Main Menu

Είναι η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κων/πολης από τον Ερντογάν, προάγγελος για έναν Εμφύλιο Πόλεμο στην Τουρκία;

 

Η πιθανή απώλεια των προεδρικών εκλογών από τον Ερντογάν θα ανοίξει το δρόμο για μια κολοσσιαία αλλαγή στην τουρκική πολιτική.
Ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η τουρκική αντιπολίτευση αποδέχθηκαν  την ακύρωση των εκλογών της Κωνσταντινούπολης (λόγω παρατυπιών) από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, υπάρχει μια πτυχή που είναι σίγουρη: Ο Ερντογάν φαίνεται ότι χάνει πολιτικό έδαφος.

Αυτή η αντίληψη ενισχύθηκε όταν το ΑΚΡ έχασε τις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, τη δεύτερη πιο πολυσύχναστη πόλη στην Τουρκία, από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης – το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εδώ και 25 χρόνια.
Τι συμβάλλει σε αυτή την πτωτική τάση για το ΑΚΡ, που κάποτε θεωρούταν αήττητο; Πρώτον, ο εννιάχρονος εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έχει θέσει σε τεράστια οικονομική και κοινωνική πίεση στην Τουρκία. Οι πολιτικές διαφωνίες της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη Συρία ώθησαν την Ουάσιγκτον να χτυπήσει την τουρκική οικονομία επιβάλλοντας κυρώσεις και δασμούς, ειδικά στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Τον Αύγουστο του 2018, η τουρκική λίρα κατέγραψε πτωτικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, βάζοντας την σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, την οποία ο Ερντογάν ακόμα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.

Δεύτερον, η εισροή περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων σε όλες τις γωνιές της Τουρκίας, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, έπληξε τις ήδη εύθραυστες κοινωνικές δομές. Οι εικόνες των νεαρών Σύριων που γιόρταζαν χαρούμενα τη νέα χρονιά του 2019 στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, έγινα ανάρπαστες, προκαλώντας τα εθνικά αντανακλαστικά  των Τούρκων πολιτών. Η ιδέα ότι οι στρατιώτες μας [οι Τούρκοι στρατιώτες] πεθαίνουν στη Συρία ενώ οι Σύριοι ενήλικες απολαμβάνουν γλυκιά διασκέδαση στην Τουρκία κυριαρχεί μεταξύ των Τούρκων. Επιπλέον, οι περισσότεροι Τούρκοι έχουν την άποψη ότι η κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚΡ υποστηρίζει οικονομικά τους Σύριους πρόσφυγες, δίνοντάς τους μισθούς και θέσεις εργασίας (αν και η πλειοψηφία αυτών των επιδομάτων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της τουρκικής κυβέρνησης) ενώ οι Τούρκοι υποφέρουν εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Όμως τα δύσκολα για τον Ερντογάν τώρα ξεκινάνε, η αντιπολίτευση, με μια άνευ προηγουμένου κίνηση, δημιούργησε μια τρομερή συμμαχία με άλλα κόμματα και είναι πλέον σε θέση να αμφισβητήσει το Κόμμα ΑΚΡ. Τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το κόμμα IYI (το καλό κόμμα) δημιούργησαν τη Nation Alliance, συμφωνώντας να μην ορίσουν υποψηφίους δημοκράτες σε δήμους όπου ο υποψήφιος της συμμαχίας είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Το Κουρδικό Εθνικιστικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) και το Κόμμα Felicity (SAADET) υποστήριξαν de facto τη Nation Alliance. Η συμμαχία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική υπό το φως των αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Αντίστροφα, η ίδια η συμμαχία του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) απέδωσε απογοητευτικά αποτελέσματα σε αυτές τις πόλεις.

