Main Menu

Αυλαία για την κατασκευή υπολογιστών στην Ευρώπη

 

Στη Γερμανία δεν υπάρχει πια εδώ και χρόνια βιομηχανία υπολογιστών. Τώρα η ιαπωνική Fujitsu αποφάσισε να κλείσει το τελευταίο εργοστάσιό της στη Γερμανία, η οποία είναι και η τελευταία μονάδα παραγωγής PC στην Ευρώπη.

Το κλείσιμο της τελευταίας μονάδας παραγωγής υπολογιστών στη Γερμανία ανακοίνωσε η εταιρία υψηλής τεχνολογίας Fujitsu, που είναι γνωστή στην Ελλάδα κυρίως για τα κλιματιστικά της. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό κατασκευαστή, η παραγωγή θα μεταφερθεί από το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας στην Ιαπωνία. Με την απόφαση αυτή δεν κλείνει μόνο το τελευταίο εργοστάσιο κατασκευής υπολογιστών στη Γερμανία, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Το «λουκέτο» θα μπει μέχρι το αργότερο τα τέλη του 2020 και αφορά 1.500 εργαζόμενους στο Άουγκσμπουργκ και 300 συνεργάτες σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Παράλληλα η ιαπωνική εταιρία ανακοίνωσε ότι διευρύνει τον επικερδή τομέα της παροχής υπηρεσιών, στο οποίο εργάζονται περίπου 10.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας. Στο τελευταίο εναπομείναν εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη η Fujitsu κατασκευάζει PC, Laptop και μέσα αποθήκευσης δεδομένων.

Ο τομέας κατασκευής υπολογιστών βρίσκεται σε υποχώρηση όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν απομείνει μόλις τρεις αμερικανοί κατασκευαστές -η Apple, η Dell και η HP- ενώ όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται στην ανατολική Ασία. Εκτός από την Fujitsu στην Ιαπωνία, υπάρχουν ακόμα η Asus και Acer στην Ταϊβάν, η Lenovo στην Κίνα και οι Samsung και LG στη Νότια Κορέα. Στη Γερμανία η Siemens, παλαιότερα «συμπαίκτης» της Fujitsu στην κατασκευή των υπολογιστών Fujitsu-Siemens, έπαψε να υφίσταται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Αδυσώπητος ο ανταγωνισμός στην αγορά υπολογιστών

Ο διεθνής ανταγωνισμός στην αγορά υπολογιστών είναι αδυσώπητος και τα περιθώρια κέρδους πενιχρά. Παράλληλα τα PC θεωρούνται πλέον είδος προς εξαφάνιση, όπως αποδεικνύει τα τελευταία χρόνια η συνεχής μείωση στις πωλήσεις. Η αμερικανική εταιρία συμβούλων της βιομηχανίας υπολογιστών IDC αναμένει ότι ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οριακά οι πωλήσεις Notebook, θα υποχωρήσουν οι πωλήσεις tablet.

H Fujitsu απασχολεί διεθνώς 140.000 εργαζόμενους, από τους οποίους σχεδόν 5.500 στη Γερμανία. Εκτός από την μονάδα παραγωγής στο Άουγκσμπουργκ, πολλοί εργάζονται σε μικρότερες αντιπροσωπείες εξυπηρέτησης πελατών που είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια.

Η απόφαση της Fujitsu να κλείσει και το τελευταίο της εργοστάσιο στη Γερμανία είναι μέρος μιας νέας στρατηγικής, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην έδρα της ιαπωνικής εταιρίας στο Τόκιο. Από εδώ και στο εξής θα δοθεί περισσότερο βάρος σε πληροφοριακά συστήματα προσαρμοσμένα ειδικά στις ανάγκες επαγγελματιών πελατών.

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

 

 

 

Πηγή: dw.com

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com