Main Menu

Η ΕΕ ακυρώνει δικαιώματα των κρατών σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου

 

«Δυστυχώς δεν έγινε καμία προσπάθεια να ενισχυθεί η οδηγία όσον αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών σε σχέση με το φ.α. Ούτε κατατέθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη και αξιοποίηση των εγχώριων πηγών φ.α. της Ένωσης, όπως για παράδειγμα των σημαντικών κοιτασμάτων στην Ανατ. Μεσόγειο. Αντιθέτως η ΕΕ τηρεί σιγή ιχθύος για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».

Αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στη παρουσία και του Επιτρόπου Ενέργειας, Α. Κανιέτε. Θέμα της συζήτησης ήταν η τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τους κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο εν λόγω θέμα, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως η νέα οδηγία για το φ.α. ακυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών όσον αφορά την δημιουργία αγωγών με τρίτες χώρες και δεν λαμβάνει υπόψη της ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε κράτος, οι οποίες καθιστούν αναντικατάστατο το ρόλο των εθνικών πολιτικών στην ενέργεια.

Όπως εξήγησε, είναι απαράδεκτο να πρέπει να ζητείται εξουσιοδότηση από την Κομισιόν 5 μηνές πριν ώστε να μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τρίτη χώρα για την δημιουργία νέου αγωγού ή για τροποποίηση υφιστάμενης συμφωνίας για τους αγωγούς. Όπως εξίσου απαράδεχτο, συμπλήρωσε, είναι και το να απαιτείται από το κράτος μέλος να περιμένει 90 ημέρες την Κομισιόν για να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι την έγκριση της ώστε να μπορέσει το κράτος να υπογράψει την συμφωνία στην οποία κατέληξε με την τρίτη χώρα.

Ο κος Συλικιώτης τόνισε πως αντί η EE να λύσει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει στην ενεργειακή τροφοδοσία και ασφάλεια, με την εν λόγω οδηγία θα δημιουργήσει νέα προβλήματα τόσο στην λειτουργία των υφιστάμενων αγωγών όσο και στην δημιουργία νέων αγωγών όπως για παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε πως με τους νέους κανόνες που προωθούνται ακυρώνεται η εθνική ευελιξία στη διαμόρφωση αποδοτικών ενεργειακών σχέσεων την στιγμή που ακόμη υπάρχουν κράτη και περιοχές απομονωμένες από τα ενεργειακά δίκτυα.

 

 

 

Πηγή: philenews.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com


« (Previous News)