Main Menu

Ο Ζάεφ εκθέτει τους ψεύτες: «Στα Η.Ε. έχει εισαχθεί η ταυτότητά μας και εκεί είναι καθαρό το Μακεδόνες και Μακεδονική γλώσσα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις...»

Με όπλο την αναγνώριση «Μακεδονικής ταυτότητας» στην προεκλογική μάχη ο Ζ. Ζάεφ

 

Με κύριο επιχείρημα την εξασφάλιση της αναγνώρισης μέσω Συμφωνίας των Πρεσπών της «Μακεδονικής γλώσσας και Μακεδονικής ταυτότητας» ο Ζόραν Ζάεφ μπήκε στην προεκλογική μάχη για τις Προεδρικές εκλογές, όπου ο υποψήφιος του κόμματος του Στέβο Πενταρόφσκι αντιμετωπίζει την υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλγιάνοφσκα-Ντάνκοβα.

Σε ομιλία του στο Βέλες, δυο ημέρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ εξήρε την Συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας λόγο για μια «δίκαιη συμφωνία» που διασφαλίζει την «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Οι πατέρες και οι παππούδες μας πολέμησαν για να έχουν την δική μας χώρα, ένα κομμάτι της Μακεδονίας που δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν και όπου θα ζουν όλοι οι πολίτες της πολυεθνικής Μακεδονίας, στο οποίο θα αναγνωρίζεται η γλώσσα που μιλιέται από την πλειοψηφία των πολιτών που είναι Μακεδόνες… Ήταν ο αγώνας των προγόνων μας στην Δημοκρατία του Κρουσόβου…. Σήμερα έχουμε μια χώρα αναγνωρισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο και κανείς δεν αμφισβητεί την αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα και την αναγνωρισμένη Μακεδονική ταυτότητα… Στα Ηνωμένα Έθνη έχει ήδη εισαχθεί η ταυτότητά μας και εκεί είναι καθαρό το Μακεδόνες και Μακεδονική γλώσσα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις…».

Βεβαίως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η υποψήφια για την προεδρία Γκορντάνα Σιλγιάνοφσκα-Ντάβκοβα, τόσο σε ομιλία της στην Βίνιτσα όσο και σε ντιμπέιτ των υποψήφιων για την Προεδρία σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεσμεύει την χώρα αλλά η ίδια θα χρησιμοποιεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» μόνο θεσμικά και στην επίσημη χρήση, όπως προβλέπεται, ενώ σκοπεύει να χρησιμοποιεί σε όλες τις άλλες χρήσεις τον επιθετικό προσδιορισμό «Μακεδονικός» όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 της Συμφωνίας.

Επιβεβαιώνοντας έτσι το πόσο τραγική για τα ελληνικά συμφέροντα ήταν η υιοθέτηση του άρθρου 7 που νομιμοποιεί με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας την απεριόριστη χρήση των επιθετικών προσδιορισμών «Μακεδονία -Μακεδόνας» σε όλες τις χρήσεις εκτός από εκείνες του επίσημου κράτους.

Η ίδια επέμεινε ότι εάν εκλεγεί θα εξετάσει με ομάδα νομικών τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον ρυθμίσεων που πλήττουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν το όνομα, το Σύνταγμα, τον εθνικό ύμνο κ.α. στη διάρκεια της εφαρμογής της Συμφωνίας και επέκρινε την κυβέρνηση που δεν εκμεταλλεύθηκε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εις βάρος της Ελλάδας.

Στη συζήτηση αυτή στον τηλεοπτικό σταθμό TV Telma, ο Σ. Πενταρόφσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την μετονομασία αρκετών θεσμών από «Μακεδονικός» σε «Εθνικός» προειδοποιώντας ότι για να ανοίξει και πάλι προς συζήτηση η Συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει και σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ενώ διερωτήθηκε τι περισσότερο θα πετύχαινε η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας αφού ήδη υπάρχει «ο επιθετικός προσδιορισμός Μακεδονικός, οι κωδικοί ΜΚ και δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί κάτι καλύτερο».

 

 

 

Πηγή: liberal.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com