Main Menu

......αλλά ακόμη δεν έχει τους πιλότους για να τα πετάξουν

Οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Αφγανική Αεροπορία 159 Black Hawk – Εμείς προφανώς δεν είμαστε σύμμαχοι

 

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) προβλέπεται να παραδώσει στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν 159 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας (AAF) και να καταστήσει τις Αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) λιγότερο εξαρτημένες από τα εναέρια μέσα του συνασπισμού κατά τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, έκθεση του ειδικού γενικού επιθεωρητή των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (SIGAR) αμφισβητεί την ικανότητα των Αφγανών να λειτουργήσουν τα Black Hawk δεδομένης της έλλειψης επαρκώς εκπαιδευμένων πιλότων και προσωπικού επίγειας υποστήριξης.

Εκτός από την AAF, κάποια ελικόπτερα προορίζονται για την επίλεκτη Πτέρυγα Ειδικών Αποστολών (SMW). Η SMW, που ιδρύθηκε το 2005, ειναι η αφρόκρεμα των στρατευμάτων της AAF. Με περίπου 800 άνδρες, η μονάδα αρχικά είχε σχεδιαστεί για την υποστήριξη των επιχειρήσεων καταπολέμησης των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Τα θαυμάσια αποτελέσματα της αλλά και η αυξανόμενη ένταση των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν, ωστόσο, οδήγησαν την SMW να διευρύνει τις αποστολές της ώστε να περιλαμβάνουν και τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, μεταφέροντας ειδικές δυνάμεις και κομάντο του Αφγανιστάν.

Το πρόγραμμα προέβλεπε την παροχή εκπαίδευσης στους πιλότους και μηχανικούς από ιδιώτες εργολάβους. Δεκαέξι Black Hawk έχουν παραδοθεί μεχρι στιγμής. Τα υπόλοιπα έχουν προγραμματιστεί να αφιχθούν στο Αφγανιστάν σε παρτίδες, με το τελευταίο να παραλαμβάνεται το 2023.

“Δεδομένων των αμφιβολιών ότι η αφγανική Πολεμική Αεροπορία και η Πτέρυγα Ειδικών Αποστολών ίσως να μην μπορουν να λειτουργήσουν και τα 159 αεροσκάφη κατά την παράδοση τους,” έγραφε η έκθεση του SIGAR, “το υπουργείο άμυνας διατρέχει τον κίνδυνο σπατάλης δολαρίων φορολογουμένων των ΗΠΑ με το να αγοράσει αεροσκάφη που οι AAF και SMW δεν μπορουν να πετάξουν ή συντηρήσουν.”

Το έργο ξεκίνησε το 2017 με την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας Αφγανών πιλότων. Μέχρι τον Μάιο 2018, την προγραμματισμένη προθεσμία για τους πρώτους πιστοποιημένους πιλότους, δεκαπέντε Αφγανοί είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και κρίθηκαν ικανοί για να πετάξουν το UH-60 σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η AAF πέταξε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή με UH-60 τον Μάιο 2018.

Μέχρι στιγμής, AAF και SMW χρησιμοποιούν το Mi-17, το οποίο μπορεί να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος και έχει μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα φορτίου επιβατών. Ωστόσο, το UH-60 ειναι πιο ευέλικτο και μικρότερο από το ρωσικής κατασκευής Mi-17, καθιστώντας το λιγότερο εύκολο στόχο για κατάρριψη. Επιπλέον, ο στόλος των περίπου 50 Mi-17 της AAF παλεύει να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του.

Σύμφωνα με την έκθεση της SIGAR, ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο ειναι η αδυναμία των επιλεγμένων Αφγανών πιλότων και μηχανικών να αποκτήσουν κατάλληλη επάρκεια στην αγγλική γλώσσα, και συγκεκριμένα στην τεχνική ορολογία που απαιτείται κατά τον χειρισμό και την συντήρηση των εξαιρετικά περιπλοκών αεροπορικών σκαφών.

Για να αποφευχθεί η κατασπατάληση χρημάτων φορολογουμένων, η έκθεση της SIGAR προτείνει οι παραδόσεις των Black Hawks να συμπίπτουν με τις αποφοιτήσεις των εκπαιδευτικών κλάσεων των Αφγανών πιλότων.

Stavros Atlamazoglou

 

 

 

Πηγή: Απόδοση/Μετάφραση απο το Thenewsrep.com για την Προέλαση.

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο «βάρος» στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com