Main Menu

Ειρήνη ή έλεγχος του CO2: πρέπει να επιλέξουμε την προτεραιότητά μας

 

Τιερί Μεϊσάν

Δύο πολιτικές διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρώτη στοχεύει να υπερασπιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας θέτοντας τέρμα στην κύρια αιτία των πολέμων: τη πρόσβαση σε ενέργεια από ορυκτές πηγές. Η δεύτερη σκοπεύει να υπερασπιστεί τον πλανήτη με τον περιορισμό της παραγωγής CO2, κυρίως λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Αυτές οι δύο πολιτικές αντιφάσκουν μεταξύ τους. Πρέπει ο καθείς να επιλέξει τη προτεραιότητα του.

Σε σημείωμα που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος στις 23 Οκτωβρίου 2019, το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται πλέον να πολεμούν για να εφοδιαστούν πετρέλαιο [ 1 ].

Έξω το «Δόγμα Κάρτερ» που ανταποκρίθηκε στις αποκαλύψεις για τα εγκλήματα της CIA, για την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, το σκάνδαλο Watergate και την παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση του 1974. Για να αποκαταστήσει την αυτοπεποίθηση των συμπολιτών του, ο Jimmy Carter εκφώνησε διαδοχικά μια σημαντική τηλεοπτική ομιλία [ 2 ] και τον λόγο για τη Κατάσταση της Ένωσης του 1980 [ 3 ]. Δήλωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της αμερικανικής οικονομίας απαιτεί να χαρακτηριστεί η πρόσβαση στην πετρελαϊκή αγορά στη Μέση Ανατολή ως “ζήτημα εθνικής ασφάλειας”.

Ο διάδοχός του, πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν, δημιούργησε το CentCom, δηλαδή την Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ, σαν να έγινε ξαφνικά η Μέση Ανατολή μια επαρχία της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας.

Για 21 χρόνια, η παγκόσμια πολιτική οργανώθηκε γύρω από αυτή την απίστευτη αξίωση της Ουάσινγκτον. Η περιοχή που καλύπτει η CentCom έχει αλλάξει αρκετές φορές. Αρχικά περιλάμβανε το Κέρας της Αφρικής μέχρι την Αίγυπτο, το Λεβάντε εκτός από το Ισραήλ και μερικές φορές την Ιορδανία και τον Λίβανο, την Αραβική Χερσόνησο και τη Νοτιοδυτική Ασία. Όλοι οι πόλεμοι από το 1980 έως το 2001 ήταν κυρίως συγκρούσεις για ενεργειακούς πόρους (εκτός από εκείνες στα Βαλκάνια που αποτελούσαν το «εργαστήριο» για το τι θα ακολουθούσε).

Από του 2001, η παροχή ενέργειας στην αμερικανική οικονομία έχει καταστεί δευτερεύουσα. Καθώς ο καπιταλισμός εξελίχθηκε, δόθηκε προτεραιότητα στην παροχή ενέργειας και πρώτων υλών σε ολόκληρη την παγκοσμιοποιημένη οικονομία (και εις βάρος των μη παγκοσμιοποιημένων περιοχών του κόσμου).

Ήταν το δόγμα “Rumsfeld / Cebrowski”. Ο αμερικανικός στρατός δεν υπερασπιζόταν πλέον τα συμφέροντα του αμερικανικού πληθυσμού, αλλά των παγκοσμιοποιημένων πολυεθνικών.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση του 1974, δεν τις επηρέασε. Αλλά μια δεύτερη κρίση δεν θα παρέλειπε να τους αγγίξει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Edward Luttwak, ο Lee Hamilton και ο Henry Kissinger ενέπνευσαν το Δόγμα Κάρτερ.

Έτυχε και οι τρεις να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Δόγματος Ράμσφελντ / Cebrowski: είναι ο Luttwak ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους των συνωμοτών της 11ης Σεπτεμβρίου [ 4 ], ο Χάμιλτον ο οποίος διέδωσε τον μύθο προσχεδιασμένων επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες [ 5 ] και ο Κίσινγκερ [ 6 ], ο οποίος ανέθεσε στον βοηθό του Paul Bremer τη λεηλασία του Ιράκ από ιδιωτική εταιρεία, την Προσωρινή Αρχή του Συνασπισμού.

