Main Menu

Εκατομμύρια Άνθρωποι Λιμοκτονούν Εξαιτίας Του Πολέμου Σαουδικής Αραβίας Και Υεμένης (Βίντεο)

 

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή και η Αραβική Χερσόνησος, αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική περιοχή, με πολλές εστίες έντασης, όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη πολεμικές επιχειρήσεις με χιλιάδες θύματα.

Συγκρούονται ισχυρά οικονομικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Στην κορυφή της συγκρουσιακής «ατζέντας» είναι η πολιτική επιρροή στην περιοχή των υπερδυνάμεων, η γεωοικονομία, η ενέργεια, ο έλεγχος και η ασφάλεια των ενεργειακών οδών και η «τιμή» των πετρελαϊκών προϊόντων.

Στην Υεμένη μαίνεται ενός σφοδρός «εμφύλιος» πόλεμος. Η Σαουδική Αραβία με την αμέριστη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, βομβαρδίζουν ανηλεώς και αφανίζουν πόλεις και χωριά, που είναι υπό των έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών Χούθι .

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ περίπου 14 εκατομμύρια Υεμενίτες βρίσκονται στο κατώφλι του λιμού, ενώ 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πιθανόν να έχουν πεθάνει από οξύ υποσιτισμό μέσα σε τρία και πλέον χρόνια πολέμου στην Υεμένη (2015-2018). «Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες άλλα λιμοκτονούν μέχρι θανάτου» αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ !!

Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχει προβεί σε αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να περιορίσει την ανθρωποσφαγή στην Υεμένη. Μία πιθανή ερμηνεία για την αδράνεια του Σ.Α. του ΟΗΕ, να έγκειται στο γεγονός ότι, τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) , είναι σύμμαχοι των Σαουδαράβων στον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο πόλεμος στην Υεμένη (πολιτικοθρησκευτικός, εμφύλιος, οικονομικός ) ξεκίνησε το 2015, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, αμφισβήτησαν την παντοδυναμία της εξουσίας των σουνιτών, κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Χώρας Σαναά και υποχρέωσαν τον πρόεδρο Μανσούρ Χάντι να διαφύγει στο εξωτερικό. Οι Χούθι , φέρεται ότι λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη από το Ιράν με τη μορφή όπλων, χρημάτων και εκπαίδευσης.

Οι Σαουδάραβες είναι ιδεολογικο-θρησκευτικά και πολιτικά αντίθετοι με τους Χούτι , επειδή είναι Σιίτες, έχουν σχέσεις με το θεοκρατικό σιιτικο καθεστώς της Τεχεράνης, θανάσιμο αντίπαλο του Οίκου των Σαούντ. Οι Σαουδαράβες ηγέτες, φοβούνται ότι η «επανάσταση» των Χούτι , «θα μπορούσε να εξαπλωθεί ως τα νότια σύνορά τους» και να ενθαρρύνουν τους δικούς τους ανήσυχους μειονοτικούς Σιίτες, σε έμπρακτη αμφισβήτηση του Βασιλικού Θρόνου.

Έτσι οι Σαουδάραβες εμπλέκονται στον εμφύλιο της Υεμένης και αξιοποιώντας δύο πανίσχυρα όπλα, την τιμή του πετρελαίου και την διάθεση δισεκατομμυρίων για την αγορά οπλικών συστημάτων, επέτυχαν την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Βρετανία (δηλαδή τρία από τα πέντε μόνιμε μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ).
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκωμιάζει διαρκώς την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας ότι βοήθησε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου και μάλιστα, ενώ αυξάνεται η πίεση για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία, μετά τον φόνο του διαφωνούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο εμφύλιος στην Υεμένη επηρεάζει όχι μόνο την Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ισραήλ και την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, παραμέρισαν τις διαφορές τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό, να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ και πολιτική επιρροή στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.

Επίσης οι ΗΠΑ, στηρίζοντας ενεργά την Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών Χούτι καθώς και την ανατραπείσα Κυβέρνηση της Υεμένης , στοχεύουν στο να αποτρέψουν το Ιράν, τη Ρωσία ή την Κίνα να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Υεμένη, όπως υπόσχονται οι αντάρτες Χούτι.

Στο ερώτημα, αν υπάρχει ελπίδα να σταματήσει η ανθρωποσφαγή στην Υεμένη, οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας , υποστηρίζουν, ότι καταβάλουν κάθε προσπάθεια να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις! Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Βρετανός ομόλογός του Τζέρεμι Χαντ και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν , δήλωσαν ότι είναι ώρα να γίνουν διαπραγματεύσεις. Εκτιμάται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου στη Σουηδία θα διεξαχθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στον πόλεμο της Υεμένης, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις. «Φαίνεται ότι, στις αρχές του Δεκεμβρίου, στη Σουηδία, θα συναντηθούμε και με τους αντάρτες Χούτι και με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση», είπε ο Στρατηγός ε.α. Τζειμς Μάτις στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σχόλια του OmegaNbc.com:

Τα βίντεο δεν ήταν στο αρχικό άρθρο προστέθηκαν από εμάς ως επιπλέον υλικό.

+18 youtube
Συνδεθείτε για να επιβεβαιώσετε την ηλικία σας
Αυτά τα βίντεο ενδέχεται να είναι ακατάλληλο για ορισμένους χρήστες.

 

 

 

 

Πηγή: athina984.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com