Main Menu

Ελληνικό Πεζικό: Παρελθόν, πιο Παρελθόν και πιθανό Μέλλον

 

Όταν ένα όπλο ελιγμού είναι σε χειρότερη μοίρα από πριν 30 χρόνια κάτι πάει στραβά.
Το ελληνικό πεζικό ήταν πάντα ο πάτος των όπλων-σωμάτων. Καθημερινή τριβή με κληρωτούς, τοποθετήσεις σε ακριτικές περιοχές εν ειρήνη και βαριές απώλειες στους αγώνες ήταν τα στοιχεία που απέτρεπαν τους νεαρούς ευέλπιδες να το επιλέξουν.

 

Γράφει ο Κυναίγειρος
Το 1828 και για κοντά 100 χρόνια η ΣΣΕ λειτουργούσε σαν πολυτεχνείο παρά σαν στρατιωτική ακαδημία. Οι χειρότεροι μαθητές που δεν πέρναγαν στα τεχνικά όπλα του ΠΒ και ΜΧ έμπαιναν στο ΠΖ, και έτσι από την αρχή το όπλο πήρε μια ρετσινιά υποβάθμισης και χαμηλού στάτους. Ακόμα και σήμερα η ΣΣΕ με το σύστημα που μοιράζει τις θέσεις στα όπλα διαθέτει τα «ευγενή» ΑΣ, ΠΒ, ΜΧ συνήθως στους πρώτους 100. Οι λοιποί άρβυλο. Πώς θα πάει αρχικά ένα όπλο μπροστά, όταν παίρνει τους χειρότερους μαθητές;
Η κατάσταση χειροτερεύει όταν το πεζικό χάνει τους καλύτερους αυτού στο παρακλάδι του, τις ΕΔ. Το ελαφρό αυτό πεζικό όχι μόνο έχει σχεδόν όλες τις μονάδες του στην κεντρική ελλάδα, παρέχει πειθαρχημένους κληρωτούς, και αντικείμενο που διαφέρει πολύ από περιπολίες δίπλα στο ποτάμι.
Το 1980 λοιπόν ο ΕΣ είχε θητεία 24 μηνών. Οι ΔΕΑ του ΠΖ έκαναν 6μηνο στην σχολή «σήμερα έρχεσαι αύριο πεθαίνεις», τα ΛΥΒ «έκαιγαν». Ο ΕΣ παρουσίαζε 14 σχεδόν μεραρχίες πεζικού και μ/κ πεζικού – όχι ότι καλύτερο στο ΝΑΤΟ απο άποψη υλικών αλλά τα Μ113 ήταν 15ετίας, υπήρχαν υπερσύγχρονα ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10, είχαν αρχίσει να έρχονται ΑΤ πύραυλοι TOW και MILAN – ότι καλύτερο τότε, ενώ υπήρχαν χιλιάδες όλμοι και α/α πυροβόλα του ΒΠΠ για πυρά υποστήριξης, ΠΑΟ να φαν και οι κότες και το ώριμο τότε G3 που ήταν δραματική βελτίωση απο το Μ1 Garand. Το 1980 η πειθαρχία ήταν το Α και το Ω, δεν υπήρχαν κινητά και τα βύσματα ήταν ελάχιστα. Το 1980 το ΠΖ ήταν δοκιμασμένο. 6 χρόνια πριν η ΕΛΔΥΚ προέλασε μέρα μεσημέρι κάτω απο ναπάλμ, εφ’ όπλου λόγχη και με τα ‘.30ρια ανα χείρας, ασταμάτητη τόσο πολύ, που έπεσαν διαταγές να οπισθοχωρήσει.
Το ΠΖ ήταν μπετόν αρμέ. Δύσκολο να κινηθεί αλλά βράχος όπου στεκόταν.
 
