Γιατί η Ρωσία συνεχίζει το κρεσέντο αγοράς χρυσού – Ισχυρό πλήγμα για το αμερικανικό δολάριο

Η Μόσχα «ξεφορτώνεται» αμερικανικά ομόλογα και στρέφεται στην ασφάλεια του χρυσού
Πριν από εννέα μήνες, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώνονταν από το επταετές υψηλό που σημειώθηκε τον Μάιο 2018, οι αναλυτές επεσήμαναν μια περίεργη εξέλιξη στην αγορά του αμερικανικού χρέους.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο 2018, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε πώληση αμερικανικών 10ετώ ομολόγων συνολικής αξίας 81 δισ. δολαρίων.
Η πτώση ήταν τόσο σημαντική, ώστε η Ρωσία «χάθηκε» από τη λίστα με τις 30 χώρες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό αμερικανικών, κρατικών ομολόγων.
Την ίδια χρονική περίοδο, η Ρωσία ήταν ένας εμφανώς μεγάλος αγοραστής κινεζικού γουάν, όπως σημείωσε η Goldman Sachs, συμβάλλοντας στη σημαντική πτώση του έναντι του δολαρίου.
Ωστόσο, δεδομένης της ακόμη περιορισμένης μετατρεψιμότητας του γουάν, το κινεζικό νόμισμα δεν είναι ένα αξιόπιστο αποθεματικό για τις ξένες κεντρικές τράπεζες.
Εξαιτίας, λοιπόν, αυτού η Μόσχα στρέφεται σε ένα διαφορετικό asset, που δεν είναι άλλο από τον χρυσό.
Τα στοιχεία από τη ρωσική κεντρική τράπεζα που παραθέτει το Bloomberg δείχνουν ότι τα αποθέματά χρυσού έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια και ότι το 2018 ήταν το πιο “φιλόδοξο έτος” για την αγορά χρυσού από τη Ρωσία.
Και σε μια σπάνια, αν και σιωπηλή αναγνώριση από τον Αμερικανό οικονομικό Τύπο ότι η αποδολλαρίωση είναι μια σύγχρονη απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, το Bloomberg αναφέρει ότι “οι αναλυτές, που έχουν επεξεργαστεί τον όρο de-dollarization, εικάζουν για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις εάν περισσότερες χώρες υιοθετούν μια παρόμοια φιλοσοφία και τι μπορεί να σημαίνει για την επιθυμία του δολαρίου σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός ή το κινεζικό γουάν “.
Ενώ η εξάρτηση της Ρωσίας από την εξαγωγή αγαθών όπως ο χρυσός σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει να εξαρτάται, για τις εμπορικές της σχέσεις από το δολάριο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να υποκύψει.
Πέρυσι, η αγορά χρυσού της Ρωσίας ξεπέρασε την παραγωγή χρυσού για πρώτη φορά.
Και καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζουν να χειροτερεύουν, καθώς οι μακροχρόνιες συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών και η πολεμική ρητορική που διαπερνάται τόσο από τον Trump όσο και από τον Putin, η ρωσική κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να εισάγει περισσότερους τόνους χρυσούς.
Πηγή: bankingnews.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com