Main Menu

Η ελληνική «παράνοια» με το F-35

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ δηλώσεις αυτονόητου περιεχομένου, δημιουργώντας απλώς εντυπώσεις και εσφαλμένη “εικόνα” στην κοινή γνώμη.

Στις 4 Απριλίου, ο Αντιναύαρχος Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου Διακλαδικού Προγράμματος F-35 (JPO F-35) στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, δήλωσε για το αεροσκάφος 5ης γενεάς ότι “μελλοντικοί πιθανοί πελάτες FMS περιλαμβάνουν την Σιγκαπούρη, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία“. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκανε τίποτα περισσότερο, από το να δώσει μια εικόνα μελλοντικών παραγγελιών για το F-35, βάσει του εκδηλωμένου ενδιαφέροντος από τις ανωτέρω χώρες. Οι ΗΠΑ, θα ανταποκριθούν σε όλες τις επίσης αιτήσεις πληροφοριών που έχουν κατατεθεί, για το νέο μαχητικό, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Αυτά τα αυτονόητα, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από τα αρεσκόμενα σε τυμπανοκρουσίες ΜΜΕ, ως δήλωση των ΗΠΑ ότι θα εφοδιάσουν την χώρα μας με το νέο μαχητικό. Σαν να είχε αρνηθεί προηγουμένως η Ουάσιγκτον την πώληση F-35 στην Ελλάδα και τώρα κάνει στροφή στην πολιτική της…

Η πραγματικότητα είναι γνωστή για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις στα δρώμενα. Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον για το F-35, προ διετίας. Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 η ΓΔΑΕΕ διαβίβασε προς τις αμερικανικές υπηρεσίες FMS επίσημο αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος για το μαχητικό. Πιο συγκεκριμένα, η LOR for Joint Strike Fighter (F-35) Price & Availability (P&A) Information, Studies & Analysis, σηματοδότησε την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΥΠΕΘΑ, για την έναρξη συνομιλιών με το JPO F-35, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Όπως είχαμε αναλύσει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017, “το ΥΠΕΘΑ ζήτησε στοιχεία για προμήθεια 20 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής υποστηρίξεως ενώ ζήτησε να εξετασθεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τόσο σε πρόγραμμα προμήθειας όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη του F-35.

Ως εκ τούτου, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος σχολίασε ότι εξετάζεται η περίπτωση προμήθειας του F-35, δεν είπε κάτι νέο μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τον ΗΝΙΟΧΟ 2019. Ωστόσο, η χρονική σύμπτωση της συμμετοχής του F-35Α στον ΗΝΙΟΧΟ 2019, με την δήλωση του Πενταγώνου και τις ασκούμενες πιέσεις προς την Τουρκία, δίνει μια αίσθηση “πανικού” από ελληνικής πλευράς, η οποία περίπου εμφανίζεται να επείγεται για την προμήθεια του μαχητικού…

Το “tip” που θα δίναμε στους αναγνώστες για παραγωγικό προβληματισμό στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι τα τελευταία έτη, όσα εγκωμιαστικά ακούγονται από την Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, την εξαιρετική σημασία της διμερούς συνεργασίας, την συμβολή μας στην ασφάλεια της περιοχής, την “απόφαση” ενισχύσεως της άμυνάς μας όπως και την πρόθεση πωλήσεως F-35 και σε εμάς, δεν αποτελούν χαδάκια στα αυτάκια μας. 

Απευθύνονται πρωτίστως στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια ερεθισμού – δελεασμού της, για την “απομάκρυνσή” της από τις αγκάλες των ΗΠΑ, μετά την στροφή Ερντογάν στην πολιτική του από το 2016. Όταν λοιπόν ο Ερντογάν κάνει την στροφή του κατά τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, τότε θα δούμε πόσο καλή διαχείριση μπορεί να κάνει η Αθήνα, ώστε να αποφύγει τις αμερικανικές πιέσεις για παραχωρήσεις στην Τουρκία.

 

Πηγή: doureios.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com