Και τότε ήρθε ο «σοσιαλισμός», ο διεθνισμός, τα μέτρα ειρήνης-φιλίας με τα μογγολικά ναζί, απο κυβερνήσεις απο φανερά αδιάφορες εώς παντελώς εχθρικές προς το στράτευμα. Τα λεφτά και η θητεία άρχισαν να φθίνουν για χάρη των ζεϊμπέκικων, των κουμπαριών και των συμφερόντων. Τα ΑΜΧ-10 αποσύρθηκαν και ανταλλάχτηκαν με 30ετή ανατολικογερμανικά παραδουλεμένα ΒΜΡ-1. Το υλικό άρχισε να φθίνει χωρίς να αντικαθίσταται. Ελάχιστες αγορές από τις αμυντικές βιομηχανίες που τόσο δύσκολα είχαν στηθεί. Οι μονάδες διατηρήθηκαν με το μισό στράτευμα σε ρόλο συνοριοφυλακής και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας παρόλο που δεν υπήρχε πια ανατολικό μπλοκ.
Στα Ιμια το 1996 μέσα απο τραγικά λάθη της ανώτατης ηγεσίας το πεζικό στάθηκε στα πόδια του για τελευταία φορά. Πήγε στα σύνορα με ότι υλικό κινούταν, με όσο κόσμο είχε, με ότι όπλο είχε. Επιχειρησιακά την επόμενη μέρα άρχισε να διορθώνει και ότι στραβό ανακαλύφθηκε φτιάχνοντας τις ΔΑΕ και άλλα πραγματάκια.
Η δεκαετία του 2000 ήρθε με σοβαρές πολεμικές επιχειρήσεις που βασίστηκαν κυρίως στο πεζικό, εν αντίθεση με τον 2ο πόλεμου του κόλπου και τα αρχικά στάδια του 3ου. Διδάγματα από το Αφγανιστάν όπου το ορεινό πεζικό κράτησε τη χώρα ή τις ελαφρές α/κ και α/φ μεραρχίες που περιπολούσαν στον Τίγρη και τον Ευφράτη εδώ πέρασαν απαρατήρητα.
Η επόμενη δεκαετία ήρθε μαζί με την κρίση. Το πεζικό πια έχει θητεία 9 μηνών με τους ΔΕΑ στους 14. Οι ΔΕΑ και οι εφ υπαξκοι έχουν ξεπέσει μετά απο την αθρόα κομματική πρόσληψη μη εκπαιδευμένων – και μη εκπαιδευθέντων στην συνέχεια – ΕΠΟΠ. Ο προϋπολογισμός του ΕΣ από τους τελευταίους διαλύθηκε. Οι πληρότητες των μονάδων έπεσαν απο 80-90% στο μισό. Αν και ψηφίστηκε αναδιοργάνωση πρόσφατα είδαμε ότι κομματικά κριτήρια κρατούν ακόμα δεκάδες μονάδες ανοιχτές στα μετόπισθεν. Η τάχιστη «εκπαίδευση» στα κέντρα ψυχαγωγίας – παλιά Συντάγματα Εκπαιδεύσεως – και η μη συμμετοχή των κληρωτών σε ασκήσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού φέρνει για πρώτη φορά από το 1911 τον ΕΣ σε μια πολύ άσχημη κατάσταση: Το ΠΖ εν καιρώ πολέμου θα ενισχυθεί απο εφέδρους πραγματικά μηδενικής αξίας.
Άραγε υπάρχει ελπίδα;
 
Ο στρατός έχει φτιαχτεί από το μηδέν τόσο το 1904, τόσο το 23, τόσο και το 49. Υπάρχει ελπίδα αλλά το πεζικό πρέπει να μπει σε ένα νέο μοντέρνο σχήμα όλου του στρατού που θα δουλεύει με τα δεδομένα της εποχής: χαμηλό μπάτζετ, υψηλή τεχνολογία, πληροφορίες -πρέπει να ανανεωθεί το δόγμα. Ο ΕΣ που πάντα ήταν στρατός εφέδρων πρέπει να βασιστεί στην πλήρη εκμετάλλευση αυτών χωρίς όμως να τους γίνεται βάρος. Η θητεία θα πρέπει να είναι σχολείο μάχης και όχι καθήκον προκάλυψης σε νεκρά σύνορα ή σε κρίσιμες περιοχές αλλά σε καιρό που ο αντίπαλος δεν έχει εχθρικές διαθέσεις ή διαθέσεις αυτοκτονίας.
Ας δούμε μερικά πράγματα για το τί μπορεί να γίνει:
1. Στελέχη
 
