Κουρδική πλειοψηφία στην Τουρκία μέσα σε μία γενιά;

Το 2012 (έτος που γράφτηκε το παρόν άρθρο) η Τουρκία παρουσιαζόταν ως οικονομική υπερδύναμη, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με μεγάλη επιρροή στην περιφερειακή πολιτική. Προωθούσε τον εαυτό της ως «μοντέλο μουσουλμανικής δημοκρατίας», κάτι που αναγνωριζόταν ευρέως από τα άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής.
Σήμερα είμαστε στο 2019 και η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει το όνειρο τις οικονομικής υπερδύναμης που φανταζόταν μερικά χρόνια πριν, πληθωρισμός άνω του 20% , πτώση του εθνικού νομίσματος, αναιμική ανάπτυξη και αυξανόμενη ανεργία το μαρτυρούν. Επιπλέον, το «μοντέλο μουσουλμανικής δημοκρατίας» που προσπαθούσε να προωθήσει, εχει φθαρεί, καθώς το απολυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν έχει φιμώσει εκατοντάδες δημοσιογράφους, εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει φυλακίσει στρατιωτικούς, δασκάλους και ακαδημαϊκούς, ενώ ταυτόχρονα τα γειτονικά έθνη της μέσης ανατολής που θαύμαζαν το Τουρκικό μοντέλο Δημοκρατίας αντιλήφθηκαν οτι δεν είναι και «τόσο» δημοκρατικό, πόσο μάλλον «πρότυπο».
Ωστόσο, η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη απο το 2012 ένα νέο πρόβλημα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια: την υπογεννητικότητα.
Από τη δεκαετία του 1990, ο ρυθμός γονιμότητας της Τουρκίας μειώθηκε σταθερά, λόγω, μεταξύ άλλων, των αυξανόμενων εισοδημάτων των νοικοκυριών, της διευρυμένης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις γυναίκες και της αύξησης των πρακτικών ελέγχου των γεννήσεων.
«Η χρήση των μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων έχει αυξηθεί πολύ στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για την πτώση του πληθυσμού», δήλωσε ο μαιευτήρας Ka? A Kocatepe, για την Τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News.
«Πολλές γυναίκες θέλουν να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ηλικία της μητρότητας έχει αυξηθεί, καθώς οι γυναίκες έχουν αρχίσει να γεννάνε το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 30 ετών. «
Πράγματι, ο δρ. Smet Koç, ένας δημογράφος στο πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας, προειδοποίησε ότι το ποσοστό γονιμότητας της Τουρκίας είναι τώρα κάτω από το 2,1 (ρυθμός διατήρησης σταθερού πληθυσμού), γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός τελικά θα μειωθεί.
Το επίπεδο γονιμότητας στην πιο ευημερούσα δυτική Τουρκία είναι τώρα περίπου 1,5 – περίπου το ίδιο όπως στη Δυτική Ευρώπη.
Ο αριθμός των παιδιών που παράγει η μέση Τουρκάλα γυναίκα έχει πέσει απο το 3 στο 2 κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, που συμπίπτει με την άνοδο της Τουρκίας ως οικονομική δύναμη.
Αλλά υπάρχει ένα ρυτίδωμα σε όλο αυτό το φαινόμενο.
Η κουρδική κοινότητα της Τουρκίας, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού και κυριαρχεί στη νοτιοανατολική περιφέρεια, έχει τόσο υψηλό ποσοστό γεννήσεων, που ορισμένοι παρατηρητές – κυρίως ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – πιστεύουν ότι οι Κούρδοι θα μπορούσαν να γίνουν πλειοψηφία στην Τουρκία μέσα σε δύο γενιές.
Το προτεινόμενο σενάριο είναι κάπως παρόμοιο με την παλαιστινιακή κατάσταση στο Ισραήλ, όπου οι Άραβες θα μπορούσαν να καταστούν η κυρίαρχη εθνική ομάδα στο «εβραϊκό κράτος» μέσα σε 30 περίπου χρόνια, ή στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι Ισπανοί και οι Μεξικανοί είναι πιθανό να γίνουν η πλειοψηφία μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Σύμφωνα με στατιστικές της τουρκικής κυβέρνησης, η μέση Κούρδισσα μητέρα στην Τουρκία, γεννά περίπου τέσσερα παιδιά, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού που γεννούν οι Τουρκάλες μητέρες.
