Main Menu

Ιρανικές τράπεζες επενδύουν σε χρυσωρυχεία εν μέσω κυρώσεων των ΗΠΑ

 

Η χώρα της Μέσης Ανατολής γνώρισε την πρώτη αύξηση της δραστηριότητας εξόρυξης χρυσού μετά τη δεύτερη επέκταση των περιορισμών που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, η οποία άρχισε να ισχύει στις αρχές Νοεμβρίου, με ιδιαίτερο στόχο τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν σε πετρέλαιο αξίας 40,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 4,8% του συνόλου της παραγωγής παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Ιρανική Εταιρεία Παραγωγής και Προμήθειας Ορυκτών, όπως αναφέρεται από την ιρανική τηλεόραση και τον Τύπο, το Ιράν εξετάζει μέτρα για την αναζωογόνηση έξι μεταλλείων χρυσού και χαλκού μικρής κλίμακας. Η εταιρεία είναι θυγατρική της κρατικής Ιρανικής Οργάνωσης Ανάπτυξης και Ανακαίνισης Μεταλλείων (IMIDRO).

Τα βήματα αναμένεται τελικά να νομιμοποιήσουν κάποια καλυμμένη δραστηριότητα που συμβαίνει στον τομέα, αλλά και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, για να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας, μετά από πολλούς γύρους κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, στις ιρανικές επιχειρήσεις και την παραγωγή, στοχεύοντας σε συμβάσεις με ξένες εταιρείες.

“Το προαναφερθέν πρόγραμμα έχει προταθεί με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, την αύξηση της παραγωγής, την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα μικρής κλίμακας ορυχεία, την υποστήριξη της μεταποίησης, τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, την τελική επίτευξη των στόχων μιας ανθεκτικής οικονομίας, δηλαδή τις επιστημονικές, λειτουργικές ικανότητες και δυνατότητες της “, αναφέρει ένα άρθρο της The Tehran Times .

Τα νέα ορυχεία αναμένεται να αναδυθούν σε ολόκληρη τη χώρα, δηλαδή στην κεντρική επαρχία Isfahan, την ανατολική επαρχία South Khorasan, αλλά και τις Ανατολικές επαρχίες του δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

Το Ιράν προωθεί έναν “πυρετό” του χρυσού, σε απάντηση στον πρώτο γύρο κυρώσεων που στοχεύουν στο εμπόριο μετάλλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Η ζήτηση στην χώρα για μπάρες και κέρματα χρυσού αυξήθηκε κατά 200% αυτό το έτος, φθάνοντας τους 15,2 μετρικούς τόνους, ο οποίος είναι ο υψηλότερος δείκτης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το World Gold Council (WGC), η “ζήτηση για κέρματα ήταν υγιής” και τα χρυσά νομίσματα παρουσίασαν καλές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα, σε αντίθεση με τα χρυσά κοσμήματα, τα οποία υπόκεινται σε ΦΠΑ 9%.

Τον Μάιο, ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στάση την οποία κατήγγειλαν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και η Ρωσία.

Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κατέλαβε την έκτη θέση στον κατάλογο των κορυφαίων χωρών εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως το 2017.

Οι εξαγωγές του ανέρχονταν σε πετρέλαιο αξίας 40,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι περίπου 4,8% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με στο Investopedia.com .

 

 

Με πληροφορίες από Ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com