Καταρχήν το ΠΖ δεν είναι οχήματα ή κάννες. Είναι δάχτυλα. Όσο πιο πολλά, όσο πιο φονικά τόσο πιο καλά. Πάμε να δούμε το προσωπικό:
1.1. Μόνιμοι Αξκοι ανθυπασπιστές και υπαξκοι
Οι αξκοι του όπλου του Πεζικού προέρχονται από την ΣΣΕ. Η ΣΣΕ είναι μια από τις σχολές που πήρε η μπάλα τα τελευταία χρόνια (και αν και δεν έπεσε στα χάλια τα υπολοίπων πανεπιστημίων που μοιάζουν ότι είναι χτισμένα στα προάστια του Πριπιάτ), άλλαξε την διδακτική ύλη σε πιο θεωρητικά πράγματα όπως ήταν τον 19ο αιώνα αλα École Polytechnique πριν αλλάξει στα πρότυπα της École Spéciale Militaire de Saint-Cyr που είχε μέχρι το 80. Η ΣΣΕ έχει σαν θέμα τον πόλεμο και πρέπει να έχει σαν θέμα τον πόλεμο. Αλλιώς υπάρχει Μετσόβιο. Η ΣΣΕ χρειάζεται αναδιοργάνωση και αναδιαμόρφωση. Πρέπει να αλλάξει δραστικά ρόλο. Από πανεπιστήμιο και χώρο εξασφάλισης δημόσιας θέσης όπως είχε γίνε με τις πανελλήνιες πρέπει να γίνει ξανά πολεμική ακαδημία. Πρέπει να βγάζει φονιάδες.
Η εισαγωγή θα γίνεται εκτός των πανελληνίων πριν απο αυτές και θα βασίζεται στο απολυτήριο, σε αγωνίσματα και σε ψυχολογικά τεστ. Ο αριθμός των σπουδαστών θα είναι μεγαλύτερος καθώς θα θεωρείται δεδομένη η μη αποφοίτηση ποσοστού αυτών. Η ΣΣΕ δεν θα είναι κολέγιο.
Οργανωτικά αρχικά πρέπει να φύγουν τα Όπλα Υποστήριξης Μάχης. Η ΑΣ θέλει πιλότους. Υπάρχει 4ετής σχολή ειδικά για αυτό και κλάδος για όλα τα μέσα που φέρουν πτέρυγες λέγεται ΠΑ – ας μεταφερθεί επιτέλους εκεί. Οι ΔΒ και το ΜΧ βασίζονται σε τεχνικά μέσα που είναι τρομερά πολύπλοκα και χρειάζονται 2-3 χρόνια έξτρα σπουδών. Τον προηγούμενο αιώνα η ΣΣΕ ήταν 7ετής, σήμερα οι νέοι ανθλγοί πάνε σε πολιτικό πανεπιστήμιο. Γιατί να πάει κάποιος ΣΣΕ για να βγει ηλεκτρολόγος ή πολιτικός μηχανικός;;; Υπάρχουν έτοιμοι απόφοιτοι που με ένα πέρασμα από μια σχολή αξκων στα πρότυπα του βρετανικού στρατού καλύπτουν άνετα τις ειδικότητες. Δεύτερον πρέπει να φύγει το ΑΑ πυροβολικό για την αεροπορία. Τεχνικό και δυσκολότατο κομμάτι που απορροφά την αφρόκρεμα του ΠΒ και της ΣΣΕ γενικά (βοηθάνε και οι ελάχιστες μεταθέσεις δίπλα σε μεγάλες πόλεις). Τα 3 όπλα που μένουν είναι καθαρά ελιγμού. Μαύρα και άραχνα. Κρατάμε και ένα 4ο όπλο το ΜΧ- Μάχης που θα χωριστεί απο το Μηχανικό Κατασκευών. Η σχολή πέφτει στα 3 χρόνια βγάζοντας έξω μαθήματα πανεπιστημίου κρατώντας ότι έχει σχέση με την πολεμική τέχνη και ιστορία αυτής. Οι ΔΒ και το ΜΧ-ΚΤ γίνονται διακλαδικές διεύθυνση, ενώ τα Σώματα γίνονται διακλαδικά στο σύνολο τραβώντας αξκους μόνο από τα πολιτικά πανεπιστήμια. Οι ΔΒ θα ενσωματώσουν και το ΣΕΠ μετατρέποντας έτσι τη διεύθυνση σε τηλεπικοινωνίες παντώς τύπου και παροχή πληροφορικής στις μονάδες. Τελειώνοντας την ΣΣΕ ένας αξκος πάει στην νέα Διακλαδική Σχολή Όπλων και Σωμάτων.
Διακλαδική Σχολή Όπλων και Σωμάτων. Η ΔΣΟΣ θα έχει τα εξής τμήματα:
  • 4μηνο σχολείο βασικής εκπαίδευσης αξκων (ΣΒΕΑ). Σε αυτό θα φοιτούν απόφοιτοι πανεπιστημίων, μόνιμοι υπαξιωματικοί και ΥΕΑ. Θα καλύπτει το βασικό φάσμα δκσης δρίας πεζικού. Σε αυτό θα φοιτούν και οι ανθυποσμηναγοί και οι σημαιοφόροι που επιθυμούν να πάνε στις Ειδικές Επιχειρήσεις του κλάδου τους.
  • 2μηνο σχολείο εκπαίδευσης ειδικότητας ΥΕΑ (ΣΥΕΑ). Οι ΥΕΑ θα μαθαίνουν για το όπλο/σώμα/ διεύθυνση τους και την ειδικότητα σε αυτό. Οι ΥΕΑ ΠΖ που έχουν τις περισσότερες ειδικότητες θα αποφοιτούν ως ΔΕΑ(νθυπολοχαγοι) για ΤΦ/ΜκΤΦ/ΒΟ και ΔΕΑΝ(θυπασπιστές) για ειδικότητες ΔΒ,ΜΧ,Σώματα.
  • 12μηνο σχολείο ειδικότητας αξκων (ΣΕΑ) ανά όπλο και διακλαδικό σώμα/διεύθυνση. Εδώ οι αξκοι θα μαθαίνουν τα πάντα για το όπλο-ειδικότητα τους. Η 3ετής φοίτηση της ΣΣΕ και το νέο είδος ταχύ πολέμου με τακτικά συγκροτήματα με μικτές μονάδες του 21ο αιώνα επιτρέπει και επιβάλει στους νέους ανθλούς αυτής να έχουν και 2η ειδικότητα. ΤΘ και ΠΖ για τα 2 όπλα, ΤΘ και ΠΒ για το ΠΒ, και ΠΖ και ΜΧ για το ΜΧ-Μ. Αξκοι που επιθυμούν να εισαχθούν εθελοντικά σε μια από τις Διακλαδικές Διευθύνσεις Πληροφοριών Μάχης(ΠΜ) ή Ειδικών Επιχειρήσεων(ΕΕ) θα περνούν σε αυτές αφού τελειώσουν τις ειδικότητές τους. Οι αξκοι που τέλειωσαν το 4μηνο σχολείο ΣΒΕΑ περνούν μόνο ένα χρόνο εκπαιδευόμενοι στην ειδικότητα του σώματος που έχουν επιλέξει και πως εφαρμόζεται αυτό στον στρατό (ενώ αν είναι σε ένα από τα 4 όπλα ελιγμού θα περνάνε και 2ο χρόνο όπως και οι ευέλπιδες – αν θα πάρουν έξτρα κόσμο τα όπλα ελιγμού εξαρτάται από τις ανάγκες τους).
