Κάντο όπως η Πολωνία: Πως μια χώρα αναπτύσσει την εγχώρια βιομηχανία UAS

Οκτώ τακτικά συστήματα αεροχημάτων αναγνώρισης πολωνικής κατασκευής παρήγγειλε το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας. Η παραγγελία αφορά την κατασκευή από την εγχώρια βιομηχανία οκτώ συστημάτων τακτικών αεροχημάτων τα οποία περιλαμβάνουν οκτώ Σταθμούς Εκλέγου Εδάφους και 40 αεροχήματα τύπου Orlik PGZ-19R.
Η παραγγελία είναι συνολικού ύψους 209 εκατ. Δολαρίων (184,3 εκατ. Ευρώ) και περιλαμβάνει το δικαίωμα για την μελλοντική αγορά ακόμη 20 αεροχημάτων. Τα πρώτα αεροχήματα θα παραδοθούν το 2021 και στην παραγωγή των συστημάτων συμμετέχει η πολωνική εταιρεία WZL-2 (Wojskowe Zaklady Lotnicze) που σχεδίασε το σύστημα και η επίσης πολωνική εταιρεία PIT-Radwar.
Όσον αφορά τον καταμερισμό του βιομηχανικού έργου η εταιρεία WZL-2 έχει αναλάβει την κατασκευή του αεροχήματος, και την ολοκλήρωση των υποσυστημάτων σε αυτό ενώ η εταιρεία PIT-Radwar θα κατασκευάσει στο Σταθμό Ελέγχου Εδάφους. Το πολωνικό αερόχημα Orlik PGZ-19R εκτοξεύεται με καταπέλτη, έχει συνολικό βάρος απογείωσης 80-90 κιλά, μήκος 3,1 μέτρα και άνοιγμα πτερύγων 5,25 μέτρα.
Το αερόχημα διαθέτει ένα υβριδικό κινητήρα στο πίσω τμήμα της ατράκτου που κινεί μια προπέλα επιτυγχάνει ταχύτητα πλεύσης 120-180 χλμ / ώρα, μπορεί να επιτύχει εμβέλεια 150 χλμ και αυτονομία 12 ώρες. Το επιχειρησιακό ύψος του Orlik PGZ-19R είναι τα 5.000 μέτρα ενώ το ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων φτάνει τα 20 κιλά.
Το αερόχημα διαθέτει ένα σταθεροποιημένο περιστρεφόμενο ηλεκτρο-οπτικό συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας εξοπλισμένο με θερμική κάμερα, μπορεί να ελέγχεται μέσω ραδιοζεύξης ή δορυφορικής ζεύξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το μέγεθος της παραγγελίας και για τις δυνατότητες του αεροχήματος το κόστος των 184,3 εκατ. ευρώ κρίνεται ως υπερβολικό αλλά προφανώς υποδηλώνει την προσπάθεια που όπως κάθε σοβαρό κράτος έτσι και η Πολωνία επιδιώκει να επιτύχει δηλ την ανάπτυξη των ικανοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της έμμεσης χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης νέων συστημάτων, αξιοποιώντας τις παραγγελίες που λαμβάνει η εγχώρια βιομηχανία από το κράτος.
Η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί μέρος του μακροχρόνιου στρατηγικού τεχνολογικού σχεδιασμού κάθε σοβαρής χώρας.
Φυσικά όλα αυτά ισχύουν για τις άλλες χώρες αφού στην Ελλάδα πάντοτε προτιμούμε τα αλλοδαπά «δοκιμασμένα» οπλικά συστήματα παρα το γεγονός ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία μπορεί με ένα σοβαρό σχεδιασμό υποστήριξη και επίβλεψη να καλύψει τουλάχιστον 20% των εξοπλιστικών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το μόλις 9% που καλύπτει σήμερα σύμφωνα με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δ.Βίτσα.
Πηγή: defence-point.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com