Main Menu

Βλάντιμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί: Ρωσία & Αίγυπτος αναβαθμίζουν σε «στρατηγικό επίπεδο» τις σχέσεις τους

 

Στις 17 Οκτωβρίου, ο Ρώσος και Αιγύπτιος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί υπέγραψαν διμερή συμφωνία για τη συνολική εταιρική σχέση και τη στρατηγική συνεργασία. Επίσης, εγκρίθηκε μια πρωτοβουλία για την ανακήρυξη του έτους ανθρωπιστικής συνεργασίας 2020.

Αυτά είναι ουσιαστικά τα μόνα δημόσια γνωστά αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών δύο εθνών, που πραγματοποιήθηκε για όγδοη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εκδήλωση έδειξε ότι οι δηλώσεις σχετικά με τη φιλία και την εταιρική σχέση προέρχονται από πρακτικές ενέργειες – ένας καλός τρόπος για τον εορτασμό της 75ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, η οποία εορτάζεται φέτος.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών “είναι φιλικές και αμοιβαία επωφελείς”. Ο Σίσι, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η σύναψη της συμφωνίας εταιρικής σχέσης θα γυρίσει μια σελίδα στην ιστορία των διμερών σχέσεων, “θα εξασφαλίσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους και θα ανοίξει νέους ορίζοντες” όπως είπε.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στη Ρωσία διήρκεσε τρεις ημέρες. Ξεκίνησε επίσημα στη Μόσχα, όταν ο Σίσι εκφώνησε μια ομιλία στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Η γερουσία της Ρωσίας) και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αργότερα ο αιγύπτιος πρόεδρος πήγε στο Σότσι, όπου ο Πούτιν παρέθεσε προς τιμήν του γεύμα, σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο που φιλοξένησε τις επίσημες διαπραγματεύσεις την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, λόγω του περιστατικού με την δολοφονική επίθεση σε ένα κολέγιο στο Κερτς, μια πόλη στην Κριμαία, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι η ατζέντα άλλαξε – η διευρυμένη συνάντηση και ένα επίσημο δείπνο, μαζί με μια συναυλία ακυρώθηκαν.

Ωστόσο, οι πρόεδροι κατάφεραν να προσεγγίσουν όλα τα θέματα που είχαν αρχικά προγραμματιστεί στην ημερήσια διάταξη.

Η τελική τους συνέντευξη τύπου κράτησε μόνο 15 λεπτά. Τα σχόλια που έκαναν στο μεγαλύτερο μέρος επικαλύπτονταν. Ωστόσο, κάθε ηγέτης τόνισε το δικό του όραμα για τις σχέσεις τους. Ο Πούτιν ξεκίνησε αναφέροντας μια αύξηση κατά 62% στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, που επιτεύχθηκε το 2017. Το εμπόριο ανήλθε σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια – το υψηλότερο στην Ρωσία στη Μέση Ανατολή εκτός από την Τουρκία.

Συγκριτικά, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ιράκ το 2017 ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια , ενώ το εμπόριο με το Ισραήλ ήταν 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια . Ωστόσο, όλα αυτά τα αριθμητικά στοιχεία επισκιάζονται από το ρωσοτουρκικό εμπόριο αξίας 21,6 δισ. δολαρίων.

Το εμπόριο με την Αίγυπτο συνεχίζει να επεκτείνεται, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 28%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω της εξαγωγής σιταριού, φυτικού ελαίου, οχημάτων και εξοπλισμού της Ρωσίας. Η αύξηση των ρωσικών εισαγωγών από την Αίγυπτο προέρχεται κυρίως από πατάτες .

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω, όταν η Αίγυπτος υπογράψει μια συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση – πιθανότατα το 2019.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε σημαντική σύμβαση που υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ της Ρωσσο-ουγγρικής κοινοπραξίας Transmashholding-Hungary Kft. και την Αίγυπτο. Το ποσό αυτό υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,15 δισεκατομμύρια δολάρια) και προβλέπει να παραδοθούν στην Αίγυπτο σε διάστημα πέντε ετών, 1.300 επιβατικών βαγονιών για τον αιγυπτιακό σιδηρόδρομο . Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των Αιγυπτιακών Εθνικών Σιδηροδρόμων, τόσο ως προς τη χρηματοδότηση όσο και ως προς την ποσότητα του προϊόντος.

