Main Menu

Θα περιοριστεί σημαντικά η ελληνική ΑΟΖ αν η Τουρκία και η Λιβύη οριοθετήσουν τη δική τους (Χάρτες)

 

Δεν επετεύχθη ακόμη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύω χωρών σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε Τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως άλλωστε είναι γνωστό από καιρό,  η σύναψη συμφωνίας  με την Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ αποτελεί μέρος της πολιτικής της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μάλιστα διότι μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα  και πιο συγκεκριμένα στην προσπάθεια οριοθέτησης ΑΟΖ με την Λιβύη, πράγμα που , σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό, όπως για παράδειγμα την περίοδο που πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον τότε ισχυρό άνδρα της Λιβύης Μουαμάρ Αλ Καντάφι , ώστε να αποφευχθεί “συρρίκνωση” της Ελληνικής ΑΟΖ , αφού θα παρεμβάλλεται η Τουρκική.

Όμως το σημαντικό και ενδιαφέρον στοιχείο των δημοσιευμάτων δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις , αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η Άγκυρα προτίθεται να ανακηρύξει ΑΟΖ . Και τούτο γιατί όπως προβλέπεται από την Σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, της ανακήρυξης ΑΟΖ έπονται διαπραγματεύσεις με τις όμορες και ως εκ τούτου άμεσα ενδιαφερόμενες(θιγόμενες) χώρες για την οριοθέτηση της. 

 

 

 

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν και εφόσον η Άγκυρα ανακηρύξει ΑΟΖ, θα απευθυνθεί και στην Ελλάδα και την Κύπρο για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με την οριοθέτηση της ή θα περιορισθεί μόνο στις διαπραγματεύσεις με την Λιβύη; Και αν ναι τότε η Ελλάδα και η Κύπρος προτίθενται να προσφύγουν μονομερώς  εναντίον της Τουρκίας  στο Διεθνές Διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης, όπως το έπραξαν οι Φιλιππίνες εναντίον της Κίνας;

Βέβαια η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Λιβύη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και τούτο γιατί όπως είναι γνωστό η χώρα είναι στην ουσία “διχοτομημένη” με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την οποία διαπραγματεύεται η Τουρκία να ελέγχει ένα μόνο τμήμα της χώρας, το δυτικό, ενώ το υπόλοιπο ανατολικό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος  φιλοδοξεί να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και ο οποίος , σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν διάκειται φιλικά προς την Τουρκία προφανώς  λόγω των σχέσεων της με την Μουσουλμανική αδελφότητα αλλά  και άλλες δυνάμεις  ισλαμιστών.

Όμως όπως δηλώνουν Τουρκικές πηγές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να επαγρυπνούν και να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ προσεκτικά σχεδιάζοντας και τις ανάλογες με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ενέργειες.

Οι χάρτες προστέθηκαν ύστερα από ερευνά του OmegaNbc.com

 

Πηγή: alltimeclassic.net

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com