Main Menu

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία – Οι Κουρίλες νήσοι στο επίκεντρο.(Χάρτης)

 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να υπογράψει μια ειρηνευτική συνθήκη με τη Ρωσία με βάση τη λύση του εδαφικού ζητήματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, μιλώντας κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου της Ιαπωνίας την Τετάρτη.

“Οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε ανώμαλη κατάσταση. Οι δύο χώρες δεν έχουν συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για περισσότερα από 70 χρόνια”, δήλωσε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2016 εφαρμόζονται σταδιακά.

“Οι πρώην κάτοικοι των νησιών έχουν επισκεφτεί τους τάφους των προγόνων τους ταξιδεύοντας αεροπορικώς εδω & δύο χρόνια ήδη. Το ζήτημα της διεξαγωγής κοινής οικονομικής δραστηριότητας πλησιάζει το στάδιο υλοποίησης” και συνέχισε ο Shinzo Abe λέγοντας, “Με βάση τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα λύσουμε το εδαφικό ζήτημα και θα υπογράψουμε τη συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία. Θα ανοίξουμε μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις”.

Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Πούτιν πρότεινε στην Ιαπωνία να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης πριν από το τέλος του έτους χωρίς προκαταρκτικές προϋποθέσεις. Στις 18 Οκτωβρίου ανέφερε ότι μετά από αυτό, ο Αμπέ είπε σε συνομιλία μαζί του στο Βλαδιβοστόκ ότι η ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Τόκυο και Μόσχας δεν μπορεί να υπογραφεί πριν από την επίλυση του εδαφικού ζητήματος. Η Ρωσία δεν σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη λύση του εδαφικού ζητήματος, εξήγησε ο Πούτιν. Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης θα αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών, το οποίο θα ενισχύσει τη λύση των εδαφικών προβλημάτων, ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα η Μόσχα και το Τόκυο διαπραγματεύθηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής συνθήκης με βάση τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κύριο εμπόδιο για την υπογραφή του ήταν το ζήτημα της κυριαρχίας των νότιων νησιών Kuril. Το 1945, ολόκληρο το αρχιπέλαγος προσχώρησε στη Σοβιετική Ένωση, αλλά η ιαπωνική πλευρά αμφισβητεί την κυριαρχία των Iturup, Kunashir, Shikotan και μιας ομάδας νησιών που ονομάζεται Habomai. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επανειλημμένα ότι η ρωσική κυριαρχία πάνω τους, η οποία έχει αντίστοιχα διεθνή έγγραφα, είναι αναμφισβήτητη.

 

Με πληροφορίες από Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com