Αποσύροντας τα στρατεύματά του από τη Συρία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δεν υπέστη στρατιωτική ήττα, αλλά πέτυχε μια πολιτική νίκη. Σύμφωνα με την φιλοσοφία του Τζάκσον και το προεκλογικό του πρόγραμμα του 2016, έβαλε τέλος στα δόγματα Κάρτερ και Rumsfeld / Cebrowski.

Αρκετά εκατομμύρια θάνατοι μετά το Λόγο για τη Κατάσταση της Ένωσης  του 1980, η κύρια πηγή πολέμου στον κόσμο, μόλις εξαφανίστηκε.

Πριν εισέλθει στην πολιτική, ο Μπαράκ Ομπάμα συνέταξε τα καταστατικά της Climate Exchange Plc. Φτάνοντας σε 9 χρόνια στο Λευκό Οίκο, συνέχισε τις καταστροφές του Τζορτζ Μπους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και διέταξε την καταστροφή της Λιβύης. Είναι ένθερμος «συνήγορος του κλίματος» και υποστηρικτής του Εμανουέλ Μακρόν κατά την εκλογή του στη Γαλλία.

Όμως, δεδομένης της πίεσης που του ασκείται μέσω των εκλεγμένων δημοκρατικών, δεν είναι αυτή η πτυχή της πολιτικής του που υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Αντίθετα, υπογραμμίζει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που, σε διάστημα λίγων χρόνων, έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον πρώτο παγκόσμιο παραγωγό αυτών των δύο ορυκτών πηγών ενέργειας.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι ακριβή, αλλά δεν θα είναι βιώσιμα. Πράγματι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνεται το 2023 ή το 2024. Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι η στρατηγική που επινόησε ο Mike Pompeo στοχεύει στη μεγιστοποίηση πλεονεκτημάτων πριν από αυτή τη μείωση · τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να διατηρήσουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας [ 7 ].

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει εξαίροντας την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Εδώ, η υπεράσπιση της ανθρωπότητας αντιτίθεται στην «υπεράσπιση του πλανήτη». Εναπόκειται στον καθένα να επιλέξει την προτεραιότητά του. Είναι ένα φιλοσοφικό ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για το οποίο καλούμε τους αναγνώστες μας να προβληματιστούν.

Για να τροφοδοτήσουμε αυτόν τον προβληματισμό, θυμίζουμε ότι το κλίμα δεν είναι σταθερό, αλλάζει, θερμαίνεται φυσικά και ψύχεται επίσης φυσικά.

– Η αστρονομική θεωρία των παλαιοκλιμάτων χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τους τρεις ταυτόχρονους κύκλους του κλίματος στους γεωλογικούς χρόνους. Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αστρονόμους, ο Σέρβος Milutin Milanković, απέδειξε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ότι τρεις παράγοντες επηρεάζουν το κλίμα μέσω της θέσης της Γης έναντι του Ήλιου: η εκκεντρότητα της τροχιάς της Γης, η κλίση του άξονα περιστροφής της Γης και η περιστροφή γύρω από αυτόν τον άξονα, θεωρία που από τότε έχει επαληθευτεί από τη μελέτη των πυρήνων πάγου.

– Το 1967, ο Emmanuel Le Roy Ladurie (καθηγητής στο Collège de France) δημοσίευσε τη διάσημη Ιστορία του κλίματος από το έτος 1000 .

Αυτό δεν απαλλάσσει την υπόθεση από μια ανθρώπινη ευθύνη στις τρέχουσες κλιματολογικές εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί παρά μόνο να είναι περιθωριακή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας να «πρασινίσει την οικονομία». Υπόχρεος στον σούπερ δισεκατομμυριούχο Αμερικανό Κέβιν Κράβιτς, ο οποίος χρηματοδότησε την εκστρατεία του, συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του ενάντια στη Συρία και καλεί σήμερα για επέμβαση του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ανέλαβε την ηγεσία της «υπεράσπισης του πλανήτη» μέσω της Συμφωνίας των Παρισίων.

