Main Menu

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η “δυσφήμηση” του προφήτη Μωάμεθ δεν είναι ελεύθερη έκφραση – Του Χρίστου είναι;;;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλιο του OmegaNbc.com:

Στον ευρωπαϊκό χώρο ο Χριστός έχει υποστεί εκατοντάδες φορές “δυσφήμηση” από διάφορους, αλλά αυτό χαρακτηριζόταν και χαρακτηρίζεται – “ελευθερία έκφρασης” – “τέχνη” και λοιπά τέτοια ευφυολογήματα.

Προφανώς εκεί δεν ισχύει αυτή η λογική να υποθέσουμε…………

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.
Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας

 


Μια τέτοια δυσφήμιση θα μπορούσε να προκαλέσει προκατάληψη και να διακινδυνεύσει την θρησκευτική ειρήνη, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η “δυσφήμηση” του προφήτη Μωάμεθ “υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια μιας αντικειμενικής συζήτησης” και “θα μπορούσε να προκαλέσει προκατάληψη και να θέσει σε κίνδυνο την θρησκευτική ειρήνη” υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια της ελευθερίας έκφρασης, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη, υποστηρίζοντας μια απόφαση του κάτωθι δικαστηρίου.

Η απόφαση μιας επιτροπής επτά δικαστών ήρθε όταν ένας Αυστριακός υπήκοος, ο οποίος προσδιορίστηκε ως η κυρία S., πραγματοποίησε το 2009 δύο σεμινάρια με τίτλο “Βασικές πληροφορίες για το Ισλάμ”, στην οποία “δυσφήμησε” τον γάμο του Προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το δικαστήριο την Πέμπτη, το Περιφερειακό Ποινικό Δικαστήριο της Βιέννης, διαπίστωσε ότι αυτές οι δηλώσεις υπονοούσαν ότι ο Μωάμεθ είχε παιδοφιλικές τάσεις και τον Φεβρουάριο του 2011 καταδίκασε την κυρία Σ για δυσφήμηση θρησκευτικού δόγματος.

Της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 480 ευρώ (περίπου 547 δολάρια) και τα έξοδα της δίκης.

“Κυρία S άσκησε έφεση ενώ το Εφετείο της Βιέννης επικύρωσε την απόφαση τον Δεκέμβριο του 2011, επιβεβαιώνοντας, κατ ‘ουσίαν, τα ευρήματα του κατώτερου δικαστηρίου. Η αίτηση για ανανέωση της διαδικασίας απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου 2013 “, ανέφερε.

“Βασιζόμενη στο άρθρο 10 (ελευθερία έκφρασης), η κυρία Σ διαμαρτυρήθηκε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν εξέτασαν την ουσία των επίμαχων δηλώσεων υπό το πρίσμα του δικαιώματός της για ελευθερία έκφρασης”.

Στη σημερινή απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι «διαπίστωσε ειδικότερα ότι τα εγχώρια δικαστήρια, αξιολόγησαν συνολικά το ευρύτερο πλαίσιο των δηλώσεων της προσφεύγουσας και ισορροπούν προσεκτικά το δικαίωμά της στην ελευθερία έκφρασης, με το δικαίωμα άλλων να προστατεύουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα και εξυπηρετούσε το νόμιμο σκοπό της διατήρησης της θρησκευτικής ειρήνης στην Αυστρία. “

Το δικαστήριο έκρινε ότι “θεωρώντας τις αμφισβητούμενες δηλώσεις ότι υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια μιας αντικειμενικής συζήτησης και χαρακτηρίζουν τους ως καταχρηστική επίθεση στον προφήτη του Ισλάμ, που θα μπορούσε να προκαλέσει προκατάληψη και να θέσει σε κίνδυνο την θρησκευτική ειρήνη, σχετικούς και επαρκείς λόγους. “

Η δήλωση πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καλύπτει την ελευθερία της έκφρασης.

 

Με πληροφορίες από ευρωπαϊκά και τουρκικά ΜΜΕ

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com