Main Menu

Οι Γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις εκτέλεσαν επιχείρηση διάσωσης στην Μπουρκίνα Φάσο

 

Με επιτυχία στέφθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 10 Μαΐου, η επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ομήρων στη Μπουρκίνα Φάσο από τις γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες όμως πλήρωσαν βαρύ τίμημα αφού απώλεσαν κατά την εξέλιξή της δύο βατραχανθρώπους από εχθρικά πυρά.

Η εθνικότητα των ομήρων έγινε γνωστό ότι αφορούσε δύο Γάλλους, έναν Αμερικανό και έναν Νοτιοκορεάτη, οι οποίοι είχαν απαχθεί από ενόπλους αντάρτες που ανήκουν σε τοπικό ισλαμιστικό αυτονομιστικό κίνημα το οποίο συνδέεται απευθείας με το ISIS και την Αλ Κάιντα που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν μέχρι αυτήν την ώρα μονάχα τα ονόματα των Γάλλων ομήρων. Πρόκειται για τον Patrick Picque και τον Laurent Lassimouillas που απήχθησαν την 1η Μαΐου ενώ βρίσκονταν για σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Πεντζάρι. Ο ντόπιος οδηγός τους βρέθηκε αργότερα νεκρός, γαζωμένος από σφαίρες, ενώ το όχημά τους είχε καεί. Η κράτησή τους κράτησε επί 28 ημέρες μέχρι εχθές, αφού οι γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις εκτέλεσαν τελικά αστραπιαία έφοδο στην περιοχή κράτησής τους από ισλαμιστές.

Η απόφαση για ανάληψη δράσης

Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός François Lecointre, οι όμηροι βρίσκονταν στο στάδιο μεταφοράς τους στους τζιχαντιστές της Κατίμπα Μασίνα. Η οργάνωση αυτή, που αποκαλείται επίσης και Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μασίνα (FLM), εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και δρα κατά κύριο λόγο στο κεντρικό Μάλι.

Επί ημέρες, οι γαλλικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν την ομάδα που απήγαγε τους Γάλλους ομήρους καθώς κατευθύνονταν στα βόρεια σύνορα της χώρας. Όταν σταμάτησαν για ανάπαυση και έστησαν πρόχειρο καταυλισμό την Πέμπτη 9 Μαΐου, ήταν η τέλεια ευκαιρία για να εκτελεστεί η επιχείρηση διάσωσης. Σε περίπτωση που οι απαγωγείς έφταναν στο προκαθορισμένο σημείο παράδοσης «θα ήταν αδύνατον», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον Γάλλο Αρχηγό, να αναληφθεί οποιαδήποτε απόπειρα για την απελευθέρωσή τους. Για το λόγο αυτό διατάχθηκε η ανάληψη άμεσης δράσης!

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, η επιχείρηση (που έγινε αποκλειστικά από τις γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις) ήταν τόσο άμεση (λόγω των συνθηκών), που δεν υπήρχε χρόνος για πρότερη ενημέρωση στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας.

Οι προκλήσεις της επιχείρησης

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και περιβάλλεται από το Μάλι στο βορρά, το Νίγηρα στα ανατολικά, το Μπενίν στα νοτιοανατολικά, το Τόγκο και τη Γκάνα στα νότια και την Ακτή Ελεφαντοστού στα νοτιοδυτικά. Για το λόγο αυτό η διείσδυση, απετέλεσε λόγω των μεγάλων αποστάσεων από θάλασσα, μια ιδιαίτερη πρόκληση αν και δεν έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο πραγματοποιήθηκε από την ομάδα που εκτέλεσε την επιχείρηση.

Βεβαίως είναι γνωστό ότι η Γαλλία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή με επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν δράση Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι, σε συνδυασμό με υποστήριξη από μαχητικά της Γαλλικής Αεροπορίας που εδρεύουν στη βάση του Τζιμπουτί αλλά και με επιχειρήσεις απευθείας από γαλλικό έδαφος.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων, πραγματοποιήθηκε τη νύχτα 9-10 Μαΐου, χάρη στην κινητοποίηση των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην υποσαχάρια Αφρική (Δύναμη Μπαρκάν) με αποστολή την αντιμετώπιση τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή, σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το πιο πιθανό είναι ότι η ανάπτυξη της δύναμης κρούσης πραγματοποιήθηκε με αεροκίνηση από ελικόπτερα Caracal της Γαλλικής Αεροπορίας που εξόρμησαν από προκεχωρημένη βάση κι εκτέλεσαν πολλαπλούς  εναέριους ανεφοδιασμούς ή με ρίψη με αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως από μεταγωγικό αεροσκάφος που πέταξε μέχρι την περιοχή του στόχου.

Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση έλαβε το «πράσινο φως» απευθείας από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν. Δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός ο αριθμός του προσωπικού που ενεπλάκη και από ποιες μονάδες (πέραν του ότι οι δύο απώλειες αφορούν στελέχη που υπηρετούσαν στο Γαλλικό Ναυτικό).

Κατά συνέπεια, πρόκειται ενδεχομένως για μέλη της επίλεκτης “Commandos Marine” που αποτελούν τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του Γαλλικού Ναυτικού με ειδίκευση σε Ειδικές Επιχειρήσεις – Αντιτρομοκρατία – Μακρά Αναγνώριση – Απευθείας Δράση – Υποβρύχιες Καταστροφές και Τερματική Καθοδήγηση JTAC.

Διευκρινίζεται ότι η μονάδα των “Commandos Marine”, αποτελεί οργανικό τμήμα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (COS), με δύναμη 3.700 ανδρών που προέρχονται από μονάδες των τριών Κλάδων. Οι μονάδες αυτές έχουν άμεση υπαγωγή στην COS η οποία έχει ρόλο την απευθείας καθοδήγηση και συντονισμό Ειδικών Επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε σημείο στο πλανήτη.

 

Η τελική φάση

Οι Γάλλοι βατραχάνθρωποι κινήθηκαν μετά την ανάπτυξή τους αθέατοι προς την περιοχή όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχαν 6 ισλαμιστές αντάρτες σε καταυλισμό κράτησης των 4 ομήρων. Η διείσδυση έγινε υπό την κάλυψη του σκότους μέχρις ότου επετεύχθη οπτική επαφή με την περίμετρο του καταυλισμού όπου υπήρχε ένα πρόχειρο υπερυψωμένο παρατηρητήριο.

Αρχικά εξουδετερώθηκε ο σκοπός στο παρατηρητήριο αλλά φαίνεται ότι προκλήθηκε θόρυβος που κινητοποίησε τους υπόλοιπους απαγωγείς. Μόλις οι Γάλλοι καταδρομείς έχασαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, επιτέθηκαν άμεσα στον καταυλισμό!

 Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου 4 ισλαμιστές ενώ άλλοι 2 διέφυγαν. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής οι Γάλλοι δέχθηκαν εχθρικά πυρά από μικρή απόσταση και 2 από τους άνδρες της ομάδας διάσωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Τα ονόματά τους δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για τον Cédric de Pierrepont και τον Alain Bertoncello που ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Γαλλικό Ναυτικό το 2004 και 2011 αντίστοιχα. Και οι δύο είχαν αναπτυχθεί στην υποσαχάρια Αφρική από τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Όσοι επιτίθενται στη Γαλλία και στους Γάλλους, ας γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε την προσπάθεια και τα μέσα για να τους εντοπίσουμε, να τους στοχοποιήσουμε και να τους εξουδετερώσουμε. Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε τους συμπολίτες μας»!

Μαθήματα αποφασιστικότητας

Αυτά λοιπόν από εκπροσώπους Ενόπλων Δυνάμεων σοβαρών χωρών που σέβονται τον εαυτό τους, τη φήμη τους και την αξιοπρέπεια της χώρας τους και δεν διστάζουν να αναλάβουν ρίσκα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση ή απειλή. Η στρατηγική αυτή επιλογή της Γαλλίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση υπό την έννοια ότι αντιπροσωπεύει άριστο παράδειγμα χώρας με οργανωμένες Ένοπλες Δυνάμεις με μέσα και σαφή προσανατολισμό για την ανάληψη δράσης όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά της.

Βεβαίως ενίοτε η επιλογή αυτή ενέχει τίμημα, όπως υπενθυμίζει η απώλεια των δύο Γάλλων βατραχανθρώπων. Ανεξαρτήτως όμως της ανάλυσης για τις επιλογές και τα ενδεχόμενα λάθη που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα από πλευράς τακτικής, ο τελικός ΑΝΣΚ επετεύχθη με τη διάσωση των ομήρων. Κάτι που με τη σειρά του απέτρεψε το διασυρμό της χώρας, εφόσον οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα χρησιμοποιούνταν ως εργαλεία προπαγάνδας του ISIS, στο πλαίσιο μιας ακόμη βιντεοσκοπημένης εκτέλεσης “άπιστων” (βλέπε δυτικών ομήρων) για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.

 

 

Πηγή: doureios.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com