Με το μάζεμα σε μια σχολή η εκπαίδευση έφεδρων αξκων, και πανεπιστημιακών αξκών, και αξκων από υπαξκους, και ευέλπιδων είναι ομοιογενής, εύκολη σε αλλαγές, συγκρίσεις και βελτιώσεις. Η είσοδος σε αυτή τεχνικών ανθυποσμηναγών και σημαιοφόρων (καθώς και αυτών που θέλουν ΕΕ ή ΠΜ αντι για α/φ και πλοία) κλείνει σε όλη την Ελλάδα κοντά 30 σχολές ενώ αφήνει και την ΣΙ και ΣΝΔ μόνο με ιπτάμενους και μάχιμους και ανάλογα 3ετή καθαρά τμήματα πολέμου ανάλογα με την ΣΣΕ.
Η ΣΜΥ όπως είναι σήμερα πρέπει να καταργηθεί. Είχε εφαρμογή εποχές που οι μόνιμοι υπαξκοι ήταν ελάχιστοι και αγράμματοι. Έδωσε σοβαρότατα στελέχη στον ΕΣ ενώ πλήρωνε και τις θέσεις αξκων εν καιρώ πολέμου. Σήμερα δίνει γνώσεις μόνο σε ποσοστό των μόνιμων αξκων. Απο δω και πέρα η ΣΜΥ δεν θα παίρνει πια απόφοιτους λυκείου με πανελλήνιες αλλά θα επιλέγει απο τους κληρωτούς που τέλειωσαν την θητεία τους και θέλουν να κάνουν καριέρα στο στρατό. Οι νέοι υπαξκοι θα εισέρχονται στην ΣΜΥ με ένα 6μηνο εκπαίδευσης για Δεκανείς. Απο εκεί κει και πέρα θα υπάρχουν εξάμηνες τάξεις που θα περνάνε οι δεκανείς για να γίνουν λοχίες, οι λοχίες επιλοχίες και οι λοχίες αρχιλοχίες. Ανάλογες σχολές θα έχουν και το ΠΑ/ΠΝ.
Οι υπαξκοι θα γίνονται αξκοι με επιλογή, εξετάσεις και είσοδο στην ΔΣΟΣ, ή με τα χρόνια φτάνοντας τον βαθμό του αρχιλοχία οπότε θα δίνουν εξετάσεις για το Σχολείο Ανθυπασπιστών ή θα αποστρατεύονται. Οι Ανθυπασπιστές θα έχουν 4 βαθμούς όπως στον αμερικανικό στρατό και θα διοικούν τους λόχους Δκσεως αρχικά και τα 1ο και 4ο γραφεία στα τάγματα αργότερα οπότε και θα αποστρατεύονται. Τα άτομα αυτά είναι πολύτιμα!
Οι αξκοι και υπαξκοι δεν θα έχουν μονιμότητα. Οποιοσδήποτε αποτυγχάνει να προάγεται στον επόμενο βαθμό 2η φορά θα φεύγει. Οι προαγωγές θα είναι αποτέλεσμα απόδοσης στην μονάδα, έξτρα σχολών (Σχολή Πολέμου, Διακλαδική Σχολή Επιτελών, ΣΜΥ) και ψηφοφορίας ενός συμβουλίου αξκών/υπαξκων του αμέσως επόμενου βαθμού. Θα θεωρείται κατόρθωμα να είναι κάποιος Σχης και όχι φυσικό επακόλουθο, ενώ οι ανώτατοι αξκοι θα είναι μετρημένοι. Ταξίαρχοι στις μεραρχίες και στα γραφεία, Υποστράτηγοι στα ΣΣ και επιθεωρητές και ΕΝΑΣ και μόνο ΕΝΑΣ αντιστράτηγος Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν θα υπάρχουν Γενικά Επιτελεία αλλά Δνσεις Κλάδων με αρχηγό Γενικό Επιθεωρητή. Οι περισσότερες λειτουργίες των ΓΕΣ,ΓΕΑ, ΓΕΝ θα γίνονται από το ΓΕΕΘΑ. Το ισραηλινό μοντέλο Διακλαδικότητας είναι ώριμο και εύκολο να αντιγραφεί.
1.2. Κληρωτοί + θητεία
Η θητεία πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά. Ο χρόνος παραμονής πρέπει να είναι χρόνος εκπαίδευσης αρχικά, χρόνος ωρίμανσης γνώσεων δεύτερον, και τέλος χρόνος πλήρωσης κενών στις μονάδες προκάλυψης. Οι νέοι θα εισάγονται αμέσως μετά το λύκειο άπαντες χωρίς αναβολές. Η παρούσα κατάσταση με την υπογεννητικότητα παρέχει στις ΕΕΔ περίπου πενήντα χιλιάδες κόσμο το χρόνο οι οποίοι θα παρουσιάζονται μέσα στον επόμενο χρόνο αποφοίτησης σε ένα από τα 5 δίμηνα ενώ θα υπάρχει ένα 6 δίμηνο ειδικό για τις περιπτώσεις που έχουν πάρει αναβολή για ιατρικές αιτίες και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Ο χαμηλός αριθμός αυτών θα επιτρέπει και την ξεκούραση-αδειοδότηση των στελεχών στα κέντρα εκπαίδευσης.
