Ανταρκτική – Μια αφανής σύγκρουση για τον πλούτο της (Χάρτες)

Η ψυχρότερη ήπειρος στον κόσμο, η Ανταρκτική, παραμένει έδαφος απαλλαγμένο από στρατιωτικά όπλα και προστατεύεται από την Ανταρκτική Συνθήκη. Παρόλα αυτά, το έδαφος έχει μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Και καθώς τα γεγονότα αποσταθεροποίησης εξακολουθούν σε όλο τον κόσμο η Ανταρκτική γίνεται γρήγορα αντικείμενο σχεδίων και αυξανόμενων εντάσεων.
Η κατάστασή της κανονίζεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959 αλλά και άλλες σχετικές συμφωνίες αργότερα, που συλλογικά αποκαλούνται Ανταρκτικό Σύστημα Συνθηκών. Η Ανταρκτική για τις ανάγκες του Συστήματος Συνθηκών, ορίζεται ως όλη η γη και οι παγοκρηπίδες νοτίως του 60ου Νότιου παράλληλου.
Η συνθήκη υπογράφηκε από δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Σοβιετική Ένωση (και αργότερα η Ρωσία), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Με αυτή η Ανταρκτική διασφαλίζεται ως επιστημονικό καταφύγιο, έχει καθιερωμένη ελευθερία επιστημονικής έρευνας και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ απαγορεύεται η στρατιωτική δραστηριότητα σε όλη την ήπειρο όπως και η εξόρυξη πόρων στην ήπειρο, εκτός εάν πρόκειται για επιστημονικούς σκοπούς.
Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2048, όταν θα πρέπει να επανεξετάσουν τους όρους της. Η κρύα ήπειρος είναι γεμάτη από φυσικούς πλούτους και πολλοί θεωρούν άδικο ότι το έδαφος παραμένει σχεδόν άθικτο.
Κάτω από την κάλυψη του πάγου της Ανταρκτικής υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων: σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής περιέχουν μεταξύ 36 και 200 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Παρόλο που η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο πράσινους και ανανεώσιμους πόρους, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να είναι τα κύρια προτερήματα τα επόμενα χρόνια, λέει ο αρθρογράφος της Izvestia Vladimir Dobrynin, αναφερόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ Mohamad Sanusi Barkindo.
Ο τελευταίος κατέστησε σαφές ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα το 2040 θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Δηλαδή, η ζήτηση ενέργειας καθιστά την ήπειρο ακόμα πιο ελκυστική σε πολλές χώρες, ακόμη και σε εκείνους που υπέγραψαν τη συνθήκη.
Εκτός από το πετρέλαιο, η Ανταρκτική φαίνεται να έχει πρωτοφανείς ποσότητες διαμαντιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, ο κύριος θησαυρός της λευκής ηπείρου είναι το γλυκό νερό, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Μεταξύ των χωρών που σκοπεύουν να αποκτήσουν γη στην ήπειρο είναι η Αυστραλία, η Αργεντινή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Χιλή. Και υπάρχουν δύο ακόμη κράτη που επιδιώκουν την αναγνώριση της Ανταρκτικής ως επικράτειας τους – η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Και οι δύο ισχυρίζονται ότι είχαν πολίτες που ανακάλυψαν την Ανταρκτική. Οι Ρώσοι λένε ότι οι εξερευνητές τους Bellingshausen και Lazarev ανακάλυψαν την ήπειρο. Η αμερικανική πλευρά βεβαιώνει ότι το έδαφος ανακαλύφθηκε από τον καπετάνιο Nathaniel Palmer.
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, Klaus Dodds, τονίζει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά το ζήτημα και αφιερώνει μεγάλο μέρος των πόρων της στη μελέτη της Ανταρκτικής.
Επιπλέον, μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση της ψυχρής ηπείρου για την επέκταση της ανάπτυξης της παγκόσμιας τεχνολογίας δορυφορικής πλοήγησης Glonass με την οποία προτίθεται να ανταγωνιστεί το GPS της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε ο Héctor Estepa, αναλυτής στο El Confidencial.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι Ρώσοι έχουν ήδη στην ήπειρο τρία συστήματα παρακολούθησης δορυφόρων Glonass και σκοπεύουν να κατασκευάσουν περισσότερα. Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα όχι μόνο να λαμβάνει σήματα από το διάστημα αλλά και να καταστέλλει ή να μεταβάλλει τα σήματα ξένων δορυφόρων.
