Λέτε, τελικά, να κάνουμε οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο;

Του Θεόδωρου Καρυώτη
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ελληνική διπλωματία με άλλα δυο πυροτεχνήματα.
Το πρώτο το έριξε όταν είπε ότι είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση της Τουρκίας για τα προεδρικά διατάγματα, που ετοίμαζε για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας αλλά δεν είχαν ενημερωθεί τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.
Στην συνέχεια, όταν ρωτήθηκε από το κανάλι SIGMA TV της Κύπρου «Γιατί δεν έχουμε ακόμα οριοθετήσει την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου;» απάντησε με πομπώδες ύφος «Γιατί πρώτα πρέπει να την οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο»!
Ας δούμε όμως που βρίσκεται η πολύπαθής οριοθέτηση με την Αίγυπτο βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας και την διεθνή πρακτική.
Ο χάρτης αυτός δείχνει την οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Εάν γίνει οριοθέτηση μόνο με την Αίγυπτο τότε θα υπάρχει μια ευθεία γραμμή χάραξης από την Στρογγύλη και θα αγγίζει το τριεθνές σημείο που συμπίπτουν οι ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου και έτσι, ξεκάθαρα, η Τουρκία δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Ο παραπάνω χάρτης παραβιάζει τα άρθρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) που αναφέρονται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Βέβαια, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να φέρει ένα τέτοιο χάρτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διότι δεν επιθυμεί να λύσει την Ελληνοτουρκική διαφορά που έχει γίνει ένας μεγάλος βραχνάς για την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει αποφασίσει να παριστάνει τους Κινέζους της Ανατολικής Μεσογείου και να μη σέβεται το UNCLOS και δεν προβλέπεται αυτή η στάση τους να αλλάξει σύντομα.
Η ταλαιπωρία της Κυπριακής ΑΟΖ
Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασχολήθηκε με την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κύπρο να μη κάνει την σωστή οριοθέτηση με την Αίγυπτο γιατί θα φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ζήτησαν από την Κύπρο να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο οκτώ ν.μ. πριν την σωστή οριοθέτηση ώστε να μη δώσουν πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο και δημιουργηθεί πρόβλημα με την Τουρκία!
Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στον τότε Υπουργό της Κύπρου Νίκο Ρολάνδη τα ακόλουθα :
“Εάν δεχθούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τότε η μέση γραμμή θα είναι εδώ. Εάν δεχθούμε την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού. Για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προτρέπουμε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 8 ν.μ. πιο μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες.»
Η πηγή είναι ο ίδιος ο Νίκος Ρολάνδης.
Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει το πρόβλημα αυτής της οριοθέτησης. Στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει στα αριστερά του ένα τρίγωνο που θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου 4, αλλά η οριοθέτηση αγνόησε αυτό το τρίγωνο γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 χιλιόμετρα που δεν μετρήθηκαν έδιναν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και έτσι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν διαθέτει η Τουρκία με την Αίγυπτο. Αυτό τον χάρτη ο υπεύθυνος της κυπριακής ΑΟΖ, Σόλων Κασίνης, τον χαρακτήρισε «το τρίγωνο της ντροπής». Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου αποτελεί, μέχρι σήμερα, μία πράξη μεγάλης απερισκεψίας
Πιο συγκεκριμένα, το τρίγωνο αριστερά του οικοπέδου 4 «κόπηκε» από την οριοθέτηση με την Αίγυπτο διότι η ύπαρξή του θα έδειχνε ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, και δεν έχει η Τουρκία με την Αίγυπτο!
Πρέπει να τονίσουμε εδώ, ότι το κλειδί για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η νήσος Στρογγύλη. Με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (μέσης γραμμής) προκύπτουν θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου μήκους 14 ν.μ. Χωρίς την επίδραση της Στρογγύλης, δεν έχουμε κοινά σύνορα ΑΟΖ με την Κύπρο κάτι πολύ αρνητικό από γεωστρατηγικής άποψης για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μια ιστορική αναδρομή της οριοθέτησης με την Αίγυπτο
Η οριοθέτηση με την Αίγυπτο ξεκίνησε στραβά από την αρχή όταν η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποφάσισε να αρχίσει συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, που είχε τότε μια απόλυτα φιλοτουρκική πολιτική, το 2009. Η Ελλάδα έκανε ένα τραγικό λάθος διότι άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να εξασφαλίσει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη. Η Ελλάδα δέχθηκε ένα χαστούκι από του Αιγυπτίους όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και με τη Τουρκία τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία! Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης. Ο νοών νοήτω.
Έτσι, η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα διεξήγαγε συνομιλίες μαζί της στο Καϊρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και δυο ημέρες μετά, στις 22 Ιουνίου 2009, με τη τουρκική πλευρά! Η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, προσήλθε στη συνάντηση της 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι.
Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι ο ηγέτης της Αιγύπτου Στρατηγός Σίσι δείχνει μια πραγματική φιλία για την Ελλάδα και την Κύπρο και, ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας διέρχονται σοβαρή κρίση.
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Κύπριος εμπειρογνώμονας, σε θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων, Σόλων Κασίνης επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της με την Αίγυπτο». Εκείνο, όμως, που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι κάθε φορά που γίνονται συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι αντιπροτείνουν στην ελληνική αντιπροσωπεία «Κάντε εσείς πρώτα οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο και μετά εμείς θα ακολουθήσουμε.» Πάντως, σήμερα, διαφαίνεται ότι ο Πρόεδρος Σίσι είναι ειλικρινής και ετοιμάζεται, επιτέλους να οριοθετήσει την ΑΟΖ της Αιγύπτου με αυτή της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε, πρόσφατα, το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησής του. Αποφάσισε, ακολουθώντας τα παράδειγμα του Ισραήλ, να οριοθετήσει και όχι να ανακηρύξει ΑΟΖ, ξεπερνώντας έτσι το εμπόδιο του φοβικού συνδρόμου. Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος που έχει οριοθετήσει ΑΟΖ χωρίς πρώτα να την ανακηρύξει. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπεται αυτή η θέση. Αλλά έχει γραφτεί ότι:
«Η δικαιοδοσία στην ΑΟΖ μπορεί μόνο να εξασκηθεί με το όρο ότι έχει προηγουμένως δημιουργηθεί με βάση τους νόμους το παράκτιου κράτους . Αυτός ο όρος, αναφορικά με την δημιουργία της, είναι απολύτως αναγκαίος. Χωρίς αυτόν, το παράκτιο κράτος δεν διαθέτει ΑΟΖ (Διαθέτει βέβαια πάντα υφαλοκρηπίδα).»
Η απόφαση όμως του Ισραήλ να οριοθετήσει και όχι να ανακηρύξει ΑΟΖ έγινε αποδεκτή από την παγκόσμια κοινότητα και επομένως αποτελεί ένα προηγούμενο που μπορεί και η Ελλάδα να ακολουθήσει. Όπως είπε κάποτε ο Πρόεδρος Ρούσβελτ «we have nothing to fear but fear itself».
Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778). Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
« Καθιερώνονται πτήσεις Σκόπια – Αθήνα (Previous News)
(Next News) Να μην ξεχνιόμαστε – Ο Κασόγκι ήταν πράκτορας της Τουρκίας και υπέρ της κατάληψης του Κομπάνι από τον ISIS »