Έτσι, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια δημογραφική βόμβα – οι Κούρδοι, οι οποίοι τείνουν να συγκεντρωθούν στη φτωχή νοτιοανατολική χώρα και είναι γενικά φτωχότεροι και λιγότερο μορφωμένοι, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους Τούρκους μέσα σε περίπου 30 χρόνια,
Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί.
Αν συνεχίσουμε την υπάρχουσα τάση, το έτος 2038 θα σηματοδοτήσει καταστροφή για εμάς, προειδοποίησε ο Ερντογάν τον Μάιο του 2010.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει τα τούρκικα ζευγάρια να έχουν τρία παιδιά και μάλιστα πρότεινε οικονομικά να ανταμείψει αυτή τη γονιμότητα, δήλωσε: «Ο πληθυσμός μας μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή είμαστε περήφανοι για τον νεαρό μας πληθυσμό, αλλά αν δεν σπρώξουμε αυτούς τους αριθμούς προς τα πάνω, η Τουρκία θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση έως το 2038 «
Ορισμένοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί αμφισβητούν τις λύσεις του Ερντογάν ως μη ρεαλιστικές.
Ο κ. Cem Behar, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Boçazici της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Hürriyet Daily News & Economic Review: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια πτώση του ρυθμού ανάπτυξης του πληθυσμού της. Ωστόσο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα λέγοντας στους ανθρώπους να έχουν περισσότερα παιδιά. «
Ο Μπεχάρ πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει οικογενειακή πολιτική στην Τουρκία. Και δεν νομίζω ότι κάποιος πρόκειται να έχει περισσότερα παιδιά μόνο επειδή ο Ενρτνογάν του είπε να το πράξει. Εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να προωθήσει την κατοχή περισσότερων παιδιών, πρέπει να προετοιμάσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτήν, όπως η μείωση των φόρων για τις οικογένειες αυτές ή η ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης»
Ένας ταχέως αυξανόμενος κουρδικός πληθυσμός θα δημιουργούσε αιχμηρά προβλήματα και προκλήσεις για το τουρκικό κράτος και την κοινωνία.
Οι Κούρδοι έχουν αντιμετωπίσει εδώ και καιρό διακρίσεις, στέρηση, ακόμη και κρατική βία, σε όλη τη μακρά τους ύπαξη στα εδάφη της σημερινής Τουρκίας. Ως εκ τούτου, πολλοί Κούρδοι αναζητούν ξεχωριστή πατρίδα ή τουλάχιστον αυτόνομη αυτοδιοίκηση στα νοτιοανατολικά.
Οι Κούρδοι αποτελούν κυρίαρχο και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα στην τουρκική πολιτική.
Για πολλά χρόνια, ήταν πράγματι παράνομο για τους Κούρδους να μιλούν τη γλώσσα τους, να χρησιμοποιούν κουρδικά ονόματα, να παίζουν κουρδική μουσική κ.λπ. – μέρος μιας συνολικής προσπάθειας της Άγκυρας να εξαλείψει την ξεχωριστή εθνική ταυτότητα των Κούρδων. Πράγματι, ορισμένοι Τούρκοι θεωρούσαν τους Κούρδους απλώς ως «χωριάτες Τούρκους».
Το Κουρδικό Κόμμα Εργαζομένων (PKK), ένα μαρξιστικό μαχητικό κίνημα το οποίο η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική εχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ομάδα, πολεμούν για ένα αποσχιστικό έθνος εδώ και δεκαετίες. Οι περιοδικές συγκρούσεις του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό έχουν κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και από τις δύο πλευρές – φαινομενικά χωρίς επίλυση.