Τα κέντρα με την παρούσα κατάσταση δεν παρέχουν ομοιογενή εκπαίδευση. Υπάρχει διεθνώς ένα πρότυπο σε αυτόν το τομέα αυτός των Αμερικάνων πεζοναυτών. Δύο διακλαδικά κέντρα υπό την αποκλειστική αιγίδα του Πεζικού μπορούν να χειριστούν άνετα 5.000 κόσμο έκαστο. 4μηνη εκπαίδευση τυφεκιοφόρου με τον τελευταίο μήνα εφαρμογής στο πεδίο. Η εκπαίδευση θα είναι κοινή για όλους – δεν θα υπάρχει κληρωτός σε κουζίνες, γραφεία, λέσχες – και εντατική. Έτσι το πεζικό όταν θα πάρει έφεδρο 35χρονο πρώην ναύτη αυτός θα ξέρει να κάνει πυρ και κίνηση και το σημαντικότερο να επιβιώσει της επαφής με τον εχθρό.
Στα δύο αυτά κέντρα για όσους παραμένουν στον ΕΣ και το ΠΖ θα γίνεται και η μετέπειτα εκπαίδευση βαρέων όπλων και όποια άλλη εκπαίδευση τεχνικού είδους πχ διαβιβαστής, σκαπανέας, μηχανικός, νοσοκόμος για ένα μήνα περίπου. Η εκπαίδευση στην μηχανοκίνηση θα γίνεται στο 3ο μεγάλο κέντρο (τεθωρακισμένων, πυροβολικού και μηχανικού). Είτε οδηγός τομπ, είτε τζιπ ο πεζικάριος θα περνάει από το ΚΕΤΘ πάλι για ένα μήνα. Ένα 4º κέντρο θα συγκεντρώνει όλες τις άλλες ειδικότητες.
Για όλο το 4μηνο δεν θα επιτρέπεται καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Άδεια μόνο για ασθένεια-θάνατο συγγενή πρώτου βαθμού. Ούτε κινητά, ούτε σουβλάκια, ούτε χορηγίες στην τοπική κοινωνία.
Οι αξκοι και υπξκοι του κέντρου θα έχουν ειδικότητα εκπαιδευτή και θα παραμένουν στα κέντρα για 3 χρόνια. Ο δκτης του κέντρου θα είναι ταγματάρχης. Αναλυτικά για τις σχολές στις ιστοσελίδες των USMARINES.
Με το τέλος της 4μηνης εκπαίδευσης η Δ/ΠΖ επιλέγει κόσμο για έφεδρους υπαξκους και αξκους με εθελοντές και εξετάσεις. Οι υ.ε.υπαξκοι πηγαίνουν στην νέα ΣΜΥ. Θα υπάρχει ένα τμήμα 30 ημερών για ρεαλιστική εκπαίδευση. Στην σχολή ένας έφεδρος θα μάθει πολλά περισσότερα από μια απλή διδασκαλία στην τοπική ταξιαρχία. Οι απόφοιτοι θα είναι δεκανείς μόνο και ήμι-ομαδάρχες. Στην απόλυση από τον ΕΣ βάση κριτικής δκτή μονάδας και αξκου 3ου γραφείου ο εφ δεκανέας θα προάγεται σε εφ λοχία με καθήκοντα ομαδάρχη. Οι υ.ε.αξκοι πηγαίνουν στην ΔΣΟΣ.
Με το τέλος της εκπαίδευσης 5μηνης σε οπλίτες, 6μηνης σε δεκανείς και 10μηνης σε ΔΕΑ/Ν, άπαντες σε μονάδες μέχρι το τέλος που περιλαμβάνει ακόμα ένα τουλάχιστον 8μηνο για τα όπλα ελιγμού, ένα 10μηνο για τα όπλα υποστήριξης και 12μηνο για σώματα, αεροπορία και ναυτικό. Δεν θα πηγαίνει κανείς έφεδρος στην Δνση ΕΕ ή ΠΜ ούτε σε κανένα Σώμα εκτός των Διακλαδικών ΔΒ-ΜΧ-ΤΧ-ΕΦ-ΥΠ-ΥΓ, τα λοιπά διακλαδικά σώματα πχ οικονομικό, ιστορικό, μουσικό κτλ θα λειτουργούν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό όπως και η Στρατονομία/Προεδρική Φρουρά.
Οι μονάδες θα είναι 100% πλήρεις. Όλες οι μονάδες πεζικού θα είναι κοντά στα σύνορα με τον κύριο εχθρό δηλαδή στα νησιά και στην θράκη. Δεν θα υπάρχει μετάθεση από την μονάδα σε άλλη ή μετάθεση λόγω μορίων σε μουσεία, βιβλιοθήκες, λέσχες κτλ. Η ημέρα θα κόβεται στην μέση με γυμναστική και εκπαίδευση. Και πάμε στα «καλά»: ανά τρίμηνο τουλάχιστον ένας γεμάτος μήνας στην εξοχή για εκπαίδευση μάχης μαζί με την τοπική εθνοφυλακή σε σκηνάκι και γαλέτα. Με 100% κόσμο η εκπαίδευση εντός μονάδας θα έχει νόημα και θα δούμε θαύματα. Καμία άδεια – όπως ακριβώς στην Τουρκία: οποιαδήποτε άδεια θα χρεώνεται στο τέλος. Θητείες γιαλαντζί, με την μισή στο σπίτι τέλος. Τηλέφωνο σε μονάδα θα καταγράφεται και ο δκτης , οποιοσδήποτε αξκος ή ΟΠΛΙΤΗΣ θα μπορεί να κάνει καταγγελία για παράνομη αδειοδότηση σε οπλίτη πράγμα που θα σημαίνει την παραδειγματική τιμωρία του πολίτη ή του στρατιωτικού μεσολαβητή. Το στρατοδικείο θα επανεμφανιστεί με ποινές φυλάκισης για οποιοδήποτε θεωρεί ότι λόγω εθνικότητας ή συνήθειας ή πάθησης μπορεί να κάνει τον στρατό χωράφι του.
Οι έφεδροι δεν θα έχουν δικαίωμα μετάθεσης σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Όμως το πεζικό διαθέτει ελαφρές ταξιαρχίες ειδικής αποστολής. Οι έφεδροι μπορούν να ζητήσουν εθελοντικά μετάθεση σε αυτές στο χώρο των οποίων θα γίνεται η έξτρα εκπαίδευση. Η θητεία στους σχηματισμούς αυτούς αυξάνεται κατά 2 μήνες αλλά θα υπάρχει πριμοδότηση για ΕΛΑΣ, ΠΣ και ΛΣ.
2. Σχηματισμοί
 
