Main Menu

Μολδαβία: Εκτροχιάζεται το Μνημονίο Συνεργασίας με την ΕΕ, το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές

 

Σε εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οδηγείται η Μολδαβία, καθώς όπως όλα δείχνουν το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας για τη χώρα, που έχει ήδη αλλάξει τρεις κυβερνήσεις από το 2015, οπότε και βρέθηκε στη δίνη της τραπεζικής κρίσης.

Το διακύβευμα των εκλογών στη Μολδαβια, δεν περιορίζεται στις εσωτερικές υποθέσεις αλλά επηρεάζει και την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς το κόμμα που ηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει προαναγγείλει την ακύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΕ, που υπεγράφη το 2014. Ηγέτης του κόμματος ήταν, μέχρι που εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ιγκόρ Ντοντόν, ο οποίος εντάσσεται ξεκάθαρα στη σφαίρα επιρροής του Βλάντιμιρ Πούτιν και μπλόκαρε ενεργά πολιτικές προσέγγισης της χώρας με την ΕΕ και το NATO, παρά τη σχετική πολιτική βούληση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι εκλογές, για τις οποίες πολλά κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας διατυπώνουν καταγγελίες για τρομοκρατία, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία ελέγχει θεσμικά πόστα, αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο βήμα της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού στην ιδιαίτερα φτωχή χώρα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΕΕ, NATO-Ρωσίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Ιγκόρ Ντοντόν έχει προβλέψει και νέες εκλογές σε μερικούς μήνες, καθώς από τις πρώτες δεν φαίνεται να προκύπτει κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, με τη χώρα σε κυβερνητικό αδιέξοδο, η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη καθώς η τρέχουσα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ θα υποχωρήσουν οι πιέσεις για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Οι εξελίξεις στη Μολδαβία, σε αντιδιαστολή με αυτές στα Σκόπια, δίνουν το στίγμα «ισοπαλίας» στο γεωπολιτικό μπρα-ντε-φερ, της Ρωσίας με την ΕΕ και το NATO, ενώ ανοιχτά παραμένουν πολλά μέτωπα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

 

 

 

Πηγή: crisismonitor.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com