Main Menu

Βόρεια Κορέα προς ΗΠΑ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διεξάγουμε τέτοιες “άρρωστες” διαπραγματεύσεις.

 

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση έχει ήδη τεθεί εκτός από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και οι μακρές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον δεν χρειάζονται.

Ο Kim Kye Gwan, σε δήλωσή του στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι είδε το tweet του Trump αλλά ελάχιστα βελτιώθηκε παρά τις τρεις συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών από τον περασμένο Ιούνιο.

“Δεν μας ενδιαφέρουν πλέον τέτοιες συνομιλίες που δεν μας φέρνουν τίποτα”, είπε.

Ενώ επέκρινε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πρόσφατα κατήγγειλαν τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Το Βέλγιο, η Εσθονία (μέλος από τον Ιανουάριο), η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βρετανία καταδίκασαν την Τετάρτη τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων  και την συνέχιση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Είναι μια ακόμη σοβαρή πρόκληση κατά της Βόρειας Κορέας, ενώ ασκεί το δικαίωμά της να ενισχύει τις εθνικές αμυντικές ικανότητές της”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη Kim Kye Gwan

Σε άλλη δήλωση του σχετικά με το θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας, ανέφερε τον Kim Yong Chol, ανώτερο αξιωματούχο που προηγουμένως διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον “δεν πρέπει να ονειρεύεται τη διαπραγμάτευση για την αποπυρηνικοποίηση, πριν εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της” – μια προφανής αναφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, ενώ τόνισε ότι  “Θα είναι δυνατή η διαβούλευση για την αποπυρηνικοποίηση, μόνο όταν αρχίσει η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ και όλες οι απειλές για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της ΛΔΚ απομακρυνθούν”

Ήταν για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα που οι δηλώσεις της Βόρειας Κορέας, είχαν άμεσο στόχο τον Trump, κάτι που η Πιονγιάνγκ είχε αποφύγει, αφού οι δυο πλευρές επανέλαβαν μια πολύ αντιπαραγωγική διαδικασία διαλόγου το 2018.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Mark Esper συζήτησε για τη Βόρεια Κορέα με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας Wei Fenghe τη Δευτέρα στη Μπανγκόκ και κάλεσε το Πεκίνο να ενθαρρύνει την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων “με μια στάση επίλυσης προβλημάτων”, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Μετά από τις πρώτες συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Στοκχόλμη το Σάββατο, ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής πυρηνικής διαπραγμάτευσης, δήλωσε ότι οι συζητήσεις διεκόπησαν επειδή “οι ΗΠΑ δεν έχουν απορρίψει την παλιά στάση τους” και ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα “άδεια χέρια” .

Οι συνομιλίες της Στοκχόλμης δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος «μας έκαναν να πιστεύουμε ότι δεν έχουν πολιτική βούληση να βελτιώσουν τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ και απλά θέλουν να εκμεταλλευτούν τις διμερείς σχέσεις για τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα».

Είπε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι διατεθειμένη να διεξάγει “τέτοιες άρρωστες διαπραγματεύσεις” όπως αυτές στη Στοκχόλμη μέχρις ότου οι ΗΠΑ κάνουν “ένα σημαντικό βήμα για την πλήρη και μη αναστρέψιμη απόσυρση της εχθρικής πολιτικής απέναντι στον Βορρά.

Οι συνομιλίες του Σαββάτου ήταν οι πρώτες μεταξύ των πλευρών μετά την κατάρρευση της δεύτερης διάσκεψης κορυφής Trump-Kim στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο, λόγω της αμφισβήτησης του ύψους των κυρώσεων που πρέπει να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα, με αντάλλαγμα την αποσύνθεση του κύριου πυρηνικού συγκροτήματος. Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν μια σύντομη, αυτοσχέδια συνάντηση στα κορεατικά σύνορα στα τέλη Ιουνίου και συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τη διπλωματία.

Την Κυριακή το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε δήλωση που κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν το κοινό και να «εξαπλωθεί μια εντελώς αβάσιμη ιστορία που και οι δύο πλευρές είναι ανοικτές στο να συναντηθούν» ξανά.

Η Βόρεια Κορέα έδωσε χρόνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσουν μια νέα πρόταση συμφωνίας.

Ο Kim Myong Gil, διαπραγματευτής της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι ο Βορράς πρότεινε την αναστολή των συνομιλιών μέχρι τον Δεκέμβριο. Είπε ότι η Βόρεια Κορέα κατέστησε σαφές ότι οι δύο χώρες μπορούν να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της αποπυρηνικοποίησης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανταποκρίνονται με ειλικρίνεια» σε προηγούμενα μέτρα που έλαβε η Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πυρηνικών δοκιμών και δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και του κλεισίματος του υπόγειου χώρου πυρηνικών δοκιμών.

Η Βόρεια Κορέα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλήξουν, σε κοινά αποδεκτές προτάσεις για τη διάσωση της πυρηνικής διπλωματίας, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Kim Myong Gil δήλωσε ότι εάν άρει η Βόρεια Κορέα  την μονομερή απόφαση της, για παύση των πυρηνικών δοκιμών αλλά και των δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς,  η ευθύνη για αυτή την απόφαση της, θα βαραίνει εξ ολοκλήρου της Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο διάλογος εξαρτάται από τη στάση των ΗΠΑ και το τέλος αυτού του έτους είναι η προθεσμία”, ήταν η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν έχει να κάνει μόνο με τις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όπως αναφέρουν με νόημα ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές, από την Βόρεια Κορέα και την Κίνα με μια φράση, “εάν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε τις “λαϊκές” αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ”

 

 

 

 

Έρευνα – Επιμέλεια – Μετάφραση:  OmegaNbc.com – Με πληροφορίες από: reuters – apnews & ΜΜΕ Κίνας & Β. Κορέας

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com