Οι μονάδες του πεζικού θα διακρίνονται σε βαριές και ελαφρές. Δεν θα υπάρχουν τάγματα με ειδική αποστολή πχ προκάλυψη ή εσωτερική ασφάλεια. Οι ταξιαρχίες που διοικούνται από Συνταγματάρχες θα ακολουθούν το τριαδικό σύστημα καθώς το τετράγωνο είναι βαρύ για στρατό κληρωτών και εφέδρων.
Τα νησιά θα έχουν ένα Τακτικό Συγκρότημα Τάγματος ΠΖ με έμφαση τα βαρέα όπλα και τα μέσα παρατήρησης. Θα βασίζονται σε ένα μ/κ τπ των 3 λόχων και μοντέρνο λατ. Το ΤΣ θα έχει ένα λόχο τεχνικού υπεύθυνο για τις αποθήκες της νήσου οι οποίες θα ανεφοδιάζουν μια-δύο ΤΘΤ με όλα τα απαραίτητα για αμυντικό αγώνα. (Στην ΕΛΔΥΚ θα υπάρχει παρόμοιο ΤΣ με τα νησιά με την διαφορά ότι θα βασίζεται σε ΕΜΑ και όχι σε Μ/Κ ΤΠΖ) Σύνολο 6 «στατικά» τάγματα τα οποία θα υπάγονται σε 2 ταξιαρχίες πεζικού (β και ν αιγαίου) υπό μια μεραρχία.
Στον Έβρο θα υπάρχουν Μ/Κ ΤΠΖ σε ΤΘΤ. Οι ΤΘΤ αυτές θα είναι πάλι τριαδικού τύπου και με μικτά τεθωρακισμένα τάγματα-επιλαρχίες με 2 λόχους μ/κ πεζικού και 2 κύριων αρμάτων μάχης. Μια μοίρα α/κ πβ, ένα τάγμα μχ-μ, ένα τάγμα διοικητικής μέριμνας και ένα δκσης (λόχος δκσης, λόχος δβ, ιαν, λατ) θα συμπληρώνουν την ταξιαρχία. Οι ταξιαρχίες θα είναι 6 υπαγόμενες σε 2 μεραρχίες μια στα σύνορα και στην δυτική Θράκη
Κάθε μεραρχία θα έχει 2 με 3 ταξιαρχίες εφεδρικές, και εφεδρικά τάγματα υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας. Οι σχηματισμοί/μονάδες αυτές δε θα έχουν κληρωτούς παρά ελάχιστα στελέχη – κυρίως συντήρησης – και θα γεμίζουν με τους πυρήνες και τις πρώτες κλάσεις. Όλες οι μεγάλες ετήσιες ασκήσεις θα γίνονται με τουλάχιστον μια επίστρατη ταξιαρχία.
Οι σχηματισμοί των νήσων και του Έβρου θα υπάγονται σε 2 ΣΣ τα οποία θα ανήκουν στην 1η Στρατιά που θα είναι η χερσαία δύναμη μάχης του ΓΕΕΘΑ. Στην 1η θα υπάγονται ακόμα ταξιαρχίες υποστήριξης με πβ και μχ-μ καθώς και ταξιαρχίες διοικητικής μέριμνας.
Τα ΣΣ και η Στρατιά θα έχουν αριθμό μεραρχιών πλήρως επιστρατευμένων στα μετόπισθεν. Οι μεραρχίες αυτές θα είναι οι μεραρχίες ενίσχυσης και θα χρειάζονται αρκετό χρόνο, όχι για την πλήρωση σε προσωπικό, αλλά για μια εκπαίδευση τέτοια που θα ενισχύει την βιωσιμότητα αυτών μετά. Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μονάδες της πλάκας για να χαθούν στην πρώτη μάχη. Σκοπός είναι αυτές να αντέξουν και να αντεπιτεθούν με την βοήθεια της ΠΑ και του ΠΝ επιτυχώς.
Εκτός Έβρου, θα υπάρχουν στην κεντρική Ελλάδα ελαφρές ταξιαρχίες πεζικού (ειδικές δυνάμεις) οι οποίες έχουν και ρόλο ΔΤΑ και ρόλο ενίσχυσης των ΕΕ/ΠΜ. Συγκεντρώνονται σε μια Μεραρχία ΕΔ με εκπ. Επιτελείο, και ειδικά μέσα ΔΒ, αναγνώρισης, μεταφοράς κτλ. Η μεραρχία έχει 4 Ταξιαρχίες μάχης και υπάγεται στην 1η Στρατιά.
Μια ταξιαρχία καταδρομών στον Βόλο (δίπλα στην α/β Βελεστίνου που θα περάσει στην ΠΑ) αναλαμβάνει την αεροκίνηση με 2 (ορεινά) τάγματα – ένα για το βορά και ένα για την ανατολή, συμπληρώνεται από ένα τάγμα εκπαίδευσης και πληρώσεως και ένα τάγμα ψυχολογικού πολέμου. Η ταξιαρχία έχει σαν ενίσχυση μια α/κ μοίρα πβ. Η ταξιαρχία αυτή είναι η μόνη δύναμη έχει ο ΕΣ για το βόρειο και το εσωτερικό «μέτωπο» και είναι η ΔΤΑ με τον μικρότερο χρόνο ετοιμασίας.
Μια ταξιαρχία πεζοναυτών στο Μ. Πεύκο αναλαμβάνει την κατάληψη εχθρικών νήσων ή ανακατάληψη κυριευμένου εδάφους και έχει έξτρα λόχους από τα ΤΘ, ΜΧ και ΠΒ. Έχει 1 βαρύ τάγμα με αμφίβια οχήματα (υπό παραγγελία και μέχρι τότε θα μοιάζει στο επόμενο τάγμα), ένα τάγμα με τροχοφόρα για τα Zubr, ένα (ορεινό) τάγμα για αεροκίνηση σε συνεργασία με την α/β μεγάρων και ένα τάγμα εκπαίδευσης και πληρώσεως.
Μια μηχανοποιημένη ταξιαρχία καταδρομών στην Ξάνθη και μια αμφίβια την Σύρο θα έχουν ως χώρους ευθύνης το αντίστοιχο μέτωπο και θα έχουν 3 τάγματα μάχης και ένα εκπαίδευσης και πληρώσεως. Τα τάγματα μετακινούνται με ειδικά οχήματα και σκάφη με πρωτεύων ρόλο την άμεση κρούση και την αναγνώριση στη χώρα του εχθρού και δευτερεύον τον ανορθόδοξο πόλεμο σε χαμένο έδαφος.
3. Υλικά
 
