Main Menu

Η Σ. Αραβία Απειλεί τις ΗΠΑ Ότι Θα Πωλεί Πετρέλαιο σε Άλλο Νόμισμα Πλην Δολαρίου

 

Απειλές εξαπολύει κατά των Ηνωμένων Πολιτειών η Σαουδική Αραβία, διαμηνύοντας ότι θα πωλεί το πετρέλαιό της και σε άλλα νομίσματα πλην δολαρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό θα συμβεί εάν η Ουάσιγκτον ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει αγωγές κατά του ΟΠΕΚ για μονοπωλιακή πολιτική, θεωρώντας πως ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών κρατών λειτουργεί ως καρτέλ

Εάν η Σαουδική Αραβία πραγματοποιήσει την απειλή της, θα υποσκάψει τον ρόλο του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, θα μειώσει το εκτόπισμα των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και θα τις αποδυναμώσει στο να επιβάλλουν κυρώσεις σε τρίτους. Η απειλή, πάντως, έχει συζητηθεί εντός της σαουδαραβικής κυβερνήσεως, αλλά και εντός του ΟΠΕΚ, καθώς και με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους σε θέματα ενέργειας.

Πάντως, είναι μικρές οι πιθανότητες να ψηφιστεί τέτοιος νόμος (το νομοσχέδιο γνωστό ως NOPEC), ενώ και οι Σαουδάραβες δεν φέρεται να θέλουν να αντιδράσουν. Ωστόσο, το ότι το συζητούν σημαίνει πως το Ριάντ έχει πολύ σοβαρά ενοχληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν πως με το δολάριο στα χέρια τους μπορούν να κηρύξουν “πυρηνικό πόλεμο”», είπε μία από τις πηγές. Και μια άλλη προσέθεσε: «Λένε, λοιπόν, “αφήστε τους Αμερικανούς να περάσουν το ΝΟΡΕC και θα είναι η αμερικανική οικονομία που θα γονατίσει”».

Η πρόταση νόμου εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2000 και στόχο έχει να καταργήσει την πρόβλεψη περί κρατικής ασυλίας στην αμερικανική νομοθεσία περί ανταγωνισμού – σε μια τέτοια προοπτική θα μπορεί η Ουάσιγκτον να κινηθεί εναντίον των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, κατηγορώντας τα ότι μειώνουν την παραγωγή με στόχο τη στήριξη των τιμών.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ποτέ δεν προωθήθηκε το νομοσχέδιο ώστε να γίνει νόμος, ανεξαρτήτως των προσπαθειών που καταβλήθηκαν. Και ήταν αρκετές. Πάντως, αφ’ ης στιγμής ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Σε βιβλίο, που εκδόθηκε το 2011 και προτού εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του NOPEC. Eντούτοις από τότε που εξελέγη, δεν έχει αναφερθεί υπέρ του προαναφερθέντος νομοσχεδίου. Κάθε άλλο μάλιστα.

Εχει επισημάνει τη σημασία των αμερικανοσαουδαραβικών σχέσεων, εννοώντας τις πωλήσεις αμερικανικού εξοπλισμού στο βασίλειο. Μάλιστα, αυτό το έκανε ακόμα και μετά την τραγική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Βέβαια, μια πρωτοβουλία αποδυνάμωσης του δολαρίου θα έβρισκε απήχηση στις μεγάλες εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς, όπως η Ρωσία, καθώς και στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως η Ε.Ε. και η Κίνα, που ζητούν να αποσυνδεθεί το διεθνές εμπόριο από το δολάριο και να εξασθενήσει η επιρροή των ΗΠΑ επί της παγκόσμιας οικονομίας.

 

 

 

Πηγή: (από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”) – energia.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com