Main Menu

Η Εκκλησία της Αντιόχειας ζητά Σύναξη για το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας

 

Η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας ασχολήθηκε με την επίλυση του ζητήματος της πιθανής χορήγησης αυτοκέφαλου στην Ουκρανία, συγκαλώντας συνάντηση – Σύναξη, όλων των πρωτευόντων εκκλησιών για να διατηρηθεί η ενότητα της Ορθοδοξίας.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας ζητά από την Αγιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη να συγκαλέσει επειγόντως συνάντηση όλων των επικεφαλής των τοπικών Εκκλησιών για να συζητήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στον Ορθόδοξο Κόσμο, να παραχωρήσουν Αυτοκέφαλο σε νέες εκκλησίες και να επεξεργασθούν κοινές αποφάσεις προτού λάβουν τελικό ψήφισμα για το θέμα», αναφέρει η δήλωση.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Ορθοδοξία με τη λήψη μιας συμφωνημένης απόφασης επί του θέματος.

«Κάθε πρόταση για την επίλυση του προβλήματος του Αυτοκέφαλου Εκκλησίας πρέπει να συντονίζεται με την ορθόδοξη εκκλησιολογία ( τμήμα της χριστιανικής θεολογίας που μελετά τη φύση και τις ιδιότητες της εκκλησίας) και με τις αρχές της συναίνεσης θα επιτευχθεί προηγουμένως από όλες τις εκκλησίες. Όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες πρέπει να αποφανθούν σε αυτήν την πρόταση», αναφέρεται.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας «απορρίπτει τις αρχές της ίδρυσης μιας νέας εκκλησίας μέσα στα κανονικά σύνορα των Πατριαρχείων ή των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, ως μέθοδο επίλυσης των συγκρούσεων», διότι « η ιστορία δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές παγίδες αποδυνάμωσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πραγματική ορθόδοξη ενότητα στον κόσμο».

Η επιστολή του Ουκρανού προέδρου

Τον Απρίλιο του 2018, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο έγραψε μια προσωπική επιστολή προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ζητώντας το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας, προκειμένου να αποκοπεί από τη ρωσική εκκλησία.

Στις 22 Απριλίου, η Σύνοδος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως εξέτασε την αναφορά του προέδρου της Ουκρανίας και αποφάσισε να συζητήσει το θέμα αυτό με τις εκκλησίες του ορθόδοξου κόσμου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως «για την προετοιμασία της αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία όρισε εξάρχες, δηλαδή απεσταλμένους στο Κίεβο, ενώ είναι έδαφος του πατριαρχείου της Μόσχας.

Η ιερά σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αντέδρασε στις μεθόδους της Κωνσταντινουπόλεως και τις χαρακτήρισε ως «την πιο σοβαρή παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων» και στη συνέχεια ανέστειλε την μνημόνευση του πατριάρχη Βαρθολομαίου στις λειτουργίες και τη συνύπαρξη με τους ιεράρχες του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

 

 

 

Πηγή: echedoros-a.gr

 

OmegaNbc.com

 

*Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα

* Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com