Main Menu

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αρνείται πως το Πεκίνο προσπαθεί να διχάσει την ΕΕ, επενδύοντας σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Κινέζος πρωθυπουργός: Η Κίνα θέλει να συνεργαστεί στενά με την ΕΕ

 

Η Κίνα θέλει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορα πεδία, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το εμπόριο, τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενόψει της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας, με σκοπό την εδραίωση της διμερούς σχέσης.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι οι διαφωνίες και οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων ενδέχεται να μην επιτρέψουν να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της μεθαυριανής (9η Απριλίου) συνόδου. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει ευρύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Στο άρθρο του στο φύλλο της Handelsblatt που κυκλοφορεί, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν χθες Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός αρνείται πως το Πεκίνο προσπαθεί να διχάσει την ΕΕ, επενδύοντας σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

«Υποστηρίζουμε εμφατικά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα ενωθεί και θα ευημερήσει», γράφει ο Λι. Κατά τον ίδιο, η στενή συνεργασία του Πεκίνου με ανατολικοευρωπαϊκά κράτη είναι επωφελής για «την ισορροπημένη ανάπτυξη εντός της ΕΕ».

Ανήσυχη για την επαπειλούμενη κινεζική κυριαρχία σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πείσει το Πεκίνο να ανοίξει την κινεζική αγορά και έχει καταφέρει η Κίνα να δεσμευθεί να άρει αυτούς που οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν αθέμιτους και άδικους φραγμούς στις εμπορικές συναλλαγές.

Ο Λι διαβεβαιώνει στο άρθρο του ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Ευρώπη για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού, για να προληφθεί η κλιματική αλλαγή, καθώς και όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διατήρηση σε ισχύ της συμφωνίας με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Προσθέτει ότι το Πεκίνο θέλει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Όμως η αύξηση των κινεζικών εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών σε τομείς στρατηγικής σημασίας και η εντύπωση που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι το Πεκίνο αθετεί την υπόσχεσή του να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο περιέπλεξαν τις συνομιλίες ενόψει της συνόδου της τρέχουσας εβδομάδας.

 

 

 

Πηγή: euro2day.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com