Ωστόσο το ερώτημα παραμένει, γιατί οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είναι ζωτικές για το μέλλον της Τουρκίας;

Η Τουρκία ενέκρινε ένα διμερές προεδρικό σύστημα το 2007, βάσει του οποίου ο πρόεδρος έχει εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες και υποχρεούται να λάβει τουλάχιστον 50 τοις εκατό +1 για να εκλεγεί. Το 2018, ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας στο πλαίσιο του νέου συστήματος. Οι πρόσφατες τοπικές εκλογές απέδειξαν ότι εάν είναι ενωμένη, η αντιπολίτευση είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα αποφασιστικό μέτωπο κατά του Ερντογάν. Από αυτή την άποψη, εάν ο υποψήφιος της CHP Ekrem Imamoglu κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη με περιθώριο 1 ή 2%, θα δώσει στο αντι-Ερντογάν μπλοκ, ψυχολογικό πλεονέκτημα και θα δημιουργήσει δύσκολους καιρούς για τον Ερντογάν. Λαμβάνοντας μια αδιαμφισβήτητη νίκη στην Κωνσταντινούπολη, το αντι-Ερντογάν μπλοκ θα έχει επιτύχει την κίνηση ματ. (Με τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης υπο αμφισβήτηση, το CHP έχει ήδη κερδίσει τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις Άγκυρα, Σμύρνη, Αντάνα και Αττάλεια)

Υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για τις επερχόμενες  εκλογές μετά την 23η Ιουνίου για την Κωνσταντινούπολη και κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να είναι λαμπρό για την Τουρκία. Στο πρώτο σενάριο, ο υποψήφιος του AK Parti Binali Yildirim κερδίζει τις εκλογές και το αντι-Ερντογάν μπλοκ ξεκινάει μια  μακρόπνοη εξέγερση “τύπου Βενεζουέλας” με τη μορφή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Η Τουρκία έγινε μάρτυρας αυτής της προσπάθειας να ανατραπεί η κυβέρνηση με τις διαδηλώσεις του πάρκου Gezi το 2013, όπου μια εθνική, βίαιη διαδήλωση διάρκειας 2,5 μηνών είχε ως αποτέλεσμα είκοσι δύο θανάτους και χιλιάδες συλλήψεις. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε σίγουρα να προσπαθήσει να εφαρμόσει μια βίαιη εξέγερση, αλλά με την αστυνομία, τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες  υπό τον πλήρη έλεγχο του Ερντογάν τέτοια κινήματα θα μπορούσαν γρήγορα και αποτελεσματικά να πληγούν ή ακόμα και να αποτραπούν πριν καν εκδηλωθούν.

Ωστόσο, η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη όπως ποτέ άλλοτε, η νίκη του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στην Τουρκία, την οποία το κράτος μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει. Τα παιχνίδια ποδοσφαίρου, ιδίως εκείνα της Besiktas SK και της Fenerbahce SK, ευνοούν την έναρξη μιας τέτοιας μαζικής κινητοποίησης, καθώς οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών συλλόγων είναι γνωστοί ως αντικυβερνητικοί. Για παράδειγμα, ο όμιλος Carsi της Besiktas SK ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις Διαδηλώσεις Gezi του 2013. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ekrem Imamoglu πήγε στο παιχνίδι ποδοσφαίρου της Besiktas SK-Medipol δέκα ημέρες μετά τις εκλογές, προτού λάβει το πιστοποιητικό του από την εξεταστική επιτροπή. Στο παιχνίδι, οι οπαδοί της  Μπεσίκτας φώναξαν για την υποστήριξη του Imamoglu.

