Main Menu

Ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο

 

Πέφτουν σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι υπογραφές των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο, βόρεια της Κεφαλονιάς και πλησίον της Κέρκυρας.

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν τέσσερα και τρία χρόνια αντίστοιχα από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για να κυλίσει το νερό στο αυλάκι ώστε οι συμβάσεις να κυρωθούν από την βουλή (που είναι το επόμενο στάδιο) και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι σεισμικές μελέτες.

Τα ΕΛΠΕ είναι ο μοναδικός ανάδοχος για το block 10 ενώ στο Ιόνιο υπάρχει συμμαχία με την Repsol. Στην κοινοπραξία οι δύο ισχυροί όμιλοι ελέγχουν από 50% έκαστος.
Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο κύκλο των παραχωρήσεων των οικοπέδων για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων είχαν αποτελέσει πρόσφατα και αντικείμενο κριτικής από τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, όπως για παράδειγμα η ExxonMobil.

Η τελευταία μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ τελούν εν αναμονή για την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης. Για τα δύο οικόπεδα έχουν συσταθεί δύο κοινοπραξίες ανάμεσα σε Total (ελέγχει το 40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%).

Οι συμβάσεις αυτές έχουν σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θεωρείται εφικτό να έχουν υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι.

Η υπογραφή των συμβάσεων για τα νέα οικόπεδα συμπίπτει με τις χθεσινές ανακοινώσεις και από την Energean, η οποία από τις αρχές του μήνα έχει θέσει στην παραγωγή το κοίτασμα Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996).

Όπως ανακοινώθηκε η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την οριζόντια γεώτρηση ΕΑ-Η3, η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.

Η γεώτρηση έφθασε σε μήκος 5.679 μέτρων και διείσδυσε κατά 689 μέτρα στον ψαμμιτικό ταμιευτήρα του κοιτάσματος Έψιλον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Επόμενο βήμα για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είναι η παραχώρηση πέντε νέων οικοπέδων στο Ιόνιο αλλά και Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης (σ.σ τα τελευταία συνορεύουν με τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που ελέγχει η κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ).

Το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι η ΕΔΕΥ έχει βολιδοσκοπηθεί από μεγάλους διεθνείς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς υδρογονανθράκων. Μένει να φανεί εάν αυτό το προκαταρκτικό ενδιαφέρον μπορεί να μετουσιωθεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες παραχώρησης.

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα σύμβαση

Στο μεταξύ, η «Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» καλεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ενάντια στην υπογραφή της νέας σύμβασης,στις 13:00, έξω από το ΥΠΕΝ (Μεσογείων 119).

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γ. Σταθάκης ετοιμάζεται να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης στην κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ, που αφορά περιοχές δυτικά και νότια της Κέρκυρας (οικόπεδο 3) και δυτικά και βόρεια της Λευκάδας (οικόπεδο 7). Οι ίδιες εταιρείες δραστηριοποιούνται και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας όπως η Ήπειρος, η ΒΔ Πελοπόννησος, ο Πατραϊκός και ο Κυπαρισσιακός κόλπος, οι θαλάσσιες περιοχές Δ και ΝΔ της Κρήτης».

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com