Main Menu

Αποκλειστικό: Διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις τελευταίες ημέρες, ο Zalmay Khalilzad, ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ στις υποθέσεις του Αφγανιστάν, εξήγησε ορισμένα ζητήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, τα οποία αξίζει να διερευνηθούν μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης Trump, υπάρχουν μικρές αλλαγές σχετικά με τους Ταλιμπάν.

Χωρίς να τονίζονται οι προηγούμενες προϋποθέσεις, τα κέρδη των ΗΠΑ και η αλλαγή της συμπεριφοράς του Πακιστάν, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι  αφήνουν μια διαμάχη που πηγαίνει πίσω 17 χρόνια, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί από αυτούς και τους συμμάχους τους.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να διερευνηθούν από τέσσερις πλευρές:

– ΗΠΑ και τους συμμάχους τους:

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, μετά από 17 χρόνια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, εκτός από τον θάνατο, τα θύματα και τη λεηλασία των πόρων της χώρας.

Τώρα η κυβέρνηση του Trump προσπαθεί να επιτύχει μια νίκη, μεταξύ δηλώσεων « για την διατήρηση των όποιον κερδών και της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή» και «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» για να μπορέσει βγει από το βάλτο του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Trump, αυτό δεν επιτυγχάνεται παρά  μόνο με  διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν και για να το πετύχουν αυτό, πιέζουν το Πακιστάν να παραχωρήσει προνόμια και να ικανοποιήσει σημαντικούς πολιτικούς και κυρίως αρχηγούς των Παστούν, με  ένα πρόγραμμα κυβερνητικής  ενότητας.

Μέχρι στιγμής δεν δημοσιεύονται λεπτομέρειες για τα θέματα ή το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι ΗΠΑ, προσπαθούν να βγούνε από τον πόλεμο διατηρώντας τα όποια κέρδη τους και να συνεχίσουν την εκμετάλλευσή τους, χωρίς εμπόδιο στο Αφγανιστάν.

– Ταλιμπάν:

Η ασυμφωνία της ιδεολογίας και των απόψεων των αρχηγών των Ταλιμπάν, στις διαπραγματεύσεις αλλά και στην αντίθεση για διαπραγματεύσεις από ορισμένους, προκαλεί τις διαφορετικές διακυμάνσεις των αντιδράσεων των Ταλιμπάν.
Συνεπώς, η επίτευξη  συμπεράσματος για τις διαπραγματεύσεις μαζί τους είναι δύσκολη.

– Κυβέρνηση του Αφγανιστάν:

Η κυβέρνηση ενότητας του Αφγανιστάν προσπαθεί να σταθεροποιήσει την εξουσία της, σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν (ο παλαιός εχθρός) που είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας. Μετά από μια συμφωνία, η σημερινή δυτικοποιημένη κυβέρνηση με την υποστήριξη των Παστούν,  αυξάνει την εξουσία της, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί και ελέγχει τους Ταλιμπάν.

– Πακιστάν:

Αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και σταμάτησαν τις οικονομικές τους ενισχύσεις, σε διάφορες κυβερνήσεις του Πακιστάν (συγκεκριμένα κυβέρνηση του Imran Khan), έχουν θέσει ως επίκεντρο της εξωτερική πολιτικής τους, την επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Αφγανιστάν.
Το Πακιστάν δεν έχει τον έλεγχο των Ταλιμπάν, ειδικά εκείνων που είναι παρόντες στο Αφγανιστάν, αλλά η άσκηση πίεσης στους Ταλιμπάν, χρησιμοποιώντας τους στρατιωτικούς και πολιτικούς μηχανισμούς του, μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν το Πακιστάν να εισέλθει στο Αφγανιστάν, περικόπτοντας τις οικονομικές του ενισχύσεις και επιβάλλοντας κυρώσεις.
Φαίνεται ότι εάν το Πακιστάν βοηθήσει με αυτό το θέμα, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Πακιστάν στην ενέργεια και το εμπόριο.

– Συμπέρασμα:

Ορισμένες από τις απειλές ενάντια στις διαπραγματεύσεις αυτές, είναι οι εξτρεμιστικές επιρροές που ασκούν ορισμένοι από τους αρχηγούς των Ταλιμπάν, η τάση των ΗΠΑ να μην τηρούν τις συμφωνίες τους, η εξάρτηση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το χάος της ασφάλειας στο Πακιστάν,  όλα αυτά φαίνεται να κάνουν τις διαπραγματεύσεις αυτές, να μην καταλήγουν κάπου, τουλάχιστον όχι στην διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης Trump.

 

Με πληροφορίες από πηγές ΜΜΕ σε Λίβανο, Συρία, ΙΡΑΚ, ΙΡΑΝ.

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com