Main Menu

Κύπρος: Total – Eni, Noble, ExxonMobil Ήρθαν όλοι για σχεδιασμούς

 

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων η παρούσα, σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και το ξεκαθάρισμα επόμενων βημάτων για τα κοιτάσματα. Στην Κύπρο βρίσκονται ταυτόχρονα αυτή την εβδομάδα για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Total – Eni, της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη» υπό τη Noble, αλλά και ο νέος αντιπρόεδρος της ExxonMobil.

Από τη Δευτέρα, στο υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησαν αλλεπάλληλες πολύωρες διαπραγματεύσεις με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των Total και Eni, που γίνονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο, αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους τελικούς όρους του συμβολαίου ανάθεσης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 7.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία προτείνει «επιθετικό» πρόγραμμα γεωτρήσεων στο εν λόγω τεμάχιο, με ένταξη των γεωτρήσεων αυτών στο πρόγραμμα που διαμορφώνεται για την περίοδο τέλος 2019–2020, όπου ήδη είναι προγραμματισμένες τέσσερις γεωτρήσεις. Η κυπριακή πλευρά, μεταξύ άλλων πιέζει για αύξηση του «πριμ» που θα δώσει η κοινοπραξία στην Κυβέρνηση με την υπογραφή των συμβολαίων.

Επίσης, φαίνεται να ολοκληρώνονται και οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την αλλαγή στα δικαιώματα του τεμαχίου 8 που τώρα κατέχει η Eni, ώστε να συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό σε αυτό και η Total. Και σε σχέση με το «8» υπάρχει πρόγραμμα γεωτρήσεων.

Εντατικές και δύσκολες είναι και οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες με την ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της κοινοπραξίας Noble – Shell – Delek, με σκοπό τη συμφωνία σε αλλαγές στο συμβόλαιο εκμετάλλευσης και διαμοιρασμού των εσόδων για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξή του και οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν είναι μακριά στις θέσεις τους όπως διαμορφώθηκαν μέσα από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, αλλά και σειρά τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν για διευκρινίσεις λεπτομερειών.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, στην Κύπρο βρίσκεται από τη Δευτέρα για σειρά επαφών κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα, ο νέος αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τη Μεσόγειο, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, Ντον Μπάγκλεϊ, που ανέλαβε προ ημερών τη θέση αυτή αντικαθιστώντας τον Τρίσταν Άσπρεϊ.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη και παραμονή του στην Κύπρο είναι μια από τις πρώτες ενέργειές του μετά την ανάληψη της θέσης, δείχνει και τη σημασία που αποδίδει στο πρόγραμμα της ExxonMobil σε σχέση με την Κύπρο. Ήδη, συναντήθηκε με την κρατική ηγεσία του τομέα, όπως και με εκπροσώπους υπηρεσιών κ.α.

Πέτρος Θεοχαρίδης

 

 

 

Πηγή: philenews.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com