Οπλισμός και βαρέα όπλα, ρουχισμός και εξοπλισμός διαβίωσης θα φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Οι στολές θα είναι ίδιες για όλους. Λόγω του μικρού αριθμού προσωπικού σε σχέση με τον εχθρό οι Έλληνες πεζικάριοι θα έχουν πολλαπλασιαστές ισχύος όπως αυτόματα βομβιδοβόλα και αντιαρματικά μιας χρήσεως με μοντέρνα πυρομαχικά. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τίποτα. Τα διδάγματα από το Αφγανιστάν του αμερικανικού στρατού κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
3.1. Οχήματα
Το πεζικό θα βασίζεται σε 2 κύριους τύπους μάχης: ένα βαρύ ΤΟΜΠ και ένα τροχοφόρο ΤΟΜΑ. Το πρώτο θα δρα στην κύρια Ελλάδα και το δεύτερο στα νησιά. Παλαιά Μ113 με έναν ελαφρύ εκσ. θα δρουν βοηθητικά και θα καλύπτουν τους υπόλοιπους ρόλους πχ τομο ή τοκα. Ο ΕΣ έχει 700 + 500 παλαιά άρματα Leo1A4/V,M60A1/3 (Η παροχή των μτχ 400 Μ1 Abrams θα δώσει άλλα 500 σασιά). Τα οχήματα αυτά θα γίνουν β τομπ. Η μόνη αγορά νέων οχημάτων αφορά τα τροχοφόρα. Τα 6 τάγματα στα νησιά χρειάζονται ~ 300 οχήματα. Τα ιταλικά οχήματα είναι μια καλή λύση και υπάρχει και όχημα με πυροβόλο των 120χλς για αντιαποβατικό ρόλο.
4. Εφεδρεία
 