Ο κ. Amr Shaat, αναπληρωτής υπουργός μεταφορών για την Αίγυπτο, δήλωσε στο RIA Novosti ότι το Κάιρο έχει επιτρέψει σε μια ρωσική εταιρεία, την κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής βαγονιών, στην Αίγυπτο και στη συνέχεια την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες. Ο Shaat είπε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη ρωσική βιομηχανική ζώνη κοντά στο κανάλι του Σουέζ ή αλλού.

Η πιθανή δημιουργία μιας βιομηχανικής και υλικοτεχνικής ζώνης σε 500 εκτάρια κοντά στο κανάλι του Σουέζ, όπου θα κατασκευαστούν τα όργανα, τα εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου και τα φαρμακευτικά εργοστάσια και η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου El Dabaa, είναι τα μεγαλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα έργα της Ρωσίας στην Αίγυπτο και αναφέρθηκαν και από τους δύο προέδρους.

Το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού έχει ήδη καταρτιστεί και συμφωνηθεί. Τέσσερις μονάδες της εγκατάστασης προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν μέχρι το 2028-2029 και η χρηματοδότηση θα είναι από 21 δισεκατομμύρια έως 26 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Η σύμβαση για τα πυρηνικά καύσιμα μπορεί να ανέλθει σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία Rosatom πρόκειται να προσλάβει Αιγύπτιους υπεργολάβους μέχρι το τέλος του έτους.

Η κατάσταση της βιομηχανικής ζώνης είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Το έργο αυτό λέγεται ότι είναι “προβληματικό”, σύμφωνα με διάφορες ρωσικές επιχειρηματικές πηγές, οι εταιρείες που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Αίγυπτο είναι ακόμα άγνωστες. Οι δαπάνες θα είναι υψηλές και η κλίμακα διανομής δεν είναι εγγυημένη, αν και η αιγυπτιακή αγορά, καθώς και οι αγορές των χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης με τις οποίες το Κάιρο έχει συνάψει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, είναι αρκετά ελκυστικές για τους ρώσους επιχειρηματίες. Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις αγορές αυτές και ενδιαφέρονται περισσότερο για κυβερνητικές συμβάσεις, τις οποίες το Κάιρο δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει.

Ωστόσο, οι δημιουργοί του έργου επιμένουν, ότι οι ρωσικές εταιρείες που είναι έτοιμες να αναπτύξουν τις εξαγωγικές τους δυνατότητες, θα έχουν τελικά οφέλη από τη οικονομική ζώνη. Η Ρωσία άρχισε να ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό αυτού του έργου, περίπου πριν από δύο χρόνια, ταυτόχρονα με τη Γερμανία. Ωστόσο, οι Γερμανοί είχαν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν τα πρώτα τους κτίρια, ενώ οι Ρώσοι ήταν ακόμα κολλημένοι στο σημείο της ευθυγράμμισης του προϋπολογισμού και των συζητήσεων σχετικά με τις δομές που θα λειτουργούσαν το έργο και τη μορφή της λειτουργίας τους. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην έλλειψη εμπειρίας της Ρωσίας σε τέτοια έργα και στην απουσία εγκεκριμένων σεναρίων. Ωστόσο, οι δημιουργοί του έργου είναι βέβαιοι ότι η βιομηχανική ζώνη, θα αρχίσει να λειτουργεί, ακόμα κι αν διαρκέσει πέντε έως επτά χρόνια. Σύμφωνα με τον Πούτιν,

