτηρίζατε το παρόν στάδιο της ρωσο-ελληνικών σχέσεων;
Σεργκέι Λαβρόφ :
Το δεύτερο μισό του έτους δεν ήταν εύκολο για τις ρωσικές-ελληνικές σχέσεις. Μια πολιτική και διπλωματική κρίση που προκλήθηκε από τις πράξεις των ελληνικών αρχών, οι οποίες απέβλεπαν σε ορισμένους σημερινούς και πρώην υπαλλήλους ρωσικών αποστολών στην Ελλάδα, οδήγησε σε προσωρινή αναστολή του διακρατικού διαλόγου. Από την πλευρά μας, δεν κάναμε καμία ενέργεια για να περιορίσουμε αυτή την συνεργασία και απλώς ανταποκριθήκαμε στις κατηγορίες που μας είχαν αποδώσει.
Αυτό το πάγωμα δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει καμία πλευρά, επειδή ήταν σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και των δύο κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, επιτεύχθηκε συμφωνία για μια επίσκεψη εργασίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία στις 7 Δεκεμβρίου. Θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή είναι έγκαιρη και πολύ σημαντική. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επιτρέψουν την ομαλοποίηση του διμερούς διαλόγου.
Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, που θα εμπόδιζαν την πρόοδο στις ρωσικές-ελληνικές σχέσεις. Είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε κοινές προσπάθειες ώστε να εντείνουμε τις επαφές σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην υλοποίηση σημαντικών κοινών σχεδίων, κάτι που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε νέα επίπεδα την συνεργασία. Συγκεκριμένοι τομείς θα μπορούσαν να συζητηθούν, στην επικείμενη 11η σύνοδο της μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας.
Εξακολουθούμε να βλέπουμε την Ελλάδα, ως σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Ερώτηση:
Πώς θα αξιολογούσατε την κατάσταση στα Βαλκάνια;
Σεργκέι Λαβρόφ:
Ανησυχούμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ και οι Βρυξέλλες, έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειές τους για απορρόφηση αυτής της περιοχής. Επιβάλλουν επιμόνως στις βαλκανικές χώρες, να κάνουν μια ψευδή επιλογή μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον συν τις Βρυξέλλες. Αυτό αποσταθεροποιεί περαιτέρω την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, αυξάνει την ένταση και δημιουργεί νέες διαχωριστικές γραμμές.
Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει η μεγαλύτερη πηγή αστάθειας. Η Πρίστινα ανοιχτά σαμποτάρει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με το Βελιγράδι, με την διαμεσολάβηση της ΕΕ και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες προκλήσεις. Ενώ τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα για τη δημιουργία της κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj, έχει ξεκινήσει σχέδια νόμων που αντιτίθενται στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει προτείνει ακόμη τη δημιουργία ενός τακτικού στρατού, αντίθετου προς το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτός ο στρατός θα είναι ξεκάθαρα κατά των Σέρβων που ζουν στην επαρχία, ειδικά στις βόρειες περιοχές του. Στις 22 Νοεμβρίου, η Πρίστινα εισήγαγε φόρους κατά 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, κατά παράβαση της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA).
Αυτό έχει θέσει πράγματι υπό αμφισβήτηση τη φήμη της ΕΕ και την ικανότητά της να αναγκάσει τους Κοσοβάρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η σερβική ηγεσία έχει ενεργήσει πολύ υπεύθυνα σε αυτή την κατάσταση. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει επισημάνει πολλές φορές, ότι ελπίζει να μειώσει την ένταση και ότι το Βελιγράδι δεν θα λάβει καθόλου μέτρα, για να μην επιδεινώσει την κρίση.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη δημοκρατία. Αυτό το προστατευτικό καθεστώς παρεμποδίζει την ανάπτυξη και τη συμφιλίωση της δημοκρατίας, καθώς και την απομάκρυνση από την αυστηρή συμμόρφωση με την ειρηνευτική συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας πρέπει να επιβλέπει ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Έχουν γίνει προσπάθειες να αποδοκιμαστεί η έκβαση των εκλογών, που διεξήγαγαν οι Βόσνιοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της νίκης του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ.
