Main Menu

Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να φοβούνται τη συνεργασία τους. Θα καταρρεύσει αρκετά σύντομα.

Η Λυκοφιλία Τουρκίας – Ρωσίας

 

Καθώς η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για την αγορά  από την Τουρκία του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, όπως και για την συνεργασία τους με τη Μόσχα στη Συρία, είναι δίκαιο να ρωτήσουμε αν η Τουρκία και η Δύση κατευθύνονται προς έναν πραγματικό διαζύγιο. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία επαναπροσδιορίζει την εξωτερική και περιφερειακή πολιτική της σε μια εποχή που η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια σημαντική μεταστροφή. Η Ρωσία φαίνεται να κάνει το ίδιο. Καθώς και οι δύο αναζητούν μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, η σχέση τους θα είναι κατά περιόδους συνεργατική και κατά καιρούς ανταγωνιστική.

Για παράδειγμα, η Μόσχα και η Άγκυρα βρίσκονταν στο χείλος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στα τέλη του 2015 μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεριωθούμενου από την Τουρκία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, είχαν διορθώσει τις σχέσεις τους και αποφάσισαν να συνεργαστούν στη Συρία και σε διάφορα άλλα θέματα, όπως η άμυνα και η πυρηνική ενέργεια. Καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας αλλάζουν, η Δύση θα πρέπει να έχει κατά νου ότι οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες των δύο χωρών είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστες και ότι η μεταξύ τους συνεργασία σήμερα δεν συνεπάγεται και αύριο συνεργασία.

Περισσότερο από τις κοινές ιδεολογικές πεποιθήσεις είναι η γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, οι δυσκολίες στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η φύση της ηγεσίας στην Άγκυρα και τη Μόσχα που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Πρώτον, δεδομένης της στρατιωτικής συμμετοχής της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015 και της βούλησής της να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, σχεδόν καθόλου αναπόφευκτη ήταν κάποια μορφή δέσμευσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, του γείτονα της Συρίας. Αυτή η δέσμευση μεταβάλλεται από ανταγωνιστική σε συνεργατική με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν κατασταλάξει στη συνεργασία μετά  το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μέχρι τότε, η Ρωσία ουσιαστικά έλεγξε τη βόρεια Συρία δυτικά του Ευφράτη. Ως εκ τούτου, η Τουρκία έπρεπε να στηριχθεί στη συγκατάθεση της Ρωσίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων της, πρώτα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εν συνεχεία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων.

Δεύτερον, η υγεία των Τουρκο-Αμερικάνικων σχέσεων έχουν άμεσο αντίκτυπο στη φιλικότητα της Τουρκίας με τη Ρωσία. Όταν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον είναι κοντά, η όρεξη της Τουρκίας για ανάπτυξη των δεσμών με τη Ρωσία ως γεωπολιτικό αντιστάθμισμα συρρικνώνεται. Αλλά όταν η Τουρκία απογοητεύεται από τη Δύση -όπως συμβαίνει τώρα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συριακές κουρδικές δυνάμεις- βρίσκει στη Ρωσία ένα αυτί που μπορεί να ακούσει τις ανησυχίες της

Τέλος, οι Τουρκο-Ρωσικές σχέσεις έχουν προσωπική διάσταση. Οι αρχηγοί των δύο χωρών διαδραματίζουν καθοριστικό και υπερμεγέθη ρόλο στην εξωτερική πολιτική και έχουν δημιουργήσει μια προσωπική σχέση μεταξύ τους. Αν και τα επι μέρους στοιχεία  των σχέσεων των δυο χωρών με τη Δύση είναι μακρόχρονα, και οι δύο ηγέτες έχουν συμφέρον να τις αναπτύξουν περισσότερο. Βεβαίως, η προσωπική ποιότητα της σχέσης την καθιστά εύθραυστη, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν λίγοι θεσμικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών για την υποστήριξη της νέας εταιρικής σχέσης. Ωστόσο, και οι δύο ηγέτες φαίνεται να παραμένουν στην εξουσία προς το παρόν ενώ και οι δύο φαίνεται να παραμένουν σκεπτικοί  για τις σχέσεις τους με  τη Δύση.

Λαμβάνοντας υπόψη τους διαρθρωτικούς παράγοντες στη Ρωσία και τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οποιαδήποτε χώρα θα κάνει στροφή 180 μοιρών, ακόμα και μετά την αποχώρηση του Πούτιν και του Ερντογάν από την εξουσία. Η βλάβη στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, τελικά, θα έχει ήδη γίνει. Και αν η Τουρκία εγκαταστήσει το σύστημα S-400 και οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόσουν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τη Ρωσία ακόμη περισσότερο για την άμυνα της.

 

 

 

Επιμέλεια – Μετάφραση – Σχολιασμός:Toutsis sγια το OmegaNbc.com

 

 

Πηγή: foreignpolicy.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com