Η εφεδρεία είναι πια το Α και το Ω του ΕΣ. Η κύρια αποστολή αυτού θα είναι η εκπαίδευση και η συντήρηση αυτής και όχι η προκάλυψη μέχρι να έρθει αυτή. Οι έφεδροι έχουν πλήρη προσωπικά δεδομένα στην διακλαδική δνση στρατολογίας.
Οι έφεδροι θα κατηγοριοποιούνται σε ειδικότητες και ανά ηλικία / κλάση θα μπαίνουν σε εφεδρικές μονάδες για την μεταφορά αυτών στο μέτωπο. Ο έφεδρος θα καλείται ανά 2-3 χρόνια σε ασκήσεις μέχρι τα 35. Αν είναι σε ακριτική περιοχή θα καλείται μέχρι τα 45 και θα έχει σπίτι του στολή και προσωπικό οπλισμό. Τα πράγματα προς βελτίωση της εφεδρείας είναι πάρα πολλά και υπάρχουν τα παραδείγματα τόσο στους Αμερικανικούς και Βρετανικούς στρατούς όσο και στους μικρότερους Ισραηλινούς και Ελβετικούς.
Τα άνω δεν είναι κανόνας ή η απόλυτη λύση στο πρόβλημα του ΠΖ ή των ΕΕΔ γενικά. Είναι μερικές πιθανές λύσεις για την βελτίωση της μαχητικότητας απο τα μάτια ενός ερασιτέχνη.
Παρατηρήσεις και βελτιώσεις καλοδεχούμενες.

 

 

 

Πηγή: hellarmforces2010  –   proelasi.org

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com


« (Previous News)