Αν και η Κίνα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ενδιαφερόμενων χωρών περιοχή της Ανταρκτικής, το Πεκίνο θέλει επίσης να επωφεληθεί. Μέχρι στιγμής, η ασιατική χώρα διαθέτει τρεις δορυφορικές βάσεις παρακολούθησης στην Ανταρκτική.
Όσο για τις επιστημονικές βάσεις, αυτές μερικές φορές χρησιμεύουν όχι μόνο για τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά και για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή και να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους εκεί, λέει το άρθρο του Dobrynin.
Εάν οι χώρες είχαν μόνο επιστημονικά συμφέροντα, θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τις βάσεις τους στην Ανταρκτική με εξοπλισμό για την παρακολούθηση της φύσης από απόσταση.
Το γεγονός ότι τα κράτη προσπαθούν να οικοδομήσουν περισσότερες βάσεις και να στείλουν περισσότερους ερευνητές σημαίνει ότι το ενδιαφέρον τους ξεπερνά την επιστήμη.
Ανταρκτικές περιοχές
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1908 – Ηνωμένο Βασίλειο – Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής 20°Δ έως 80°Δ
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1923 – Νέα Ζηλανδία – Εξαρτημένο Έδαφος Ρος – 150°Δ έως 160°Α
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1924 – Γαλλία – Αδελία Γη – 142°2’E έως 136°11’E
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1929 – Νορβηγία – Νήσος Πέτρου Α’ – 68°50′Ν, 90°35′Δ
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1933 – Αυστραλία – Αυστραλιανή Ανταρκτική Περιοχή – 160°Α έως 142°2’Α και
136°11’Α έως 44°38’Α
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1939 – Νορβηγία – Γη της Βασίλισσας Μάουντ – 44°38’Α έως 20°Δ
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1940 – Χιλή – Χιλιανή Ανταρκτική Περιοχή – 53°Δ έως 90°Δ
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
1943 – Αργεντινή – Ανταρκτική της Αργεντινής – 25°Δ έως 74°Δ
Χάρτης
Ημερομηνία – Χώρα – Περιοχή – Όρια διεκδίκησης
**** Καμία – (Γη Μαρί Μπερντ) – 90°Δ έως 150°Δ (εκτός της Νήσου Πέτρου Α’)
Χάρτης
Οι διεκδικήσεις της Αργεντινής, της Βρετανίας και της Χιλής αλληλεπικαλύπτονται, γεγονός που έχει δημιουργήσει τριβές. Οι περιοχές που φαίνονται ως διεκδικήσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ήταν βρετανικές περιοχές μέχρι που αποδόθηκαν στις αντίστοιχες χώρες μετά την ανεξαρτησία τους.
Η Αυστραλία διεκδικεί την μεγαλύτερη περιοχή. Οι διεκδικήσεις της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Γαλλίας και της Νορβηγίας είναι αμοιβαίως αναγνωρισμένες.
Άλλες χώρες που συμμετέχουν ως μέλη στην Ανταρκτική Συνθήκη έχουν εδαφικό ενδιαφέρον στην ήπειρο της Ανταρκτικής όμως οι όροι της Συνθήκης δεν επιτρέπουν να εκδηλώσουν τις διεκδικήσεις τους όσο η Συνθήκη είναι σε ισχύ.
Η Βραζιλία έχει προσδιορίσει «ζώνη ενδιαφέροντος» η οποία όμως δεν αποτελεί πραγματική διεκδίκηση.
Το Περού επιφυλάσσει επίσημα το δικαίωμά του να κάνει διεκδίκηση.
Η Ρωσία έχει κληρονομήσει το δικαίωμα της Σοβιετικής Ένωσης να διεκδικεί έδαφος όπως προέβλεπε η αρχική Ανταρκτική Συνθήκη.
Η Νότια Αφρική επιφυλάσσει επίσημα το δικαίωμά της να κάνει διεκδίκηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιφυλάσσουν το δικαίωμά τους να κάνουν διεκδίκηση στην αρχική Ανταρκτική Συνθήκη.
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778). Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com