Main Menu

Οι Ρώσοι πιλότοι και κοσμοναύτες ίσως μάθουν να αναπνέουν υγρά για να αντέχουν τα υψηλά G

 

Το ρωσικό ίδρυμα Εξελιγμένων Ερευνητικών Έργων εξελίσσει την τεχνολογία της υγρής αναπνοής, η οποία πρόκειται να επιτρέψει στους ανθρώπους να αναπνέουν υγρό εμπλουτισμένο με οξυγόνο αντί του αέρα το οποίο ενδέχεται να βοηθήσει τους πιλότους και κοσμοναύτες να αντέξουν τις υψηλές βαρυτικές δυνάμεις, όπως ανακοινωσε το γραφείο τύπου του ιδρύματος στο ρωσικό Sputnik.

“Το 2016, το ίδρυμα δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο, του οποίου το προσωπικό εργάζεται σε ένα έργο που έχει ως στόχο την εξέλιξη της τεχνολογίας υγρής αναπνοής. Η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας σχετίζεται με το ζήτημα της διάσωσης των πληρωμάτων των υποβρυχίων από τα μεγάλα βάθη. Εκτός από τα πληρώματα υποβρυχίων, η υγρή αναπνοή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους πιλότους και τους κοσμοναύτες, που εργάζονται σε συνθήκες υψηλών και χαμηλών πιέσεων,” έγραφε η ανακοίνωση.

Ο υποδιοικητής του ιδρύματος, Βιτάλι Νταβίντοφ, δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Sputnik οτι οι δοκιμές των τεχνικών της υγρής αναπνοής πάνω σε ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσουν στο εγγύς μέλλον. Εν των μεταξύ, η τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη πάνω σε ζώα.

Ο κύριος σκοπός της τεχνολογίας αυτής ειναι η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διάσωσης των ανθρώπων από τα βάθη των υδάτων. Σήμερα, η περισυλλογή ενός ανθρώπου από βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων (πάνω από 1000 πόδια) μπορεί να διαρκέσει ημέρες λόγω του κινδύνου ο άνθρωπος, αν ανασυρθεί πολύ γρήγορα στην επιφάνεια, ίσως, να πάθει τον ονομαζόμενο αεροεμβολισμό.

Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την κάθοδο, τα ανθρώπινα σώματα υπόκεινται σε περιβάλλον αυξημένης πίεσης, το οποίο προκαλεί το άζωτο -το κύριο συστατικό του αέρα- να εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία και να διαλύσει τους θρόμβους του αίματος. Αν ο άνθρωπος πραγματοποιήσει μια πολύ γρήγορη άνοδο, η πίεση του περιβάλλοντος πέφτει πολύ γρήγορα και αναγκάζει το διαλυμένο άζωτο να εγκαταλείψει τη διαλυμένη μορφή και να σχηματίσει φυσαλίδες. Αυτή η διαδικασία είναι ίδια με το σχηματισμό των φυσαλίδων αερίου όταν κάποιος ανοίγει ένα μπουκάλι ανθρακούχου ποτού που έχει εμφιαλωθεί υπό υψηλή πίεση. Δυνητικά οδηγώντας στην νόσο εξ αποσυμπιέσεως.

Ωστόσο, η υγρή αναπνοή εξαλείφει τους κινδύνους πάθησης της νόσου εξ αποσυμπιέσεως.

 

 

 

Πηγή: Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την proelasi.org.

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com