Main Menu

Για μία Επιλαρχία Leopard 2A4 ενδιαφέρεται η Κύπρος

 

Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην αναζήτηση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 προς άμεση προμήθεια, έχει οδηγηθεί η Κύπρος μετά την αποκάλυψη της ενισχύσεως των τουρκικών δυνάμεων κατοχής με άρματα του ιδίου τύπου.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2018 η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ είχε αποκαλύψει την μεταφορά στα κατεχόμενα μίας Επιλαρχίας 42 αρμάτων Leopard 2A4 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ενώπιον αυτής της νέας απειλής, από την αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού των τουρκικών δυνάμεων, εκ της αναπτύξεως αρμάτων με πυροβόλο 120 mm, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) εισηγήθηκε την άμεση “απάντηση” και η κυπριακή κυβέρνηση επανεξετάζει την προοπτική της λύσεως που προτείνει από την άνοιξη του 2017 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕDA) μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2).

Το OMBT-Leo 2 προβλέπει ότι κράτη – μέλη του EDA που χρησιμοποιούν ήδη τον εν λόγω τύπο άρματος, μπορούν να προσφέρουν με διαδικασία εκμισθώσεως αριθμό αρμάτων σε ενδιαφερόμενα άλλα κράτη – μέλη που επιδιώκουν την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων δυνάμεών τους. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με σημαντικό αριθμό αρμάτων Leopard 2A4 και μαζί με την Ισπανία θεωρούνται οι δύο μοναδικές χώρες που μπορούν να λειτουργήσουν ως “Providers”.

Από ελληνικής πλευράς, μετά και την εισήγηση του ΓΕΣ, έχει γνωστοποιηθεί ότι μπορεί να διατεθεί μέχρι μία Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) 41 Leopard 2A4, με το σκεπτικό ότι από το αντίτιμο που θα εξασφαλισθεί, θα εξευρεθούν πόροι για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβαθμίσεως των υπολοίπων αρμάτων του τύπου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Στην τελευταία συνάντηση των κρατών μελών του EDA για την εξέταση της πορείας του OMBT-Leo 2 τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κύπρος κατέθεσε επισήμως την επιχειρησιακή απαίτηση για μία ΕΜΑ 41 αρμάτων Leopard 2A4. Tο “πρόβλημα” είναι ότι η Ισπανία, έχει ενημερώσει ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι 19 άρματα, συνεπώς η μόνη εναλλακτική πηγή απομένει η Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει γίνει αποδέκτης “έντονου” ενδιαφέροντος από φιλικές χώρες όπως η Ρουμανία, για την παραχώρηση Leopard 2A4. Είναι αυτονόητο όμως ότι στην περίπτωση της Κύπρου δίδεται απόλυτη προτεραιότητα για λόγους εθνικούς. Από πολιτικής απόψεως, εκτιμάται ότι μετά την τουρκική πρωτοβουλία να αναπτύξει Leopard 2A4 στα κατεχόμενα, δεν αναμένονται αντιρρήσεις από την γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 170 άρματα Leopard 2 HEL και 183 Leopard 2A4.

 

 

 

Πηγή: doureios.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com