Main Menu

ΗΠΑ: Εξαίρεση της Τουρκίας από τις κυρώσεις κατά του Ιράν

 

Η διοίκηση Trump ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επαναφέρει τις κυρώσεις για το Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα το 2015 στο Ιράν, ενώ οκτώ χώρες έλαβαν προσωρινές απαλλαγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Οικονομικών Στέφεν Μνούχιν, οι κυρώσεις, η δεύτερη παρτίδα αυτού του είδους, θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα, στοχεύοντας στον ναυτιλιακό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα του Ιράν.

Όλα τα έθνη που εξακολουθούν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν και συνεργάζονται με ιρανικές εταιρίες που είναι στη μαύρη λίστα, θα τιμωρούνται με το καθεστώς κυρώσεων, εκτός από τα οκτώ έθνη στα οποία θα χορηγηθούν προσωρινές απαλλαγές, πρόσθεσαν.

Ο Μνούχιν δήλωσε ότι περίπου 700 ιρανικές εταιρείες και άνθρωποι θα υποστούν κυρώσεις επίσης.

Οι κυρώσεις “αποσκοπούσαν στην ουσιαστική μεταβολή της συμπεριφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν”, δήλωσε ο Πομπέο. “Μέγιστη πίεση σημαίνει μέγιστη πίεση.”

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν τα ονόματα οκτώ χωρών που παραιτούνται.

Το Bloomberg είχε αναφέρει νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία θα είναι μεταξύ αυτών που προσωρινά απαλλάσσονται από τις κυρώσεις.

Θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν να αγοράζουν προσωρινά τα πετρελαϊκά προϊόντα του Ιράν, αλλά πρέπει να μειώσουν τις εισαγωγές μέχρι να φθάσουν στο μηδέν.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι οι χώρες είχαν καταβάλει προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της Δευτέρας.

Μετά την έξοδο από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον Μάιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 7 Αυγούστου επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν σε μη ενεργειακές περιοχές και θα επιβάλει τις υπόλοιπες κυρώσεις στις 5 Νοεμβρίου, οι οποίες επικεντρώνονται σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και οι λιμένες.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη είπε ότι η αμερικανική πλευρά είναι αναξιόπιστη και δεν θα μιλήσει με την Ουάσινγκτον.

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

 

Πηγή: xinhuanet.com

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com