Main Menu

ΝΑΤΟ: Επίδειξη δύναμης με τη μεγαλύτερη άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο.(Βίντεο)

 

Επίδειξη δύναμης ξεκινά η Βορειοατλαντική Συμμαχία με τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με περίπου 50.000 στρατιώτες, 10.000 οχήματα και 300 μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία.

Η άσκηση για την προετοιμασία των μελών του για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής θα γίνει στη Νορβηγία και θα κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει τη συνδρομή και των 29 μελών σε περίπτωση επίθεσης αντιπάλου σε ένα άλλο κράτος-μέλος.

«Τα τελευταία χρόνια η περιοχή γύρω από την Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο ασφαλής», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. «Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε κάθε εταίρο απέναντι σε κάθε είδος κινδύνου».

Η Ρωσία «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα» 

Το ότι αυτό το μήνυμα στρέφεται κυρίως προς τη Ρωσία είναι ξεκάθαρο. Παρ’ όλο που οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να το πουν ευθαρσώς. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν γίνονταν πια ασκήσεις για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής. Το 2014 όμως η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας και ξεκίνησε να ενισχύει ομάδες προσκείμενες προς τη Μόσχα. Έκτοτε συμμαχικοί εταίροι ειδικά από τις ανατολικές χώρες επιμένουν σε μια προετοιμασία για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αντίθετη άποψη για την κατάσταση. Η άσκηση του ΝΑΤΟ συμβάλει στην αποσταθεροποίηση στην περιοχή, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ αλλά και η γερμανική κυβέρνηση πετούν το μπαλάκι στη Ρωσία επισημαίνοντας ότι και η Μόσχα διέταξε πρόσφατα μεγάλη στρατιωτική άσκηση προετοιμασίας για μάχες μεγάλων διαστάσεων.

Ο ρόλος τους γερμανικού στρατού

Την ίδια ώρα ο γερμανικός στρατός, αναφερόμενος στην επικείμενη νατοϊκή άσκηση, κάνει λόγο για προληπτικά μέτρα και τονίζει ότι τα 90 εκ. ευρώ που διαθέτει η Γερμανία για τη συμμετοχή σ’ αυτήν είναι χρήματα πολύ καλά επενδεδυμένα. Για τη χώρα η άσκηση αυτή είναι επιπλέον και μια δοκιμασία. Μετά τις ΗΠΑ η Γερμανία είναι η δεύτερη σε στρατιωτική δύναμη χώρα σε αυτή την άσκηση αφού συμμετέχει με τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, εκατοντάδες άλλα οχήματα αλλά και 10.000 στρατιώτες. Την επόμενη χρονιά ο γερμανικός στρατός καλείται να αναλάβει την ηγεσία της VJTF, δηλαδή της Δύναμης εξαιρετικά ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Τώρα είναι η ευκαιρία για τη Γερμανία να αποδείξει ότι είναι έτοιμη για αυτή την πρόκληση.

Στο παρελθόν είχε γίνει γνωστό ότι ο εξοπλισμός της χώρας είναι παλαιωμένος. Ο ταξίαρχος Ούλριχ Σπάνουτ πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί γι’ αυτό: «Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε».

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

 

 

 

Πηγή: dw.com

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com