Main Menu

Έλλειψη 2 εκ. διαμερισμάτων

Διαδηλώσεις υπέρ της απαλλοτρίωσης ακινήτων στη Γερμανία

 

Έλλειψη διαμερισμάτων σε προσιτές τιμές και υψηλά νοίκια προκαλούν ένταση στις γερμανικές πόλεις. Έντονες αντιδράσεις για το αίτημα απαλλοτριώσεων. Χαμηλά ποσοστά ιδιόκτητης κατοικίας.

Η πρόταση του συμπροέδρου των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ για την απαλλοτρίωση μεγάλων εταιρειών Real Estate στις γερμανικές μεγαλουπόλεις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: «σοσιαλιστικές απαντήσεις», «κίνδυνος για την κοινωνική ειρήνη», «με απαλλοτριώσεις δεν θα δημιουργηθεί ούτε ένα καινούργιο διαμέρισμα» είναι μερικές από τις δηλώσεις εκπροσώπων των Χριστιανικών Κομμάτων και των Φιλελευθέρων.

Σε συνέντευξη του στην κυριακάτική Welt ο κ. Χάμπεκ υποστήριξε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα πρέπει οι δήμοι να απαλλοτριώνουν κενά οικόπεδα. Για παράδειγμα όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα αξιοποιούν ή αρνούνται να τα πουλήσουν στο δημόσιο.

Απαλλοτριώσεις και σύνταγμα

Αφορμή για τις δηλώσεις του πολιτικού των Πρασίνων ήταν οι διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών το Σάββατο σε ολόκληρη τη Γερμανία ενάντια στα υψηλά νοίκια και την κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων. Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η απαλλοτρίωση ακινήτων στις μεγαλουπόλεις, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή μεγάλων εταιρειών Real Estate.

Οι διαδηλωτές επικαλούνται το άρθρο 15 του γερμανικού συντάγματος, το οποίο επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τη μεταβίβαση ακινήτων και μέσων παραγωγής στο δημόσιο αντί αποζημιώσεων.

Στο στόχαστρο της διαδήλωσης του Βερολίνου ήταν προπαντός ο εισαγμένος στο χρηματιστήριο όμιλος Deutsche Wohnen. Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα διαθέτει 112.000 διαμερίσματα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου η απαλλοτρίωση στην προκειμένη περίπτωση θα κόστιζε στο δημόσιο 30 δις. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα κατάφερε το Σαββατοκύριακο σε μια πρώτη προσπάθεια να συγκεντρώσει 15.000 υπογραφές από τις 20.000 που είναι αναγκαίες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη λαϊκή ετυμηγορία.

Έλλειψη 2 εκ. διαμερισμάτων

Στις 77 μεγάλες πόλεις της Γερμανίας άνω των 100.000 κατοίκων λείπουν 1,9 εκ. διαμερίσματα σε προσιτές τιμές διαπιστώνει έρευνα του ιδρύματος Hans-Böckler. Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη διαμερισμάτων που όξυνε την κατάσταση στο τομέα της στέγασης στα αστικά κέντρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώνεται μια θεαματικής αύξηση των ενοικίων – στο Βερολίνο κατά 76%, στο Βόλφσμπουργκ κατά 63%, στο Μύνστερ κατά 31%.

Στα τέλη του 2018 οι νέοι ενοικιαστές θα έπρεπε σύμφωνα με μια άλλη έρευνα (Statista) να υπολογίζουν στο Μόναχο κατά μέσο όρο με 17,56 ευρώ το τ.μ., στη Φρανκφούρτη με 13,96 ευρώ, στη Στουτγάρδη με 13,64 ευρώ, στο Βερολίνο με 12,29 ευρώ.

Η σημασία που έχει αποκτήσει το ζήτημα του ενοικίου σχετίζεται και με το καθεστώς ιδιοκτησίας που επικρατεί στη Γερμανία. Ενώ στην Ελλάδα το 75% του πληθυσμού ζει σε ιδιόκτητη κατοικία, στη Γερμανία το ποσοστό του ανέρχεται στο 52% (Eurostat). Στις δε γερμανικές πόλεις το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο.

Στο Βερολίνο για παράδειγμα μόλις ένα 15% των κατοίκων ζει σε ιδιόκτητα διαμερίσματα και σπίτια. Οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων την τελευταία δεκαετία στις μεγαλουπόλεις ως και 100% (Βερολίνο) καθιστά για τους περισσότερους πολίτες αδύνατον να αποκτήσουν δική τους κατοικία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 

 

Πηγή: dw.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com