Ένα ζήτημα που σκιάζει τις σχέσεις Ρωσίας-Αιγύπτου είναι μια υστέρηση στην αποκατάσταση των απευθείας πτήσεων, μεταξύ ρωσικών πόλεων και αιγυπτιακών θέρετρων της Ερυθράς Θάλασσας. Τον Απρίλιο αποκαταστάθηκε η άμεση μεταφορά μεταξύ Μόσχας και Κάιρο. Ωστόσο, οι πτήσεις προς περιοχές των θέρετρων παραμένουν έχουν σταματήσει, μετά τον βομβαρδισμό που κατέστρεψε ένα επιβατικό αεροπλάνο της Ρωσίας, πάνω από το Σινά πριν από τρία χρόνια. Επί του παρόντος, η Μόσχα σχεδιάζει να στείλει μια επιτροπή επιθεώρησης στην Αίγυπτο, για να ελέγξει το επίπεδο ασφάλειας εκεί. “Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αιγύπτιοι φίλοι μας, κάνουν ό, τι χρειάζεται για τη βελτίωση της ασφάλειας στα αεροδρόμια. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τις πτήσεις τσάρτερ, σε αυτές τις διαδρομές στο εγγύς μέλλον », δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σε αντίθεση με τον ρώσο ηγέτη, ο Sisi υπογράμμισε την πολιτική πτυχή της συνεργασίας και την κοινή αντίληψη των περιφερειακών προβλημάτων. Ξεκίνησε την ομιλία του με ανασκόπηση της κατάστασης στη Συρία και της σύγκρουσης μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Ωστόσο, ήταν προφανές ότι το κύριο μέλημά του είναι το πρόβλημα της Λιβύης, το οποίο συζήτησε λεπτομερώς. “Έχω μοιραστεί το όραμα της Αιγύπτου για πολιτικό ψήφισμα στη Λιβύη με τον Πρόεδρο Πούτιν, καθώς και την ενημέρωσή του για τις προσπάθειες του Καΐρου να ενώσει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και να του επιτρέψει να επιτύχει τους στόχους του αποτελεσματικά”, δήλωσε ο Σίσι. Ο Σίσι είπε ότι συζητήθηκαν επίσης οι συνέπειες της πρόσφατης αντιπαράθεσης στην Τρίπολη. “Οι μάχες έδειξαν ότι η εξάρτηση από ένοπλες ομάδες στα ζητήματα ασφάλειας είναι επικίνδυνη… Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το καθήκον θα πρέπει να μεταβιβαστεί αποκλειστικά στον τακτικό στρατό” είπε.

Ήταν το Κάιρο που πίεσε για τη συνεργασία του Hifter (επικεφαλής του εθνικού στρατού της Λιβύης, έχει υπό τον έλεγχο του ολόκληρη την ανατολική χώρα) με τη Ρωσία. Ωστόσο, πρόσφατα η Μόσχα έδωσε περισσότερη προσοχή στη διοίκηση της Τρίπολης. Οι Ρώσοι διπλωμάτες ωστόσο, τονίζουν ότι προσπαθούν να διατηρήσουν σχέσεις με όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

Συζητώντας τη συνεργασία για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, ο Πούτιν τόνισε την κατάσταση στη Συρία γενικά και ειδικότερα το ζήτημα της Idlib. “Συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση των πραγμάτων σε αυτή την επαρχία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, λόγω της συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού ακραίων μαχητών στη ζώνη απο-κλιμάκωσης εκεί. Ο κίνδυνος διάδοσης της τρομοκρατίας στις γειτονικές χώρες είναι πραγματικός. Έχουμε ενημερώσει τους Αιγύπτιους φίλους μας, για τις αρχές που αποτελούν τη βάση των συμφωνιών μας, που συνάψαμε με την Τουρκία για την επίλυση αυτού του προβλήματος”, δήλωσε ο Πούτιν.

Συνοψίζοντας, είπε: «Οι διαπραγματεύσεις απέδειξαν ότι η Ρωσία και η Αίγυπτος έχουν στενές, ή κοινές θέσεις σε καίρια ζητήματα της περιοχής και του κόσμου». Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονταν επίσης θέματα συνεργασίας Ρωσίας-Αιγύπτου, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το στρατιωτικό-τεχνικό εμπόριο. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης, το 21% των όπλων για τον αιγυπτιακό στρατό, το προμήθευσε η Ρωσία το 2013-2017 (τα όπλα που αγοράστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν στο 26%). Επιπλέον, τα δυο έθνη διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κάθε χρόνο. Μια από αυτές διεξάγεται επί του παρόντος στην Αίγυπτο.

Ως συμπέρασμα της συνάντησης, οι πρόεδροι επισκέφθηκαν το πίστα αγώνων του Σότσι, όπου μεταξύ άλλων γεγονότων, διεξάγεται το Grand Pri της Ρωσίας. Για να δουν την πίστα, πήγαν μια βόλτα με την λιμουζίνα Aurus, ένα αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε επίσημα μεταξύ άλλων μοντέλων πολυτελείας που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στη Ρωσία. Το έργο αυτό είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη μιας σειράς προϊόντων αυτοκινήτων, τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιούνται ως υπηρεσιακά οχήματα για κρατικούς αξιωματούχους, αλλά πωλούνται και γενικά στο εμπόριο για ιδιωτική χρήση. Μια λιμουζίνα αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκε από τον Πούτιν για πρώτη φορά, κατά την τελετή ορκωμοσίας του στις 7 Μαΐου. Είναι πιθανό ορισμένα από τα αυτοκίνητα Aurus να εμφανιστούν στην Αίγυπτο στο εγγύς μέλλον.

 

Με πληροφορίες από Αιγυπτιακά ΜΜΕ

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com