Main Menu

Αυστρία: Βιωσιμότητα και ποιοτικά προϊόντα στην ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας

 

Ο μελλοντικός σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ζωντανών αγροτικών κοινοτήτων και την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας, θα αποτελέσει το κύριο θέμα του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στη Βιέννη, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 23-29 Σεπτεμβρίου.

Με τις αγροτικές και ενδιάμεσες περιοχές να αποτελούν περισσότερο από το 80% της συνολικής έκτασης της Ευρώπης, «η προστασία και η περαιτέρω ανάπτυξη της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον των κοινοτήτων, των παραδόσεων και των πολιτισμών που συνδέονται με αυτές», σύμφωνα με την αυστριακή προεδρία.

Η υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της χώρας, Elisabeth Kostinger, φιλοδοξεί να προωθήσει «ως βασική πολιτική προτεραιότητα» τις επενδύσεις, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία είναι μια χώρα όπου το ήμισυ του συνόλου της αγροτικής γης (σ.σ. πάνω από 26 εκατομμύρια στρέμματα) βρίσκεται στις ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της αυστριακής προεδρίας, ο προσανατολισμός της ΚΑΠ μετά το 2020 «θα πρέπει να διασφαλίζει ότι θα προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η στήριξη της γεωργίας σε όλες τις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να εξασφαλίζονται υγιεινά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Η μελλοντική αγροτική πολιτική και ιδιαίτερα ο δεύτερος πυλώνας θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην παραγωγή και την πρόσβαση σε «ασφαλή, υψηλής ποιότητας, οικονομικά, προσιτά, βιώσιμα, θρεπτικά και πολλών διαφορετικών ειδών τρόφιμα», συμπεριλαμβάνοντας τα παραδοσιακά τοπικά και βιολογικά προϊόντα, με τους αξιωματούχους να επιχειρηματολογούν πειστικά υπέρ της διάθεσης «σημαντικών πόρων για την αγροτική ανάπτυξη».

Ζητούμενο η διατήρηση της υψηλής παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας για τον αγρότη

Ένα έγγραφο έξι σελίδων, με τίτλο «Η ΚΑΠ μετά το 2020 – Η διαμόρφωση του μέλλοντος των ζωντανών αγροτικών περιοχών και της παραγωγής ποιοτικών τροφίμων στην ΕΕ», θα αποτελέσει τη βάση της επίσημης υπουργικής συνόδου που θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στα Ανάκτορα του Σλόσχοφ, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία. Στο εν λόγω έγγραφο τίθενται επί τάπητος δύο βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν όλες τις μελλοντικές συζητήσεις:

Η ΚΑΠ συνέβαλε στη διατήρηση και στην ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών περιοχών με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η διατήρηση του τοπίου, η πολιτιστική κληρονομιά, η προστασία των φυσικών πόρων και η βιοποικιλότητα. Σε ποια μέσα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η αγροτική παραγωγή σε ολόκληρη την ΕΕ; Ποια εργαλεία είναι πιο σημαντικά για τις οικογενειακές και τις άλλες μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις;
Η παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους αγρότες και ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στις προσδοκίες των καταναλωτών. Πώς μπορεί η ΚΑΠ να υποστηρίξει τους αγρότες να παράγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας με βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο, ώστε να μετουσιώνονται σε επαρκή αγροτικά εισοδήματα;
Στο περιθώριο των υπουργικών συμβουλίων, εκπρόσωποι των κρατών-μελών θα συγκροτήσουν στις 24 Σεπτεμβρίου μια Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA), οι εργασίες της οποίας θα κινηθούν γύρω από τον σχεδιασμό της ΚΑΠ μετά το 2020.

Παράλληλα, το 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιολογικών Προϊόντων, με σύνθημα «Βιολογικά προϊόντα σε κάθε τραπέζι: Προστιθέμενη αξία για τους αγρότες, τους καταναλωτές και την κοινωνία», έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη. Εκεί, θα δοθεί έμφαση στους τρόπους που θα συντελέσουν σε έναν πιο ανθεκτικό αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να αντιμετωπίζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και πιέσεις της επόμενης δεκαετίας.

 

Πηγή: euractiv.gr

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com