Το δεύτερο σενάριο έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Εάν ο υποψήφιος του CHP, Imamoglu, κερδίσει, τότε θα προκαλέσει εκτεταμένες προσπάθειες από την αντιπολίτευση για να θέσει υπό αμφισβήτηση την νομιμότητα του Ερντογάν και τη νομιμότητα του ΑΚΡ. Αν και ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές έως το 2023, έτος κατά το οποίο λήγει η θητεία του Ερντογάν, εάν αισθάνεται αρκετά σίγουρος, θα μπορούσε να ζητήσει γενικές εκλογές. Αλλά αυτό, για τον Ερτνογάν,  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς εξελίσσεται η τουρκική οικονομία μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η πιθανή απώλεια των προεδρικών εκλογών του Ερντογάν θα ανοίξει το δρόμο για μια κολοσσιαία μετατόπιση της τουρκικής πολιτικής, με την οποία ο συνασπισμός κατά του Ερντογάν θα αντικαταστήσει την παντοδυναμία του ΑΚΡ που έχει διαμορφωθεί από το 2002. Αυτή η αντικατάσταση θα είναι πιθανώς μια οδυνηρή διαδικασία για την Τουρκία. Ο νέος πρόεδρος, σχεδόν σίγουρα θα προσπαθήσει να αποδομήσει την δομή εξουσίας που εχει ιδρύσει ο Ενρτογάν , στο στρατό, την αστυνομία, το δικαστικό σώμα και τους άλλους θεσμούς  του κράτους. Μεταξύ των μελών του μπλοκ αντιπολίτευσης εναντίον του Ερντογάν είναι ο Fethullah Gulen και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 και το κουρδικό εθνικιστικό HDP, μερικά από τα μέλη του οποίου έχουν φυλακιστεί για λόγους τρομοκρατίας.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση της αποχώρησης του Ερντογάν από την Προεδρία, οι εν λόγω φορείς καθώς και το CHP της αντιπολίτευσης πιθανότατα θα επιτεθούν σε ολες αυτές τις δομές εξουσίας του AKΡ λόγω της μνησικακίας που είχε καλλιεργηθεί σε όλη αυτή τη 20ετή  διάρκεια διακυβέρνησης του ΑΚΡ καθώς και λόγω των εκκαθαρίσεων που επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες.

Αυτή η μετάβαση θα προκαλέσει αναμφίβολα τη βία μεταξύ των αντίθετων στρωμάτων της Τουρκικής κοινωνίας που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε έναν φαύλο εμφύλιο πόλεμο. Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει την ανώτερη βαθμίδα του κράτους στην εικόνα του. Το πώς θα αντιδράσουν οι στρατηγοί της εποχής Ερντογάν, οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών σε έναν αντι- Ερντογάν πρόεδρο, ο οποίος, εξ ορισμού θα προεδρεύει όλων αυτών των σημαντικών φορέων του κράτους, είναι απορίας άξιο. Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι αν Ερντογάν θα επιτρέψει την αντικατάστασή του από έναν μη φιλικά προσκείμενο στο πρόσωπο του.. Μια έντονη παρεμπόδιση της αντιπολίτευσης από την άνοδο στην Προεδρία αποτελεί σίγουρα την συνταγή της  καταστροφής.

Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κωνσταντινούπολης, οι Τουρκία αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολους καιρούς Η οικονομία δεν δείχνει κανένα σημάδι ανάκαμψης. Δεν υπάρχει κανένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος εξακολουθεί να υποτάσσει τον τουρκικό κοινωνικό ιστό και την οικονομία. Η τουρκική κοινωνία δεν ήταν ποτέ τόσο πολωμένη. Οι πολιτικοί και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πρέπει να βρουν κάποιο είδος συμμόρφωσης πριν η κοινωνία καταναλωθεί από μέσα.

Τέλος, η πλήρης αποτυχία της Τουρκίας θα επιδείξει πολύ δύσκολες στιγμές για την Ευρώπη, η οποία έχει ήδη επηρεασθεί  πολιτικά από την εισροή μερικών χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία. Δεδομένου του πληθυσμού των ογδόντα εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, μια πλήρης κατάσταση κοινωνικής αναταραχής θα προκαλέσει μια πλημμύρα προσφύγων, το μέγεθος της οποίας δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει η Ευρώπη.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι  ότι η άθλια κατάσταση του δεύτερου ισχυρότερου μέλους του ΝΑΤΟ (και του προπυργίου κατά της κρίσης της Μέσης Ανατολής) θα κλονίσει σημαντικά τα θεμέλια της διατλαντικής συμμαχίας.

 

 

Επιμέλεια – Μετάφραση – Σχολιασμός: Toutsis s για το OmegaNbc.com

 

 

Πηγή: nationalinterest.org

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com