Main Menu

Κύπρος: Εξαφανίζονται οι καταθέσεις ξένων και ειδικά Ρώσων

 

Τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων που έρεαν ως πριν μερικά χρόνια στις τράπεζες της χώρας έχουν πλέον περιοριστεί σημαντικά και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουν να μειώνονται στο εγγύς μέλλον λόγω και των εξελίξεων διεθνώς. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύουν τη σημαντική μείωση που καταγράφεται στις καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων από χώρες εκτός της ΕΕ, οι οποίες παραδοσιακά στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονταν από φυσικά και νομικά πρόσωπα από τη Ρωσία.

Ενδεικτικά, στο τέλος του 2011 υπήρχαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα 20.2 δις ευρώ καταθέσεων από ξένες χώρες σε σύνολο 69.3 δις ευρώ, δηλαδή το 29% των καταθέσεων προερχόταν από τρίτες χώρες. Ακόμα και στα τέλη του 2013 και μετά τις συντριπτικές επιπτώσεις από το κούρεμα καταθέσεων υπήρχαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα καταθέσεις 11.7 δις ευρώ σε σύνολο 47 δις ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 24.9% επί του συνόλου.

Έκτοτε, καταγράφεται μία συνεχής πτωτική πορεία στις καταθέσεις που έχουν τη συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση σε αντίθεση με το σύνολο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα που εδώ και αρκετό καιρό αυξάνεται. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών περιορίστηκαν στο ιστορικό χαμηλό ποσό των 7.1 δις ευρώ. Ανατρέχοντας στα ιστορικά αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας που πάνε πίσω μέχρι το 2006, η χαμηλότερη τιμή των καταθέσεων από κατοίκους εκτός ΕΕ εντοπίζεται πίσω στον Μάιο του 2006 όταν ανήλθαν σε 11.5 δις ευρώ. Τα 7.1 δις ευρώ καταθέσεων που υπήρχαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στις κυπριακές τράπεζες, αντιστοιχούσαν μόλις στο 15% του συνόλου των καταθέσεων.

Άτομα από τον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών σχολιάζουν πως μετά το κούρεμα καταθέσεων του 2013, οι Ρώσοι μπορεί να διατήρησαν τις εργασίες τους στην Κύπρο, κάποιοι μάλιστα τις ενίσχυσαν με έμψυχο δυναμικό και απτές επενδύσεις, ωστόσο, μετέφεραν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες άλλων χωρών που προσέφεραν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μείον 1.3 δις ευρώ

Οι καταθέσεις κατοίκων του υπόλοιπου κόσμου με κυπριακές τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου αφορούσαν κατά 2.9 δις ευρώ σε καταθέσεις νοικοκυριών, κατά 2.3 δις ευρώ σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και κατά 1.8 δις ευρώ σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες. Εντός των πρώτων εννέα μηνών του 2018, η συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων παρουσίασε μείωση της τάξης του 1.3 δις ευρώ που προέρχονταν και από τις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες όπως τις ταξινομεί η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα Κύπρου, τον Ιούνιο του 2018 το 6% συνολικών καταθέσεων 16.5 δις ευρώ (σ.σ. αφορά τις εργασίες του Ομίλου μέσω Κύπρου), προέρχονταν από άτομα με ρωσικό διαβατήριο. Περίπου, δηλαδή, 1 δις ευρώ σε καταθέσεις. Αντίστοιχα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Τράπεζα καταδεικνύουν πως στο τέλος του 2017 είχε καταθέσεις 886 εκατ. ευρώ (15% του συνόλου) που ανήκαν σε Ρώσους υπηκόους. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, καταθέσεις που ανήκουν σε Ρώσους πελάτες στην RCB Bank αντιπροσωπεύουν μόνο το 8.1% των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας.

 

 

 

Πηγή: philenews.com

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com