Main Menu

Μολδαβία: Νίκησε φιλορωσικό Κόμμα, νέα πηγή έντασης στην περιοχή. – Προοπτικές για μια νέα “πορτοκαλί επανάσταση”;;;

 

Σε χθεσινό άρθρο μας αναφέραμε την εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που οδηγείται η Μολδαβία, καθώς όπως όλα έδειχναν οτι το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές.

Έτσι σήμερα το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναδείχτηκε τελικά όπως αναμενόταν, πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες 24/2/2019)

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, πρώτο με 31,3% των ψήφων στην ψηφοφορία με αναλογικό σύστημα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του φιλορώσου προέδρου Ίγκορ Ντοντόν που αναμένεται να καταλάβει 34 έδρες από τις 101 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Εκλογική Επιτροπή.

Το ACUM ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός έρχεται δεύτερο με το 26,4% και αναμένεται να καταλάβει 26 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του εκατομμυριούχου V. Plahotnious το οποίο είχε την πλειοψηφία στο απερχόμενο κοινοβούλιο, έρχεται τρίτο με το 23,9% των ψήφων και καθίσταται η δεύτερη πολιτική ομάδα του νέου κοινοβουλίου χάρη στις τοπικές ψηφοφορίες, εκλέγοντας 31 βουλευτές.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία, οι οποίες δεν ανέδειξαν μια σαφή πλειοψηφία, στιγματίσθηκαν από «ισχυρές ενδείξεις εξαγοράς ψήφων και κατάχρησης κρατικών πόρων», ανακοίνωσαν σήμερα οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη χαιρετίζει «έναν πραγματικό ανταγωνισμό» και εκτιμά πως «τα θεμελιώδη δικαιώματα έγιναν συνολικά σεβαστά».

«Όμως η εκστρατεία αμαυρώθηκε από κατηγορίες για πιέσεις σε δημόσιους λειτουργούς και από ισχυρές ενδείξεις εξαγοράς ψήφων και κατάχρησης κρατικών πόρων», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.

Στην έκθεση των παρατηρητών υπογραμμίζεται επίσης ο «έλεγχος των μέσων ενημέρωσης από πολιτικούς» και η «σύγχυση» που προκλήθηκε από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που συνδύασε για πρώτη φορά το αναλογικό εκλογικό σύστημα με τοπικές ψηφοφορίες.

Βέβαια όλα αυτά που καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο ΟΑΣΕ λίγη σημασία έχουν πλέον, καθώς η μονόπλευρη στάση του οργανισμού, σε πολλά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, όσο και θα μην θέλει κάποιος τον έχει καταστήσει αναξιόπιστο .

Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, είναι διχασμένη εδώ και χρόνια καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΕΕ, ΗΠΑ, NATO, Ρωσίας.

Το διακύβευμα στη Μολδαβία, δεν περιορίζεται στις εσωτερικές υποθέσεις αλλά επηρεάζει και την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς το κόμμα που κέρδισε έχει προαναγγείλει την ακύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΕ, που υπεγράφη το 2014.

Οι εξελίξεις στη Μολδαβία, σε αντιδιαστολή με αυτές στα Σκοπια, δίνουν το στίγμα «ισοπαλίας» στο γεωπολιτικό μπρα-ντε-φερ, της Ρωσίας με την ΕΕ και το NATO, ενώ ανοιχτά παραμένουν πολλά μέτωπα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Έτσι έχουμε μια νέα πηγή αυξημένης έντασης στην περιοχή, με μια προοπτική ζοφερή ανάλογη της Ουκρανίας και μια τύπου “πορτοκαλί επανάσταση” να είναι πολύ πιθανή πλέον, καθώς υπάρχει ήδη σε εξέλιξη, ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, με τα ρωσικά στρατεύματα να είναι εκεί και να υπερασπίζονται το νέο αυτό κράτος, μετά το τέλος της διαμάχης και την κατάπαυση του πυρός το 1992.

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com