Main Menu

Οι χάρτες που δείχνουν την υποκρισία των ΗΠΑ, της Κίνας και της Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ

 

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Το κράτος με τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στο κόσμο, με τις τεράστιες ακτές και την μεγαλύτερη ΑΟΖ του πλανήτη μας έχει να κερδίσει πολλά με το να προσχωρήσει στην UNCLOS.

Άρθρα που προσδιορίζουν θέματα ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων, καθώς επίσης θέματα που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη ρύπανση, την παγκόσμια αλιεία και την εξόρυξη των μεταλλευμάτων των ωκεάνιων βυθών αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τις ΗΠΑ.

Η Αμερική δεν πρέπει να ανήκει σε μία μικρή μειοψηφία κρατών που δεν επιθυμούν να προσχωρήσουν στο νέο Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών, όπως είναι το Ιράν, η Συρία, η Βόρειος Κορέα και η Τουρκία. Η Αμερική όταν ανακήρυξε το 1983 και μετά οριοθέτησε την ΑΟΖ της με όλα τα γειτονικά της κράτη όχι μόνο έδωσε πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στα νησιά της, αλλά σεβάστηκε και τα νησιωτικά κράτη Μπαχάμες και Κούβα, που βρίσκονται απέναντι από τις ανατολικές ακτές της και μοιάζουν τόσο πολύ με τα δικά μας νησιά απέναντι από τις ακτές της Τουρκίας.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Όπως βλέπουμε στον χάρτη, η Αμερική δεν υιοθέτησε  τα τουρκικά επιχειρήματα ότι νησιά έχουν μειωμένη ΑΟΖ και οριοθέτησε την ΑΟΖ της με αυτή της Κούβας και των νησιών Μπαχάμες βάσει της μέσης γραμμής. Δεν υποστήριξε ότι η ΑΟΖ αυτών των νησιωτικών κρατών διαθέτει περιορισμένη ΑΟΖ ίση με την αιγιαλίτιδα ζώνη τους. Κοιτάξτε, επίσης το κέρδος των νησιών της Αλάσκας που έλαβαν πλήρη επήρεια απέναντι από την Σιβηρία χωρίς οι Ρώσοι να επικαλεστούν την τουρκική επιχειρηματολογία ότι τα νησιά δεν διαθέτουν πλήρη επήρεια.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι  Αμερικανοί εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υποστηρίζουν ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή μη, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, αλλά παρόμοια δικά μας νησιά δεν διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτή είναι μια απαράδεκτη θέση των Αμερικανών, που ισχύει από το 1982 και πρέπει, επιτέλους, να εγκαταληφθεί. Το πρόβλημα της Αμερικής με την Τουρκία δεν είναι η βάναυση παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ,  αλλά η προμήθεια των ρωσικών S-400 από τον Ερντογάν.

Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Έτσι αρνούνται να καταδικάσουν τον παραπάνω τουρκικό χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον παρακάτω αμερικανικό χάρτη που δείχνει την ΑΟΖ της Τουρκίας στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αυτός ο χάρτης δεν έχει καμία σχέση με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά οι Αμερικανοί ποιούν την νήσσαν. Και ενώ προσπαθούν, με όλα τα μέσα στην διάθεσή τους, να πολεμήσουν τον παρακάτω παράνομο κινεζικό χάρτη, αδιαφορούν για τον παρόμοιο χάρτη του Ερντογάν.

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Προσέξτε αυτόν τον εξωφρενικά παράνομο χάρτη της Κίνας για να κατανοήσετε ποιους μιμούνται οι Τούρκοι.

Οι Αμερικανοί, στέλνουν τα πολεμικά τους πλοία στη Νότια Σινική Θάλασσα και απειλούν, συνεχώς, τους Κινέζους αναφέροντας ότι πρέπει να σεβαστούν τις ΑΟΖ του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Βρουνέϊ, των Φιλιππίνων και της Ταιβάν.

Στέλνουν, επίσης, τον πολεμικό τους στόλο στην ανατολική Μεσόγειο  όχι για να προστατεύσουν την ΑΟΖ της Κύπρου και την θάλασσα του Αιγαίου Αρχιπελάγους, αλλά για να προστατεύσουν το Ισραήλ και να παρακολουθούν τις κινήσεις του Ιράν. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι ενθουσιάζονται όταν βλέπουν τα τεράστια πολεμικά πλοία των ΗΠΑ νομίζοντας ότι ήρθαν για στήριξη τους. Δεν πρέπει όμως να τους διαφεύγει ότι δύο μέτρα και δύο σταθμά ήταν πάντα το δόγμα των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Τη μόνη χαραμάδα αισιοδοξίας δίνει η πρόσφατη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητική» δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε και την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δείχνει αδύναμη να προστατεύσει την ΑΟΖ ενός κράτους μέλους της, επικαλούμενη την απουσία μιάς κοινής ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης.

Δεν χρειάζεται μια υψηλού επιπέδου γεωπολιτική ανάλυση της ανατολικής Μεσογείου. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι θάλασσες της Τουρκίας δεν διαθέτουν υδρογονάνθρακες! Γι’ αυτό για δεκαετίες προσπαθούν να αρπάξουν θάλασσες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Επτά εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό Πρωθυπουργοί, προηγήθηκαν του Αλέξη Τσίπρα από το 1982. Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς και κανείς δεν τόλμησε να ανακηρύξει ΑΟΖ τα τελευταία 37 χρόνια. Εύχομαι ο επόμενος πρωθυπουργός να το πραγματοποιήσει.

 

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com