Main Menu

Ελληνικός Στρατός Λύσεις εκ των ενόντων: Υπάρχουν όρια….. Ούτε το ISIS τέτοιες προχειροκατασκευές

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ διετίας, είχαν εμφανισθεί φωτογραφίες από οχήματα τζιπ Mercedes Benz 240G του Ελληνικού Στρατού στα οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια αυξήσεως του βαθμού προστασίας των επιβαινόντων.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται σε Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως και εστιάζονται όπως φαίνεται στην προσθήκη χαλύβδινών τριγωνικών επιφανειών πλευρικώς στην “καρότσα”. Αυτές, υποτίθεται ότι καλύπτουν μερικώς τον χειριστή του πολυβόλου βομβίδων GMG των 40 mm, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε βάση – έστορα και συνεπώς ο πολυβολητής είναι όρθιος και περισσότερο εκτεθειμένος.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο, απεναντίας εκπέμπει ένα μήνυμα προχειρότητος για προηγμένο στρατό. Υποτίθεται ότι τα εν λόγω οχήματα – φορείς των πολυβόλων βομβίδων εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό στο εχθρικό πυρ, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνωρίσεως. Επειδή πρόκειται για ένα απλό όχημα χωρίς κανένα είδος θωρακίσεως, είναι σαφής η ακαταλληλότητά του για τέτοιες αποστολές, συνεπώς η όποια προσπάθεια εξασφαλίσεως ενός βαθμού περιορισμένης προστασίας, φανερώνει ένα στράτευμα που επειδή στερείται κονδυλίων για προμήθεια καταλλήλων οχημάτων, καταφεύγει σε λύσεις απελπισίας. Το όποιο επίπεδο προστασίας έναντι πυρών φορητού οπλισμού και θραυσμάτων, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι το υπόλοιπο όχημα δεν έχει απολύτως καμμία θωράκιση και οι επιβαίνοντες παραμένουν ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι.

Συμπληρωματική θωράκιση θα μπορούσε να προστεθεί εσωτερικώς σε κρίσιμα σημεία, υπό τύπον στρώσεων αντιβαλλιστικών υλικών (π.χ. Kevlar) ωστόσο, η προσέγγιση του Ελληνικού Στρατού δείχνει να περιορίζεται σε υποτυπώδη υλικά του εμπορίου χωρίς εμπλοκή κάποιας εταιρείας της αμυντικής βιομηχανίας με εξειδίκευση στον χώρο. Ακόμη και θωρακισμένα τζάμια στο παρμπρίζ, αν πρόκειται για κοινά που προορίζονται για πολιτική χρήση σε αυτοκίνητα, προσφέρουν προστασία κατά βάση σε βολίδες από φυσίγγια όπλων χειρός. Μπορεί με αυτή την προσέγγιση να διατηρείται το κόστος σε περιορισμένα επίπεδα, μικρή όμως είναι και η απόδοση ενώ κερδισμένος είναι μόνο ο έμπορος προμηθευτής.

Όταν πρόκειται για την προστασία του προσωπικού, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του επιχειρήματος περί χαμηλού κόστους, ιδίως από έναν στρατό του ΝΑΤΟ ο οποίος υποτίθεται ότι αναγνωρίζει και προσπαθεί να εφαρμόσει πρότυπα ασφαλείας και προστασίας. Εάν με Χ διαθέσιμα κονδύλια είναι εφικτή η “φθηνή” μετασκευή 20 οχημάτων ενώ αρκούν για “ακριβή” μετασκευή μόνο 5 οχημάτων, είναι σαφές ότι η σοβαρή προσέγγιση οφείλει να επιλέξει την δεύτερη λύση. Καταφυγή στην “εύκολη λύση” της πρόχειρης επιλύσεως τέτοιων προβλημάτων και η προβολή της ως “επίτευγμα”, εκπέμπει λάθος μηνύματα και δίνει λαβές σε ανεύθυνους πολιτικούς -οι οποίοι πάντως σε καμμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι γνώστες επί στρατιωτικών θεμάτων- να θεωρούν ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορούν να καλύπτονται ικανοποιητικώς με “μπαλώματα” και διαρκώς συρρικνούμενους προϋπολογισμούς.

Τα ανωτέρω, υποδηλώνουν επίσης ότι έχει χαθεί η επαφή της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην εργοστασιακή υποστήριξη του υλικού του Ελληνικού Στρατού, αφού οι όποιες λύσεις μετασκευών στηρίζονται σε υλικά του εμπορίου, δίχως να ακολουθούν βιομηχανικά πρότυπα και Συμφωνίες Τυποποιήσεως (STANAG) του ΝΑΤΟ. Στον πόλεμο, αυτά κοστίζουν σε αίμα.

 

Σχόλιο του OmegaNbc.com:

Ούτε το ISIS τέτοιες προχειροκατασκευές…… γελάει όλο το ΝΑΤΟ ακόμα με το ασπίδιο στο Μ113

 

 

Πηγή: doureios.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com