Φυσικά, πολλοί ίσως οι περισσότερο, Κούρδοι στην Τουρκία δεν υποστηρίζουν το ΡΚΚ και επιδιώκουν να αφομοιωθούν με την κυρίαρχη τουρκική κοινωνία – διατηρώντας ταυτόχρονα τον ξεχωριστό κουρδικό πολιτισμό, τη γλώσσα και τα έθιμά τους.
Τώρα, με τους Κούρδους που έχουν περισσότερα μωρά από τους Τούρκους, οι Κούρδοι θα γίνουν πραγματικά πλειοψηφία σε μια χώρα όπου υπέστησαν από καιρό κακοποίηση και στέρηση. Και αν συνέβαινε αυτό, πώς θα επηρέαζε το καθεστώς των Κούρδων στην Τουρκία;
Η International Business Times μίλησε με έναν εμπειρογνώμονα για την Τουρκία και τα δημογραφικά στοιχεία για να διερευνήσει αυτό το θέμα.
Ο Δρ Tino Sanandaji έχει Διδακτορικό στη Δημόσια Πολιτική του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος διεξάγει την έρευνα του για τη δημογραφική αλλαγή και τη σχέση της με την πολιτική.
IB TIMES : Μειώνεται το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Τουρκία, επειδή η χώρα γίνεται πλουσιότερη, τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων;
SANANDAJI: Ναι, αργά ή γρήγορα αυτό συμβαίνει σε όλες τις βιομηχανικές χώρες – οι γονείς προτιμούν να έχουν λιγότερα παιδιά και να επενδύουν περισσότερο χρόνο και πόρους πάνω τους αντί να έχουν μεγάλη οικογένεια.
IB TIMES: Το ποσοστό γεννήσεων για τους Κούρδους είναι περισσότερο από το διπλάσιο των γεννήσεων των Τούρκων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κούρδοι είναι γενικά φτωχότεροι και λιγότερο μορφωμένοι;
SANANDAJI: Φτωχότεροι, λιγότερο μορφωμένοι και πιο αγροτικοί. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλεισθούν και άλλοι παράγοντες, δεδομένου ότι οι Κούρδισσες γυναίκες χαμηλού εισοδήματος έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων από ότι οι Τουρκάλες γυναίκες χαμηλού εισοδήματος.
IB TIMES : Ο πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι Κούρδοι θα μπορούσαν να γίνουν πλειοψηφία στην Τουρκία έως το 2038. Είναι μια ρεαλιστική πρόβλεψη;
SANANDAJI : Όχι, αυτό δεν ειναι τόσο πιθανό. Η δημογραφική αλλαγή είναι μια αργή διαδικασία ακόμη και όταν τα ποσοστά των γεννήσεων διαφέρουν έντονα, επειδή πολλές γενιές έχουν ήδη γεννηθεί και θα βρίσκονται εν ζωή για δεκαετίες.
Στη δεκαετία του 1930, οι Κούρδοι αποτελούσαν περίπου το 9% του πληθυσμού της Τουρκίας και παρόλο που είχαν υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων από τους Τούρκους φτάσαμε μέχρι τη δεκαετία του 1990 για να φτάσουν το 18%.
(Σχόλιο δικό μας. Πως γνωρίζει οτι το 1930 η Τουρκάλες γεννούσαν λιγότερα παιδιά απο την Κούρδισες. Δεν κρατούσαν στατιστικά εκείνη την εποχή. Τα παιδιά δεν γεννιόντουσαν καν σε μαιευτήρια. )
Εφόσον διαρκεί πολύς χρόνος, οι υποκείμενες δυνάμεις μπορούν να αλλάξουν στο μεταξύ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την εξάπλωση των σημερινών τάσεων στο μέλλον. Ούτε οι δημογραφικές τάσεις μπορούν να απορριφθούν χρησιμοποιώντας το εξίσου ανόητο επιχείρημα ότι δεδομένου ότι οι δημογραφικές προβλέψεις ήταν μερικές φορές λανθασμένες στο παρελθόν, όλες οι προβλέψεις είναι πάντα λάθος στο μέλλον. Πολλές προβλέψεις αποδείχθηκαν ακριβείς.
Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μερικούς. Όταν οι άνθρωποι διαβάζουν ότι το μερίδιο του πληθυσμού της «φυλής» τους συρρικνώνεται, υπάρχει συχνά μια πρωταρχική ψυχολογική αντίδραση φόβου, θυμού ή άρνησης και μεγάλες υπερβολές και στις δύο κατευθύνσεις.
IB TIMES : Σε περίπτωση που οι Κούρδοι γίνουν πλειοψηφία στην Τουρκία, Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία; Θα καταστήσουν τα κουρδικά εθνικιστικά και αυτονομιστικά κινήματα παράνομα και αμφιλεγόμενα;
SANANDAJI : Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργούσε εντάσεις με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, καθώς θα είναι πιθανότερο να κερδίσει έναν δημοκρατικό ή στρατιωτικό αγώνα από τη στιγμή που θα υπερτερεί δημογραφικά.
IB TIMES : Εάν οι Κούρδοι αφομοιωθούν γρηγο, γιατί είναι αυτό ακόμη ένα πρόβλημα; Εάν η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν κατατάσσει τους Κούρδους ως ξεχωριστή εθνική ομάδα, γιατί θα νοιαζόταν ακόμα και για τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων;
SANANDAJI : Εάν οι Κούρδοι αφομοιώνονται με χαμηλό ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα συνεχίσει να αυξάνει γρήγορα ο πληθυσμός τους, το καθαρό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα περισσότεροι ψηφοφόροι με μια εθνική κουρδική ταυτότητα. Μόλις οι Κούρδοι συνειδητοποιήσουν ότι ο χρόνος δουλεύει από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την εθνική τους ταυτότητα, προσβλέποντας ότι εάν κρατήσουν για αρκετό καιρό, οι αριθμοί τους θα αλλάξουν την ισορροπία εξουσίας.
Εάν απο την άλλη η ταχύτητα αφομοίωσης σε μια εθνική τουρκική ταυτότητα είναι αρκετά ταχεία, η Τουρκία δεν θα διαμελιστεί απαραίτητα. Αλλά η Τουρκία θα είναι σίγουρα μια διαφορετική χώρα με πολλούς άλλους τρόπους, αν οι Κούρδοι γίνουν η πλειοψηφία.
IB TIMES : Τι κάνει η τουρκική κυβέρνηση για να αποτρέψει αυτές τις δημογραφικές τάσεις;
SANANDAJI : Μια επιλογή είναι να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την τον ρυθμό γεννήσεων των Τούρκων, αν και καμία χώρα που γνωρίζω δεν το έχει κάνει με επιτυχία στη σύγχρονη εποχή.
Μια δεύτερη εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση είναι να πείσει τους Κούρδους στην Τουρκία να αποδεχθούν την τουρκική εθνική ταυτότητα, καθιστώντας το ζήτημα του πληθυσμού λιγότερο σημαντικό.
Μια άλλη επιλογή είναι να μειωθεί το ποσοστό γεννήσεων των Κούρδων προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την υγεία των γυναικών στις κουρδικές περιοχές.
Αν όμως οι τρέχουσες τάσεις συνεχίσουν για γενιές, οι Τούρκοι θα φτάσουν τελικά σε ένα σημείο οπου θα πρέπει να αποφασίσουν απρόθυμα να κρατήσουν ένα μικρότερο τουρκικό έθνος ή να κινδυνεύσουν να γίνουν μειονοτικοί σε μια κουρδική πλειοψηφία της Τουρκίας.
Ισως οι Αμερική και το Ισραήλ δεν βοηθάνε τους Κούρδους επειδή ειναι ευαίσθητοι ή επειδή θέλουν το κακό της Τουρκίας. Ισως απλά βλέπουν μπροστά και φροντίζουν να ειναι παρόν απο τώρα στις εξελίξεις που έρχονται.
Επιμέλεια – Μετάφραση – Σχολιασμός: “Toutsis s” για το OmegaNbc.com
Πηγή: International Business Times
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com