Main Menu

Τι μας διδάσκουν οι μελέτες των Friedman, Piketty και Huntington

Η επόμενη οικονομική κρίση είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζετε. Και μετά τι;;

 

Τι μας διδάσκουν οι μελέτες των Friedman, Piketty και Huntington

Η επόμενη οικονομική κρίση είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζετε.

Αλλά αυτό που πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε είναι αυτό που ακολουθεί: στο σημερινό κοινωνικό, πολιτικό και τεχνολογικό τοπίο, μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση.

Αυτό αναφέρει η αναλύτρια Qian Liu, τονίζοντας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 οδήγησε σε σχεδόν κατάρρευση τις κυβερνήσεις και προκάλεσε συρρίκνωση του συστήματος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατάφεραν να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από την άβυσσο, χρησιμοποιώντας μαζικά νομισματικά κίνητρα.
Αλλά η νομισματική στήριξη είναι σαν μια αδρεναλίνη που πυροβολεί για να ξεκινήσει μια καρδιά σε ανακοπή.

Μπορεί να επαναφέρει τον ασθενή, αλλά δεν κάνει τίποτα για να θεραπεύσει την ασθένεια.
Η αντιμετώπιση μιας άρρωστης οικονομίας απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τα πάντα, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές εργασίας έως τα φορολογικά συστήματα, τα πρότυπα γονιμότητας και τις εκπαιδευτικές πολιτικές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν κατάφεραν να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις, παρά τις ελπιδοφόρες ενέργειες.

Αντ ‘αυτού, έχουν παραμείνει προσηλωμένοι στην πολιτική.
Από την Ιταλία στη Γερμανία, η διαμόρφωση και η διατήρηση των κυβερνήσεων φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από την πραγματική διακυβέρνηση.
Και η Ελλάδα, για παράδειγμα, βασίστηκε στα χρήματα των διεθνών πιστωτών για να κρατήσει το κεφάλι της (μόλις) πάνω από το νερό, παρά να μεταρρυθμίσει πραγματικά το συνταξιοδοτικό της σύστημα ή να βελτιώσει το επιχειρηματικό της περιβάλλον.
Η έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημαίνει ότι η άνευ προηγουμένου πλεονάζουσα ρευστότητα που εισήγαγαν οι κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες τους δεν διατέθηκε στις πιο αποδοτικές τοποθετήσεις.

Αντ ‘αυτού, αύξησε τις παγκόσμιες τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα ακόμη υψηλότερα από αυτά που επικρατούσαν πριν από το 2008.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές κατοικιών είναι τώρα 8% υψηλότερες από ό, τι ήταν στην κορυφή της φούσκας ακινήτων το 2006, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Zillow.
Ο δείκτης τιμών προς κέρδη, ο οποίος μετρά αν οι τιμές των χρηματιστηριακών αγορών βρίσκονται σε εύλογο εύρος, είναι πλέον υψηλότερος από ό, τι το 2008 και στην αρχή της Μεγάλης Ύφεσης το 1929.

Το έτος πριν από το 2019

Καθώς η νομισματική σύσφιξη αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία της πραγματικής οικονομίας, η κατάρρευση της φούσκας των τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα προκαλέσει μια άλλη οικονομική κρίση – και αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σοβαρή από την τελευταία, επειδή έχουμε δημιουργήσει μια ανοχή στα ισχυρότερα μακροοικονομικά φάρμακά μας.
Μια δεκαετία τακτικών λήψεων αδρεναλίνης, υπό μορφή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και ασυνήθιστων νομισματικών πολιτικών, έχει εξαντλήσει σοβαρά τη δύναμή τους να σταθεροποιήσουν και να τονώσουν την οικονομία.

Εάν η ιστορία είναι ένας οδηγός, οι συνέπειες αυτού του λάθους θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την οικονομία.
Σύμφωνα με τον Benjamin Friedman του Χάρβαρντ, οι παρατεταμένες περίοδοι οικονομικής δυσπραγίας χαρακτηρίστηκαν επίσης από δημόσια αντιπάθεια προς μειονοτικές ομάδες ή ξένες χώρες – στάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αναταραχή, την τρομοκρατία ή ακόμα και τον πόλεμο.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Herbert Hoover υπέγραψε το Tarif Act του Smoot-Hawley του 1930, που αποσκοπούσε στην προστασία των Αμερικανών εργαζομένων και των αγροτών από τον ξένο ανταγωνισμό.
Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώθηκε κατά τα δύο τρίτα.
Μέσα σε μια δεκαετία, ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αρχίσει.

Βεβαίως, ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, προκλήθηκε από πολλούς παράγοντες.
Δεν υπάρχει κανένας τυποποιημένος δρόμος προς τον πόλεμο.
Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι τα υψηλά επίπεδα ανισότητας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ξέσπασμα των συγκρούσεων.
Σύμφωνα με έρευνα του οικονομολόγου Thomas Piketty, η άνοδος της εισοδηματικής ανισότητας ακολουθεί συχνά μια μεγάλη κρίση.

Η εισοδηματική ανισότητα στη συνέχεια μειώνεται για λίγο, πριν αυξηθεί ξανά, μέχρι να φτάσει σε μια νέα αιχμή – και μια νέα καταστροφή.
Αν και η αιτιότητα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, δεδομένου του περιορισμένου αριθμού δεδομένων, αυτή η συσχέτιση πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ειδικά με την πλούτη και την εισοδηματική ανισότητα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, λαμβανομένων υπόψη των πολυάριθμων άλλων παραγόντων που προκαλούν κοινωνικές αναταραχές και διπλωματικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογικής αναστάτωσης, της μεταναστευτικής κρίσης, της ανησυχίας για την παγκοσμιοποίηση, της πολιτικής πόλωσης και του αυξανόμενου εθνικισμού.
Όλα είναι συμπτώματα των αποτυχημένων πολιτικών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημεία ενεργοποίησης για μια μελλοντική κρίση.

Οι ψηφοφόροι έχουν καλό λόγο να απογοητευθούν, αλλά οι συναισθηματικά ελκυστικοί λαϊκιστές στους οποίους δίνουν όλο και περισσότερο τη στήριξή τους, προσφέρουν λύσεις που δεν είναι καλές και θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Παραδείγματος χάριν, παρά την άνευ προηγουμένου διασύνδεση του κόσμου, η πολυμέρεια αποφεύγεται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι χώρες – ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες του Donald Trump – ακολουθούν μονομερείς, απομονωτικές πολιτικές.

Εν τω μεταξύ, οι πόλεμοι συνεχίζονται στη Συρία και την Υεμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η επόμενη οικονομική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση.
Με τη λογική του πολιτικού επιστήμονα Samuel Huntington, η εξέταση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να μας βοηθήσει να το αποφύγουμε, διότι θα μας αναγκάσει να αναλάβουμε δράση.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κλειδί θα είναι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ακολουθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί από καιρό, αντικαθιστώντας την υποκίνηση και τον ανταγωνισμό με έναν λογικό σεβασμό στον παγκόσμιο διάλογο.
Η εναλλακτική λύση μπορεί να είναι η παγκόσμια “πυρκαγιά”.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com