Main Menu

Με ελληνική συνδρομή η Ευρωβουλή γύρισε την πλάτη στον Κατσίφα

 

«Κυρία Πρόεδρε, πριν από λίγη ώρα το Σώμα απέρριψε την πρότασή μου και την πρόταση της Ομάδας ECR για ειδική συζήτηση σχετικά με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία και για να συζητήσουμε, παράλληλα, την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ‘πέταξε την μπάλα στην εξέδρα’» . Αυτά ήταν τα λόγια του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στις 12 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο. Η Ευρωβουλή αρνήθηκε να συμπεριλάβει στη σχετική συζήτηση ένα σημαντικό εθνικό, αλλά πρωτίστως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέμα, έχοντας μάλιστα Έλληνες ευρωβουλευτές συμπαραστάτες.

Ο κ. Μαριάς απέστειλε και προσωπικά επιστολή στον πρόεδρο κ. Ταγιάνι να παρέμβει για την άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να παραδώσει τη σορό του νεκρού στους οικείους του. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ζήτησε να ενταχτεί στην ατζέντα -ως ψήφισμα- για τα ελάχιστα πρότυπα για τις μειονότητες στην ΕΕ και η δολοφονία Κατσίφα στο πλαίσιο πάντα ευρύτερων διώξεων που έχει υποστεί η ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο από το αλβανικό κράτος.

Το θετικό είναι ότι η πρόταση για την προστασία των μειονοτήτων πέρασε και η Ευρωβουλή ζητά επίσημα από Κομισιόν και κράτη-μέλη κοινούς κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα όλων των εθνικών μειονοτήτων -με έμφαση στους Ρομά- να είναι νομικά κατοχυρωμένα και να χαίρουν σεβασμού σε όλη την ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρωβουλή παρέμεινε παγερά αδιάφορη ειδικά για την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Μόλις 48 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης Μαριά, ενώ αυτοί που στάθηκαν εναντίον ήταν 208 (και 20 αποχές).

Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης της Πρόεδρου της κ. Τσίμερ, απείχε. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ταγιάνι έχει υποστηρίξει ότι η «Αλβανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο στην ένταξη της χώρας στη ΕΕ» , συμπληρώνοντας εμφατικά ότι «αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπεις στην ΕΕ» . Σημειώνουμε εδώ ότι ΕΕ, όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα, χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την αλβανική αστυνομία.

Στον απόηχο της παταγώδους ήττας ο Νότης Μαριάς συμπλήρωσε πως «πρέπει να αποκαλυφθούν οι δολοφόνοι του Κωνσταντίνου Κατσίφα και νομίζω ότι οφείλει η Εurojust, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών, να εξετάσει ποιοι ήταν αυτοί που δολοφόνησαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, διότι ήταν Έλληνας πολίτης· ήταν πολίτης της ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ειδική επιτροπή, να εξετάσει την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, διότι παραβιάζονται όλα τα δικαιώματά της. Γίνεται πραγματική εθνοκάθαρση. Γίνεται μεταφορά Κοσοβάρων και εποίκων, προκειμένου να εκκαθαριστεί η περιοχή. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Αλβανία δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ«.

 

Βαγγέλης Γεωργίου

 

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com