Main Menu

Δολάριο ΗΠΑ – Στην πρώτη γραμμή της κινεζικής επίθεσης

 

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις στις «κινητές αξίες» των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέστησε και άλλοι ξένοι επενδυτές, να κάνουν το ίδιο. Έτσι, το χρέος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σοβαρό πλήγμα, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους αμερικανικού χρέους.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε οδηγίες σε εθνικές και παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες για τη συλλογή χρεών των ΗΠΑ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την προσφορά τους σε νέους αγοραστές. Μιλάμε για κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ με διάρκεια πέντε, δέκα και 30 χρόνια.

Η Κίνα διεξήγαγε δύο φορές παρόμοιες δραστηριότητες φέτος. Έτσι, τον Ιούλιο, το Πεκίνο απαλλάχθηκε από τα αμερικανικά ομόλογα αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Xi Jinping δεν φοβήθηκε τις απειλές του Προέδρου των ΗΠΑ με τις αμερικανικές κυρώσεις να σφίγγουν το Πεκίνο εάν δεν συνθηκολογούσε και ανταποκρίθικε στις νέες κυρώσεις με αντίμετρα. Συνεπώς υπάρχει κλιμάκωση της σύγκρουσης και κανένα από τα μέρη δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Η απαλλαγή από το χρέος των ΗΠΑ από την Κίνα θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής των ομολόγων και αύξηση της απόδοσής τους. Η εικόνα της “αξιοπιστίας” των επενδύσεων στο κρατικό χρέος των ΗΠΑ θα είναι σημαντικά υποβαθμισμένη. Δεν είναι ακόμη σαφής ο τρόπος με τον οποίο η PRC θα διαθέσει τα έσοδα από την πώληση αμερικανικών “κινητών αξιών”. Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα έσοδα να επενδυθούν στο εξωτερικό.

Επίσης, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι τα τρέχοντα 3 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ελάχιστα, σε σύγκριση με τα 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικού χρέους που κατέχει η Κίνα. Παρόλα αυτά, το σήμα που έστειλε το Πεκίνο είναι κατανοητό τόσο για τους επενδυτές όσο και για τον Λευκό Οίκο.

Η κατάρρευση του δολαρίου δεν είναι επωφελής για την Κίνα – όχι μόνο επειδή η απότομη πτώση των χρεωστικών υποχρεώσεων ενός γεωπολιτικού εχθρού θα υποτιμήσει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού χρέους των ΗΠΑ, αλλά και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.

Ανεξάρτητα από το πόσο η Ουάσινγκτον απειλεί ή σφίγγει τις κυρώσεις, η ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου στο προσεχές μέλλον είναι σχεδόν αδύνατη.

Το βασικό προϊόν των εξαγωγών των ΗΠΑ είναι δολάρια, τα οποία η Fed επιτρέπει να εκτυπώνει όσο χρειάζεται η κυβέρνηση. Τόσο πολλά προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας λύθηκαν – αρκεί να υπενθυμίσουμε μόνο την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ το 2007-2008.

Το αμερικανικό δολάριο έχει εξασφαλιστεί από καιρό στο ένα δέκατο της αξιας του και όχι μόνο οι εμπειρογνώμονες και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών που έχουν επενδύσει στο αμερικανικό χρέος, αλλά και οι ίδιοι οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ο Ντόναλντ Τράμπ, όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι, εξασφαλίζει στους συμπολίτες του τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.

Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει εδώ και πολύ καιρό την παγκόσμια οικονομία, την οποία η Κίνα κατέχει σταθερά. Όλοι έχουν ήδη αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία είναι η δεύτερη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με ονομαστικό ΑΕΠ και πρώτη στον κόσμο στο ΑΕΠ που υπολογίζεται σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Το ΑΕΠ της Κίνας το 2017 αυξήθηκε κατά 6,3%, το 2016 – κατά 6,7%, το 2015 – κατά 6,9%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασε ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που παράγονται στην Κίνα έχουν αυξηθεί, ανταγωνίζονται επιτυχώς με αμερικανικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων αγορών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη συμπληρώθηκε με την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης και της πολιτιστικής επιρροής στον κόσμο, η οποία ενίσχυσε όχι μόνο το γεωπολιτικό βάρος της Κίνας, αλλά και το βάρος του κινεζικού νομίσματος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΛΔΚ θεωρείται ως ένα από τα γεωπολιτικά κέντρα του υπό κατασκευή πολυπολικού κόσμου και το κινεζικό γιουάν είναι το επιθυμητό νόμισμα για τις πράξεις ανταλλαγής των κεντρικών τραπεζών πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή του Πεκίνου στο πρόβλημα του “υποτιμημένου” γιουάν. Τώρα το Πεκίνο έχει δώσει προσοχή στο δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών. Το χρέος είναι κόκκινο.

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

OmegaNbc.com

 

* Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής https://OmegaNbc.com/

 

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com