Επίσης βλέπουμε ακατάλληλες παρεμβάσεις, στις εσωτερικές υποθέσεις της “Μακεδονίας” από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ. Οι “Μακεδόνες” “ενθαρρύνθηκαν” ανοιχτά σε καθημερινή βάση για να ψηφίσουν για τη συμφωνία των Πρεσπών [να μετονομαστεί απο πΓΔΜ] στο δημοψήφισμα της 30 Σεπτεμβρίου. Το δημοψήφισμα δεν έχει επιτύχει το στόχο του, όπως γνωρίζετε. Ωστόσο, στις 19 Οκτωβρίου, οι συνταγματικές τροποποιήσεις προωθήθηκαν μέσω της Συνέλευσης [κοινοβούλιο της πΓΔΜ], μέσω εκβιασμού και δωροδοκίας αντιπολιτευόμενων βουλευτών. Οι ξένοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού πρεσβευτή, συμμετείχαν άμεσα σε αυτό. Σήμερα εργάζονται βιαστικά για να επισημοποιήσουν τη συμφωνία στις αρχές του 2019.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η βιαστική διαδικασία είναι πλήρως σύμφωνη με τον στόχο της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να εγκριθεί για την επιτάχυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, δεν αντέχει στην κριτική. Όπως γνωρίζουμε, οι ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες μπορούν να συνεχιστούν εδώ και δεκαετίες.
Ερώτηση:
Ποια είναι η προοπτική της Ρωσίας για την κατάσταση στη νότια περιοχή της Μεσογείου;
Σεργκέι Λαβρόφ:
Δυστυχώς, το νότιο τμήμα της περιοχής της Μεσογείου, παραμένει μια μεγάλη θερμή εστία διεθνούς έντασης και πηγή επικίνδυνων απειλών όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα. Η μαζική έξοδος του χριστιανικού πληθυσμού έχει διαταράξει την εθνική και θρησκευτική ισορροπία. Όπως έχω πει επανειλημμένως, αυτή η θλιβερή κατάσταση των πραγμάτων, είναι η άμεση συνέπεια της γεωπολιτικής μηχανικής και της παρέμβασης στις κυρίαρχες υποθέσεις των χωρών MENA (Middle East and North Africa), καθώς και η επιβολή ξένων μοντέλων (προς της χώρες αυτές), ανάπτυξης και συνταγών μεταρρύθμισης
Η Ρωσία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή. Μέσα από τις ενέργειες του ρωσικού στρατού και τις προληπτικές πρωτοβουλίες των διπλωματών μας, η Ρωσία έδωσε ένα καταστροφικό πλήγμα στους τρομοκράτες στη Συρία, βοήθησε να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία και να δημιουργήσει συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων. Μαζί με το Ιράν και την Τουρκία, οι οποίες είναι εγγυήτριες χώρες στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, εργαζόμαστε για τη σύσταση μιας συνταγματικής επιτροπής, που να συμβαδίζει με τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του Εθνικού Διαλόγου Συρίας που έλαβε χώρα στο Σότσι. Η τρέχουσα ατζέντα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, συνίσταται στη μεγάλη πρόκληση της αποκατάστασης της υποδομής της, η οποία θα απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους, χωρίς προϋποθέσεις και διπλά πρότυπα. Μόλις αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, αναμένεται να διευκολυνθεί η μετανάστευση στην Ευρώπη, (από την μεταναστευτική πίεση που δέχεται).
Η Ρωσία συνεχίζει να συμβάλλει στις συνολικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των κρατικών θεσμών της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρακολούθησε το Διεθνές Συνέδριο για τη Λιβύη, που έλαβε χώρα στο Παλέρμο στις 12-13 Νοεμβρίου. Η Ρωσία προχωράει με την υπόθεση, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε έναν ενδο-Λιβυκό διάλογο βάσει της Πολιτικής Συμφωνίας Skhirat του 2015. Παραμένουμε δεσμευμένοι να διευκολύνουμε περαιτέρω τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για το σκοπό αυτό.
Η σταθερότητα στη Μεσόγειο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, χωρίς να ξεπεραστεί το μακρόπνοο παλαιστινιακό πρόβλημα, που βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης που όλοι γνωρίζουμε, καθώς και στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία. Οι μονομερείς ενέργειες, για την αναθεώρηση του διεθνούς νομικού πλαισίου, της διαδικασίας διευθέτησης, δεν προσφέρουν τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως και πριν, η Ρωσία θα επιδιώξει να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των Παλαιστινίων και να διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των μερών. Ειδικότερα, προτείναμε τη διεξαγωγή συνάντησης, μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων ηγετών στη Μόσχα.
Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια ολοκληρωμένη, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κυπριακές κοινότητες, πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο, σχετικά με τις διάφορες πτυχές της διευθέτησης, που προκύπτουν από τις συνομιλίες που διεξήχθησαν, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια επιβολής συνταγών και τεχνητών προθεσμιών είναι απαράδεκτη. Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι, για να εμπλακούν όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην εκπόνηση ενός τελικού ψηφίσματος σχετικά με τις εξωτερικές πτυχές του διακανονισμού.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία για τους λαού της, αλλά μόνο μέσω του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού του διαλόγου και διπλωματίας.
The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation
Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com