Main Menu

Ζοφερό Μέλλον Προοιωνίζεται για την General Electric με Χρέος 115 δισ. Δολαρίων

 

Χρέος ύψους 115 δισ. δολαρίων βαραίνει τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο κολοσσό της αμερικανικής βιομηχανίας, General Electric, καθώς επί δεκαετίες εθεωρείτο απολύτως φερέγγυος και αξιόχρεος και εξέδιδε μαζικά, εταιρικά ομόλογα. Έως το 2015, άλλωστε, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τον κατέτασσαν στη βαθμίδα ΑΑΑ. Σήμερα, όμως, οι τιμές των ομολόγων της εταιρείας έχουν υποχωρήσει σε επίπεδο “σκουπιδιών”, με τον κίνδυνο να επακολουθήσει η υποβάθμισή από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να είναι ορατός.

Οπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal, τον Οκτώβριο είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που φέρουν τον αμερικανικό κολοσσό να εμφανίζει ζημίες ύψους 22 δισ. δολαρίων αλλά και έλλειμμα 6 δισ. δολαρίων στα αποθεματικά, για την κάλυψη των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων. Στη διάρκεια του Νοεμβρίου, τα ομόλογα της General Electric βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, έχοντας απωλέσει αξία που κυμάνθηκε από 5% μέχρι 18%!

Oι τιμές τους τα κατατάσσουν, απολύτως φυσιολογικά, στο επίπεδο των ομολόγων-σκουπιδιών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πουληθεί ομόλογα της εταιρείας, αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων. Προσφάτως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τα υποβάθμισαν στο ΒΒΒ-, δηλαδή τρεις βαθμίδες πάνω από το επίπεδο των ομολόγων-σκουπιδιών. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι αγοράζουν τα λεγόμενα CDS, συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης της GE.

Οι τιμές των εν λόγω συμβολαίων έχουν σχεδόν διπλασιασθεί καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα πως θα επιδεινωθούν τα οικονομικά προβλήματα του εμβληματικού αμερικανικού ομίλου. Οι τράπεζες της Wall Street, που έχουν χορηγήσει πιστώσεις στον αμερικανικό όμιλο, προσπαθούν να προστατευθούν και αγοράζουν μαζικά CDS.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως αναγκάζονται να πουλήσουν τα ομόλογα της General Electric επειδή τα ενημερωτικά της δελτία είναι τόσο περίπλοκα ώστε να μην μπορούν να αντιληφθούν αν πρόκειται να αποκαλυφθούν σύντομα νέες ζημίες. Ο Λάρι Καλπ, νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, προωθεί την πώληση περιουσιακών στοιχείων της GE προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια και να περιορίσει το χρέος της. Τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της GE έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της, με την κεφαλαιοποίησή της πάντως να φθάνει στα 72 δισ. δολάρια.

Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, η GE εξελίχθηκε σε ένα είδος τιτάνα της αγοράς ομολόγων στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Είχε βαθμολογία τριών Α που της έδινε τη δυνατότητα να αντλεί φτηνό χρήμα και να χρηματοδοτεί τις βιομηχανίες μεταποίησης που ανήκαν στον όμιλο, αλλά και να χορηγεί πιστώσεις μέσω του χρηματοπιστωτικού της βραχίονα, της GE Capital. Τα ομόλογά της βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων, πολλά από τα οποία έχουν καταστατικά που τα αναγκάζουν να πωλούν όσους τίτλους δεν ανήκουν πλέον στην επενδυτική βαθμίδα.

 

 

 

Πηγή: energia.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com