Main Menu

Αλγερία: Λίθινα εργαλεία εκατομμυρίων ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη (Φωτο)

 

Τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία που έχουν ποτέ βρεθεί στη Βόρεια Αφρική, ανακαλύφθηκαν στην Αλγερία και χρονολογούνται ότι κατασκευάστηκαν πριν από 1,9 έως 2,4 εκατ. χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Μοχάμεντ Σαχνουνί του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για την Ανθρώπινη Εξέλιξη.

Πρόκειται για πρωτόγονα πέτρινα εργαλεία με κοφτερές άκρες και απολιθωμένα οστά ζώων που έφεραν εγκοπές από κοφτερά πέτρινα εργαλεία. Τα οστά προέρχονται από ζώα της σαβάνας, όπως μαστόδοντα, ελέφαντες, άλογα, ρινόκερους, ιπποπόταμους, αντιλόπες, χοίρους, ύαινες, κροκόδειλους κ.ά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρωτόγονοι άνθρωποι έτρωγαν το κρέας και το μεδούλι των ζώων, ωστόσο δεν είναι σαφές αν κυνηγούσαν κιόλας ζώα ή περιοριζόταν στην εξεύρεση τροφής από πτώματα ζώων.

Ενώ, μέχρι στιγμής, ήταν γνωστό ότι κοιτίδα της ανθρωπότητας ήταν η ανατολική Αφρική, τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην τοποθεσία Αΐν Μπουσερίτ, στα υψίπεδα της ανατολικής Αλγερίας, δηλώνουν ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου είχαν επεκταθεί και στη βόρεια Αφρική.

Η πρώτη ανακάλυψη ευρημάτων στην ανατολική Αφρική είχε γίνει πριν από 50 χρόνια και τα αντικείμενα που βρέθηκαν υπολογίστηκε ότι ήταν ηλικίας 1,8 εκατ. ετών. Τα αρχαιότερα οστά ζώων που φέρουν σημάδια από λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί στην ανατολική Αφρική στην περιοχή Γκόνα της Αιθιοπίας, χρονολογούνται περίπου πριν από 2,6 εκατ. χρόνια. Συνεπώς, τα νέα ευρήματα είναι σχεδόν το ίδιο παλιά με τα αιθιοπικά.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Αΐν Μπουσερίτ, τα οποία είναι τεχνολογικά παρόμοια με εκείνα στη Γκόνα, δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας είχαν εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της Αφρικής και όχι μόνο στην ανατολική Αφρική. Τα στοιχεία από την Αλγερία αλλάζουν, πλέον, την προηγούμενη αντίληψη ότι η ανατολική Αφρική υπήρξε το λίκνο της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα, όλη η Αφρική ήταν το λίκνο», δήλωσε ο Δρ. Σαχνούνι επικεφαλής της ομάδας έρευνας.

«Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιός κατασκεύασε τα λίθινα εργαλεία του Αΐν Μπουσερίτ, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στη βόρεια Αφρική τα απολιθώματα κάποιου τόσο παλαιού προγόνου του ανθρώπου, μέλους του ευρύτερου γένους Homo. Όμως στο Τσαντ, στη νότια Σαχάρα, σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από την ανατολική Αφρική, έχουν ανακαλυφθεί απολιθώματα ενός Αυστραλοπίθηκου ηλικίας 3,3 εκατ. ετών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η Σαχάρα είναι ένα «αποθετήριο» απολιθωμάτων, αλλά η μεγάλη έκταση και οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη τη συστηματική μελέτη.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com