Main Menu

Αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Μέση Ανατολή – Οι νέες συμμαχίες και ο ρόλος της Συρίας

 

Πληθαίνουν οι αναφορές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προετοιμάζονται να ανοίξουν εκ νέου την πρεσβεία του στη Δαμασκό μετά από έξι χρόνια, γεγονός που εάν λάβει χώρα θα ξεκινήσει μια νέα περιφερειακή μεταστροφή.

Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council, GCC) εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση Assad.
Να σημειωθεί ότι όλα τα κράτη του GCC έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Συρία το 2012.

Η σημασία του γεγονότος αυτού είναι τεράστια, μετά από επτά χρόνια πολέμου και συνάδει προς μια επίσημη αλλαγή πολιτικής του Συριακού καθεστώτος από αυτές τις ίδιες κυβερνήσεις του GCC, κυρίως μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.

Η αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών συνεπάγεται επίσης ότι χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να είναι σημαντικές πηγές χρηματοδότησης έργων ανασυγκρότησης σε μια κρίσιμη στιγμή όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μπλοκάρουν κάθε βοήθεια που μπορεί να ωφελήσει τη συριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Al Masdar, το Αμπού Ντάμπι «διέταξε πλήρη έργα συντήρησης στη συριακή πρεσβεία του να είναι έτοιμη για άνοιγμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Μια τέτοια ταχεία στροφή γύρω από τα μηνύματα δείχνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμα να αναγνωρίσουν τον Assad ως τον νόμιμο ηγέτη της Συρίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο αξιόλογος αναλυτής για τη Συρία, Joshua Landis, σημείωσε ότι πραγματοποιείται μια μνημειώδης επανευθυγράμμιση, καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις επιταχύνουν να επαναφέρουν τους δεσμούς με τη Δαμασκό.
Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία ανοίγουν εκ νέου τις σχέσεις με τη συριακή κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ότι δεν αγωνίζονται «σουνίτες», αλλά εξτρεμιστές που φαίνεται να θεωρούν κοινούς εχθρούς.

Δεν είναι πλέον σουνίτες εναντίον σιτιών – αλλά συντηρητικοί εναντίον ριζοσπαστικών.
Ή κυβερνήσεις εναντίον των ανταρτών.
Η λογική γι ‘αυτό είναι επίσης «δεμένη» στις περιφερειακές αντιπαλότητες και στη συνεχιζόμενη επίδραση του εσωτερικού σχίσματος του GCC, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι εναντίον του Κατάρ.

Η Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο χείλος της διαμόρφωσης μιας νέας περιφερειακής συμμαχίας για να νικήσουν την ιδεολογία και την επέκταση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υπερασπίζεται και υποστηρίζεται από το Κατάρ και την Τουρκία.
Αυτή η σημαντική μετατόπιση έρχεται μετά από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Αμπού Ντάμπι.

Ο κοινός στόχος των μερών είναι η σταθεροποίηση της Συρίας και η διασφάλιση της επιστροφής του κοσμικού κράτους που υπήρχε πριν από το 2011.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η νέα μετατόπιση θα δημιουργήσει μια πρόκληση για τη Δαμασκό για τις σχέσεις της με το Ιράν.

Ταυτόχρονα, αυτή η αλλαγή θα αποτελέσει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τη Δαμασκό να αποδείξει την ανεξαρτησία της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
Πολλές χώρες του Κόλπου εκτιμούν πως μια ισχυρότερη και πιο σταθερή Συρία είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνει και να αντιστρέψει την επέκταση του Ιράν στην περιοχή.
Εξάλλου, η επιρροή της Τεχεράνης θεωρήθηκε ότι έχει αυξηθεί καθώς το συριακό κράτος έχει εξασθενήσει από το 2011.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Trump ξεκίνησε την πιο συντονισμένη προσπάθειά της να πιέσει τους Σαουδάραβες να τερματίσουν τη σύγκρουση στην Υεμένη.
Τόσο ο Mattis όσο και ο Pompeo τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταματήσουμε περισσότερα από τρία χρόνια σύγκρουσης».

Μόλις ο πόλεμος στην σταματήσει μετά από πίεση των ΗΠΑ, αυτό είναι πιθανόν να έχει θετικό αντίκτυπο στην περιοχή και θα προσθέσει έλξη σε αυτή την επαναπροσέγγιση των ΗΑΕ – Σαουδικής Αραβίας και Συρίας.
Τα χρήματα που χάνονται τώρα σε αυτόν τον πόλεμο μπορούν να δαπανηθούν καλύτερα για τη σταθεροποίηση της Συρίας.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com