Η τρέχουσα συζήτηση παραμορφώνεται από δύο στοιχεία:

– Καταρχάς, συγχέουμε την “επιστήμη” και την “επιστημονική συναίνεση”. Η επιστήμη είναι μια λογική και επαληθεύσιμη κατασκευή. Η επιστημονική συναίνεση είναι η τάση της εποχής μεταξύ των επιστημόνων, αλλά δεν είναι παρά μόνο η τάση της εποχής. Είναι πολύ διαφορετικό. Έτσι, στην Αρχαιότητα, ο Αρίσταρχος της Σάμου έκανε την υπόθεση της περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο. Κατά τους δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνες, ο Νικόλαος Κοπέρνικος υποστήριξε αυτή τη θεωρία την οποία απόδειξε ο Γιοχάνες Κέπλερ, αλλά όταν το επιβεβαίωσε ο Γαλιλαίος, ήρθε σε σύγκρουση με την επιστημονική συναίνεση και τελικά καταδικάστηκε από την Καθολική Εκκλησία.

– Δεύτερον, η Climate Exchange Plc πρότεινε ένα σύστημα χρέωσης των εκπομπών CO2. Επρόκειτο έτσι να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, αν και το CO2 είναι ένα από τα πολλά αέρια που μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα. Άνοιξαν κλιματικά χρηματηστήρια στο Σικάγο, μετά στο Λονδίνο, το Μόντρεαλ, το Τιαντζίν και το Σίδνεϊ. Έτυχε ότι η Climate Exchange Plc ιδρύθηκε από πρώην διευθυντή της τράπεζας Goldman Sachs Bank και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Albert Gore. Το καταστατικό της γράφτηκε από έναν τότε άγνωστο νομικό, τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα [ 8 ]. Με λίγα λόγια, ο φόβος της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιτρέπει σε λίγους ισχυρούς ανθρώπους και μόνο σε αυτούς, να εμπλουτίζονται.

Συμπερασματικά: οι επιπτώσεις της στρατιωτικής απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή είναι επαληθεύσιμες τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για την ειρήνη στην περιοχή. Οι επιπτώσεις του CO2 στο κλίμα είναι υποθετικές και σε κάθε περίπτωση περιθωριακές.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1] “President Ντόναλντ J. Τραμπ Is Ending the War on American Energy and Delivering a New Era of Energy Dominance”, Voltaire Network, 23 October 2019.

[2] “Jimmy Carter televised speech on “crisis of confidence””, by Jimmy Carter, Voltaire Network, 15 July 1979.

[3] “State of the Union Address 1980”, by Jimmy Carter, Voltaire Network, 23 January 1980.

[4] Ο Edward Luttwak δημοσίευσε το Coup d’Etat: ένα πρακτικό εγχειρίδιο (Harvard University Press, 1968). Αυτό το βιβλίο, το οποίο συμβουλεύει να μην δημοσιοποιήσει ένα πραξικόπημα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί αντίθεση, έγινε η Αγία Γραφή των συνωμοτών της 9/11. Ήταν εκείνος που δημοσίευσε στο Harper του Μάρτιου 1975 Seizing Arab Oil (κάτω από το ψευδώνυμο Miles Ignotus.

[5] ] Ο Lee Hamilton προήδρευσε την κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία δημοσίευσε, στις 21 Αυγούστου 1975, Oil fields as military objectives. Μια μελέτη feasibiliy . Ωστόσο, προήδρευσε επίσης την προεδρική επιτροπή για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και δημοσίευσε την έκθεση της Επιτροπής 9/11.

[6] Σχετικά με τον ρόλο του Χένρι Κίσινγκερ στην πετρελαϊκή κρίση του 1974, δείτε τα έργα του William Engdahl. Μετά την έξοδο του από τις επίσημες λειτουργείςε, ο “αγαπητός Henry” δημιούργησε τους Kissinger Associates, των οποίων ο Paul Bremer ήταν Εκτελεστικός Διευθυντής, πριν γίνει Εκτελεστικός Διευθυντής της Προσωρινής Αρχής Συνασπισμού. Αυτή ήταν μια ιδιωτική εταιρεία, δείτε: ” Ποιος κυβερνάει το Ιράκ; “, του Τιερί Μεϊσάν, Voltaire Network , 13 Μαΐου 2004.

[7] « Γεωπολιτική του πετρελαίου στην εποχή Τραμπ », του Τιερί Μεϊσάν, μετάφραση Κριστιάν ΆκκυριάΙνφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα), Δίκτυο Βολταίρος, 9 avril 2019.

[8] « 1997-2010 : L’écologie financière », par Thierry Meyssan, Оdnako (Russie) , Réseau Voltaire, 26 avril 2010.

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com


« (Previous News)